"ABD kırmızı çizgiyi aştı!"

Rusya, İran ve Esad yanlısı milisler ABD'nin Suriye'ye füze saldırısı sonrası ABD'nin her saldırıya net şekilde cevap verileceğini açıkladı.

"ABD kırmızı çizgiyi aştı!"

Rusya, İran ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad yanlısı milislerin oluşturduğu bir ortak komuta merkezi dün bir açıklama yaparak, ABD'nin Suriye'nin hava üssüne yaptığı füze saldırısının "kırmızı çizgileri" aştığını ve benzer saldırılara karşılık vereceklerini açıklarken, Esad'a desteği artıracaklarını da duyurdular.

ABD, geçen hafta başında sivillere karşı kimyasal saldırının düzenlendiğini söylediği bir Suriye hava üssüne cuma günü yaptığı füze saldırısıyla, Suriye sorunundaki rolünü tırmandırmıştı.

İlam el Harbi (Savaş Medyası) adlı siteden dün yapılan ortak açıklamada, Rusya, İran ve milis grupları şöyle dediler:

"Amerika'nın Suriye'ye karşı saldırısı kırmızı çizgilerin aşılmasıdır. Bundan sonra biz de, kim olursa olsun her türlü saldırgana ya da kırmızı hatların her ihlaline karşı güç kullanarak karşılık vereceğiz; Amerika bizim güçlü cevap verme yeteneğimizi bilir."

Ortak komuta merkezi açıklamasında, Suriye Demokratik Güçleri'ne yardım eden yüzlerce Amerikan askerini kuzey Suriye'deki varlığının "yasadışı" olduğu ve ABD'nin uzun vadeli planının bölgeyi işgal etmek olduğunu belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Rusya'yı kimyasal saldırıya karşı tepkisiz kalarak bu saldırıları desteklediğini söyledi ve bu ülkeyi Suriye'deki kimyasal silahların toplanarak güvenlik altına alınması için 2013 yılında imzalanan anlaşmayı uygulamamakla suçladı.

Rusya'nın Esad'la ilişkisini yeniden değerlendirerek Suriye'ye karşı daha sert bir tavır almasını beklediklerini söyleyen Tillerson, "çünkü bu korkunç saldırılar her yapıldığında, Rusya'yı bir biçimde sorumluluk konumuna çekiyor" dedi.

Kuzeybatıdaki İdlib vilayetinde yaşayanlar ve buradaki muhalifler, Rus oldukları sanılan savaş uçaklarının, kimyasal saldırıya maruz kalan Han Sheikhoun kasabasına dün sekiz
saldırı yaptıklarını söylediler.

İdlib'deki Sarakeb ve Sarmin kasabaları da dün benzer hava saldırılarına maruz kaldı.

Kaynak: dunya.com

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler