ABD'li diplomat: Türkiye'ye karşı PKK'yı koruyalım

ABD'nin Suriye eski büyükelçisi Ryan Crocker, Washington için sunduğu öneride Türkiye'nin saldırılarına karşı "PKK'yı koruyalım" dedi.

ABD'li diplomat: Türkiye'ye karşı PKK'yı koruyalım

ABD'nin Suriye eski büyükelçisi Ryan Crocker, Washington için sunduğu öneride Türkiye'nin saldırılarına karşı "PKK'yı koruyalım" dedi.

ABD’nin eski Suriye Büyükeçisi Ryan Crocker, ABD’nin Suriye’ye saldırı sonrasında gücünü restore ettiğini ileri sürerek Washington için dört ayaklı yol haritası sundu. The Wall Street Journal için makale kaleme alan Crocker, ilk adımda ABD’nin birlikte hareket ettiği güçlere yardım etmesi gerektiği savundu. "Alanı katil Esad rejimine bırakmak aptalca olur" diyen ABD’li büyükelçi şu ifadeleri kullandı: “Böyle bir stratejinin ilk unsuru Suriye’deki yerel müttefiklerin topraklarını elde tutmasına yardım etmektir. Bu, ülkenin belirli alanlarında sadece mevcut olmayı değil; partnerlerimiz tehlikede bulunduğunu zaman hava saldırısı düzenlemek gibi özel görevleri gerektirir”

"PYD’Yİ KORUMAK İÇİN VURALIM"

Aynı zamanda Brooking Enstitüsü’nde uzman olan Croker, ikinci adımda ABD Başkanı Donald Trump’ın aldığı kararın aksine sahadaki askeri sayısını arttırmayı önerdi. Croker, bu sayede Suriye hükümeti ve müttefiklere ortakları koruma noktasında mesaj verilebileceklerini iddia etti. ABD’li Büyükelçi üçüncü adım olarak da siyasi geçiş süreçlerinin daha aktif hale getirilmesini istedi. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı kısa dönemde iktidardan indiremeyeceklerini itiraf eden Croker, bunun yerine teknik konulara uzlaşılma çağrısı yaptı. Croker, Suriye’nin geleceğinde rol alması için Kürt yapılarının olgunlaştırılma çağrısında bulundu.

TÜRKİYE’YE AÇILIM YAPTIRMA NİYETİ

Ryan Croker son adımda ise PKK/PYD’nin güvenliğinin sağlanması için Ankara’nın ikna edilmesi gerektiğini ifade etti. Croker bu kapsamda şunları kaydetti: “Türkiye’nin işbirliğini güvence altına almak için Kürt sorununun daha iyi bir cevaba ihtiyacı var. Bu yanıt, Suriye’nin kuzeyindeki Kürt pozisyonlarını korurken aynı zamanda Ankara’nın güvenlik kaygılarını ele alıyor. Türkiye ile PKK arasındaki ateşkesin yaygınlaştırılmasına ek olarak, ABD Suriye’deki Kürtlere, savaş sona erdikten sonra IŞİD’e karşı verdikleri ağır silahları iade etmesi için yardım etmelidir. Washington, Suriye’de (ya da başka yerlerde) hiçbir zaman otonom bir yapıyla aynı anlama gelmeyen bağımsız bir Kürt devletini desteklemeyeceğini belirtmelidir”

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler