ABD Gözünü TürkAkım'a Dikti

Katil ABD'nin Dışişleri Bakanı Pompeo'nun, TürkAkım doğalgaz boru hattı projesine destek veren ülkeleri vazgeçirme mesaisi yapacağı öğrenildi.

ABD Gözünü TürkAkım'a Dikti

Dünyanın en büyük teröristi Amerika'nın Dışişleri Bakanı Pompeo, 11-15 Şubat'ta Macaristan, Slovakya, Polonya, Belçika ve İzlanda'yı ziyaret edecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey bir yetkilisi, "Macaristan'da, Merkez Avrupa'ya enerji tedarikinin çeşitlendirilmesini konuşmaya devam edeceğiz. Dışişleri Bakanı, Macaristan'ı, Krk Adası'ndaki sıvılaştırılmış doğalgaz ithalatı ve boru hattının yapımıyla ilgili projenin tamamlanmasına daha aktif katılmaya çağıracak ve Macaristan'ı TürkAkım'a destekten vazgeçirmeye çalışacak" dedi.

Yetkili ayrıca “güvenlik alanındaki ilişkilerin güçlendirilmesi, Rusya'nın saldırganlığıyla mücadele ve NATO'nun caydırma imkanlarının güçlendirilmesi” konularının ele alınacağı Budapeşte'de, Macaristan yönetimine, “NATO'nun Ukrayna ile işbirliğini engellemeye son verme” çağrısı yapılacağını vurguladı.

MACARİSTAN SICAK BAKIYOR

Macaristan, daha önce ülkesinin Rus gazını almak için TürkAkım boru hattına katılmaya hazır olduğunu açıklamıştı. Macaristan'ın Moskova Büyükelçisi Norbert Konkoly tarafından yapılan açıklamada, "Macaristan, gaz güzergahlarının çeşitlendirilmesine ilgi duyuyor. Bugün Rus gazı Macaristan'a doğudan geliyor ama biz güneyden (TürkAkım) de gazın sevkıyatına ilgi duyuyoruz" ifadelerini kullanmıştı. “Farklı bir güzergah, çeşitlendirme anlamına gelir. Eğer Bulgaristan ve Sırbistan kısımları inşa edilirse Macaristan gaz alımına hazır” diyen Konkoly, ülkesinin TürkAkım için gerekli altyapıyı hazırladığına işaret etmişti.


SIRBİSTAN HAZIR 

TürkAkım'a katılacak olan Sırbistan, hattın kendi topraklarından geçecek kısmının inşasına mart ya da nisan'da başlayacağını duyurdu. Sırbistan'ın devlete ait gaz şirketi Srbijagas Genel Müdürü Dusan Bajatovic, İsviçre merkezli South Stream Serbia'ya bağlı, projeden sorumlu şirket olan Gastrans'ın, boru hattının inşası için hissedarlarından 300 milyon avro finansman sağladığını söyledi. Rusya'nın doğalgaz devi Gazprom, South Stream Serbia'nın yüzde 51 hissesine sahipken, Srbijagas da kalan yüzde 49 hisseye sahip.

Sırbistan'dan geçecek 400 km'lik kısım, Sırp doğalgaz aktarım sistemini Bulgaristan ve Macaristan ile birleştirecek. Bajatovic, TürkAkım doğalgaz boru hattının Sırbistan sınırları içindeki bölümünün 15 Aralık'a kadar tamamlanması gerektiğini açıkladı.

YUNANİSTAN DA KATILMAK İSTİYOR

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından, Türkiye ile enerji işbirliğini genişletmek ve TürkAkım doğalgaz boru hattı projesinin uygulanmasına katılmak istediklerini söyledi.

Uzmanlara göre, oldukça tecrit edilmiş bir gaz pazarı olan Yunanistan'ın, alternatif olarak TürkAkım’ın ikinci koluna katılması çok önemli. Yunanistan üzerinden İtalya’ya ulaşması planlanan hat için oluşturulan Poseidon Projesi, bu ülkeye arz çeşitliliği bakımından katkı sunacak.

Yunanistan, şu anda Rusya’dan yılda yaklaşık üç milyar metreküp gaz ithal ediyor.

Üst düzey Rus yetkililer ise, TürkAkım’ın ikinci kolunun Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan’dan geçeceğini ve muhtemelen Avusturya’daki Baumgarten gaz dağıtım merkezine ulaşacağını belirtiyor.

Tarih:
Diğer Haberler