ABD 2018'de Avrupa'ya Silah Yağdırdı

Türkiye'de ve Ortadoğu'da terör örgütlerini doğrudan destekleyen ABD, 2018 yılında Avrupa'ya 55,66 milyar dolarlık silah ihracatı yaptı.

ABD 2018'de Avrupa'ya Silah Yağdırdı

Türkiye'de ve Ortadoğu'da terör örgütlerini doğrudan destekleyen ABD, 2018 yılında Avrupa'ya 55,66 milyar dolarlık silah ihracatı yaptı.

ABD, bu yıl 55,66 milyar dolar silah ihracatı yaparken, "Rusya tehdidi" retoriğine paralel olarak en çok satışın Doğu Avrupa ülkelerine yapılmış olması dikkati çekti.

ABD Savunma Bakanlığına bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı (SGIA), ABD’nin 2018 mali yılında sonuçlandırılan silah satışlarına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada bu mali yılda, geçen mali yıla kıyasla yüzde 33 artışla 55,66 milyar dolarlık dış askeri satış yapıldığı kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu miktarın 3,52 milyar dolarının Dışişleri Bakanlığının Dış Askeri Finansman Programı kapsamında silah satın alan ülkelere kredi sağlayarak karşılandığı, 4,42 milyar dolarının ise ABD Savunma Bakanlığı tarafından silah alan ülkelere sağlandığı bilgisi dikkati çekti.

ABD makamları, hangi ülkelere finansman sağlandığını açıklamazken, silah satışının tamamlandığı ülkeler raporu bir yıl geriden yayımlanıyor. Ancak Anadolu Ajansı'nın SGIA tarafından Kongre’ye onay için gönderilen tebligatlardan derlediği bilgilere göre en çok silah satışı Batı ve Doğu Avrupa ülkelerine yapıldı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın savunma harcamaları konusunda Avrupa ülkelerine yüklenmesine rağmen en çok satışın Avrupa'ya yapılmış olması Washington'un "tehdit siyaseti" ile silah satışının paralellik arz ettiğini ortaya koydu.

SON BEŞ YILIN EN YÜKSEK ASKERİ SATIŞI

ABD, 2017 mali yılında 41,3 milyar dolar, 2016’da 33,6 milyar dolar, 2015’te 47 milyar dolar, 2014’te ise 34,2 milyar dolar dış askeri ekipman satışı yaptı.

Buna göre, Trump yönetiminin bu yıl yaptığı silah satışı son beş yılın en yüksek rakamına ulaştı.

ABD'nin özellikle de Avrupa ülkelerine yaptığı uçak ve helikopter satışlarının söz konusu artışın nedenlerinden biri olduğu ifade ediliyor.

2018 mali yılında Batı ve Doğu Avrupa ülkelerine yapılan 30 milyar dolardan fazla askeri satış tebligatı Kongre'nin onayına sunuldu.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler