A Planı Kürt Devleti

ABD, 15 Temmuz'un ardından Kürt koridoru için yeni hamlelere hazırlanıyor. Ama kapıda onu Asya'dan gelen bir tehlike bekliyor.

A Planı Kürt Devleti

Türkiye, darbe girişimi nedeniyle iç kamuoyuna odaklanmışken, sınırlarımızın ötesinde de birçok gelişme yaşanıyor. ABD'nin kara gücüm dediği YPG ile IŞİD'in elindeki topraklar bir bir alınıyor. ABD, Musul’u merkezi Bağdat yönetiminden kopararak özerk bir bölgeye dönüştürmek amacında. Böylece Irak’taki mezhepsel ayrılığı derinleştirmek ve Musul’un belli bölgelerinde Barzanistan’ın hükümranlığını yasallaştırmak istiyor.

Suriye’de de, IŞİD bahanesiyle PKK’yı kara gücü olarak kullanan ABD, Suriye’nin Türkiye-Suriye sınırında koridor planını tamamlamak için hamleler düzenliyor. Türkiye’deki darbe girişimi tartışmaları arasında ABD desteğindeki PKK/PYD unsurlarının stratejik Menbiç ilçesini ele geçirmesi bu hamlelerin en önemlisi. Çünkü ABD'nin kurmayı hedeflediği Kürt koridorunun sadece Azez-Cerablus hattı şuan IŞİD'in elinde.

Aydınlık'a konuşan emekli General Haldun Solmaztürk, Türkiye’yi yöneten iktidarların ABD’nin planlarına karşı duyarsız kaldıklarını, hatta ABD’ye şirin gözükmek, iktidarlarını sürdürmek için desteklediklerini vurgulayarak, “Şu anda ABD’nin bölgedeki önceliği Kürt Devleti’nin kurulması. İsrail’in güvenliği için de bunun gerekli olduğunu düşünüyor. Son dönemde gerek Irak’ta yaşananlar, gerekse Suriye’de yaşananlar hep ABD’nin Kürt Devleti planının parçaları. Bağdat yönetimi IŞİD’le uğraşırken Barzani Kerkük’teki etkisini kuvvetlendirdi. Kerkük fiilen Barzani yönetiminin kontrolüne girdi” ifadesini kullandı.

 

TÜRKİYE-RUSYA ANLAŞMASI

ABD’nin Suriye’deki hamlelerinin de tamamen buna yönelik olduğunu kaydeden Solmaztürk şunları söyledi: “Türkiye-Rusya anlaşma noktasına gelince planlarını hızlandırdı. Türkiye-Rusya-İran ortak müdahalesi öncesinde mümkün olduğu kadar toprak kazanmaya çalışıyor. Menbiç ve çevresinde olayların hızlanmasının nedeni de bu."

 

TÜRKİYE TOPRAKLARINDA ABD VE NATO VARLIĞI TEHDİT

Güvenlik ve dış politika analisti Cahit Armağan Dilek Türkiye’de artan ABD ve NATO varlığına dikkat çekti. 15 Temmuz darbe girişiminin arkasındaki asıl gücün ABD olduğunu ifade eden Dilek şöyle dedi: “ABD’nin Türkiye’yi NATO üzerinden tehdit ediyor. ABD, 15 Temmuz darbe girişiminde NATO yapılanmasını kullanmış olma ihtimali çok fazla gözüküyor. Diğer terör örgütleriyle mücadele olduğu gibi FETÖ ve FETÖ’cü darbecilerle mücadelede bunların dış bağlantılarının kesilmesi ABD/NATO üzerinden olduğunu değerlendirdiğim bağlantılarının kesilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda ayrıca IŞİD’le mücadele gerekçesiyle Türk topraklarında, hava sahasında, karasularında gittikçe artan ABD-NATO varlığı çok arttı. Bu bir tehdit olarak karşımızda duruyor.

 

‘ABD SİNSİ BİR PLAN UYGULUYOR’

ABD’nin Suriye’de bir PKK devleti kurmak için hareket ettiği konusunda bölge uzmanları hemfikir. Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Uzmanı Oytun Orhan, ABD’nin Menbiç’in Arap kalacağı sözlerinin göstermelik olduğunu vurgularken, ABD’nin İsrail’in güvenliği gerekçesiyle bir Kürt devletinin kurulması için çalıştığının açıkça görüldüğünü bildirdi. RAİ Strateji Merkezi Başkanı Samir Hafez de ABD ve koalisyon güçlerinin gizli bir gündemleri olduğunu söyledi. Hafez, sinsi bir plan uygulandığını belirterek, “Afrin’e ulaşmak amacıyla yavaş yavaş ilerliyorlar. Bu çok tehlikeli bir oyun ve bunun devamı da gelecek. Bu planın devamı da Bayırbucak’a yönelik olacak. Buradan denize açılmak gibi bir takım planları uygulamak isteyecekler” diye konuştu.

Tüm bu adımlar karşısında Türkiye, Rusya ve İran görüşmeleri de büyük önem arz ediyor. Erdoğan-Putin görüşmesinde mutabakata varılan maddelerden biri de Suriye'nin birliği ve bütünlüğü. bu görüşmenin ardından İran'la da görüşme gerçekleştirmek için faaliyetler hızlandırıldı. Bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran'a giderek bir takım temaslarda bulunacak. Ayrıca Çin hükümeti, geçtiğimiz günlerde terörle mücadeleye yurt dışında da destek vermek için bir yasa çıkarmıştı. Bunun ilk hamlesi olarak bir heyeti Suriye'ye gönderen Çin'in askeri yardımda bulunması bekleniyor. ABD'nin kanlı planlarının Türkiye, Suriye, İran ve Çin'in bu son hamlelerinin sonucunda bozulması yakın gibi görünüyor.

 

Aydınlık Gazetesi

Tarih:
Diğer Haberler