ABD'den alçak açıklama: "PKK'yı kenara itmeyiz"

PKK'nın Suriye kolu YPG'nin Münbiç'ten çekilmesi ile konuşan ABD Savunma Bakanı Mattis, YPG'yi bir kenara itmeyeceklerini belirtti.

ABD'den alçak açıklama: "PKK'yı kenara itmeyiz"

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, YPG'nin çekileceği Münbiç kenti konusunda Ankara ile Washington arasında sağlanan anlaşmaya dair açıklama yaptı.

Brüksel'deki NATO savunma bakanları toplantısına giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mattis, "Türkiye'nin meşru menfaatleri için bir yol bulmak zorunda olduklarını" ancak YPG'nin ana bileşeni olduğu Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) de bir kenara itmeyeceklerini söyledi.

"IŞİD'İ YENEN TEK ÖRGÜT"

Türkiye ile Münbiç konusunda yapılan görüşmelerin ABD'nin SDG ile bölgede yürüttüğü operasyonları etkileyip etkilemeyeceğine dair soruyu cevaplarken bu yanıtı veren Mattis, SDG'nin zamanında IŞİD'i sahada yenen tek örgüt olduğunu belirtti ve IŞİD'in hâlen tamamen yenilmediğini ifade etti. ABD'li Bakan, bu nedenle IŞİD'e karşı sürdürülen operasyonların kritik önem arz ettiğini söyledi.

"EN KARMAŞIK SAVAŞ ALANI"

Mattis, ABD'nin Türkiye ve SDG ile iş birliğini aynı anda sürdürüp sürdüremeyeceğine dair soruya ise "Bu karmaşık bir konu. Gördüğüm en karmaşık savaş alanı" yanıtını verdi. Bir yandan Türkiye'nin kaygılarını gidermeye çalışırken diğer yandan da IŞİD'i yenmeye çalıştıklarını ifade eden ABD Savunma Bakanı, bunun çok zor bir iş olduğunu söyledi ve ekledi:

"Ama bunu yapıyoruz. Çalışıyoruz. Ve bunu Türkiye'ye karşı değil, Türkiye'yi sayarak yapıyoruz."

Mattis Brüksel'deki toplantılar sırasında Türkiye Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile de bir araya gelecek.

NE OLMUŞTU?

Türkiye ve ABD Suriye'de YPG kontrolündeki Münbiç kenti konusunda izlenecek yol haritası üzerinde anlaşmıştı. İki ülke dışişleri bakanları, pazartesi günü Washington'da bir araya geldikleri görüşmede, YPG'nin kentten çekilmesini öngören yol haritasını onaylamıştı.

Suriye'nin kuzeyindeki Münbiç kenti, Ankara tarafından PKK'nın Suriye uzantısı olarak görülen ve terör örgütü olarak kabul edilen YPG'nin kontrolünde bulunuyor. Münbiç'te askeri üssü de bulunan ABD'nin YPG'ye sağladığı silah desteği, Ankara ile Washington arasında gerginliğe sebep olan konuların başında geliyor.

YPG güçlerinin bölgeden ayrılması için çağrıda bulunan Türkiye'nin, Afrin'e düzenlediği Zeytin Dalı Harekatı'nın ardından bir sonraki hedefin Münbiç olduğunu açıklaması iki ülke ilişkilerindeki gerginliği artırmıştı. Ankara'nın Washington'a YPG'ye verdiği desteği sonlandırması için yaptığı çağrılar sonuçsuz kalırken, Türk ve ABD askerlerinin Münbiç'te karşı karşıya gelme riski endişelere neden olmuştu.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler