ABD'nin İran yaptırımı yok hükmünde!

Avrasya ülkeleri, ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırım yok hükmünde sayarak Tahran yönetimiyle ticareti sürdürmek için yeni bir mekanizma kuruyor.

ABD'nin İran yaptırımı yok hükmünde!

Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kurulu kapsamında New York'ta İran nükleer anlaşmasına taraf ülkeler olan Fransa, Almanya, Rusya, İngiltere ve İran'ın dışişleri bakanları bir araya gelmiş, toplantı ardından okudukları bildiride, katılımcıların İran ile doğalgaz dahil genel ticareti kolaylaştırmak için özel ödeme kanallarını da içeren yeni bir mekanizma inşa edilmesi konusunda anlaşma sağladığı belirtilmişti.

ABD SON DERECE "RAHATSIZMIŞ"

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, ABD'nin bu durumdan son derece rahatsız olduğunu belirterek, "ABD, İran nükleer anlaşmasına taraf ülkelerin, İran'a uyguladığımız yaptırımları saf dışı bırakacak özel bir ödeme sistemi kurduklarını duyurmasından son derece rahatsız ve hayal kırıklığı içindedir. Bu, bölgesel ve küresel barış ve güvenliğe karşı atılan en zararlı adımdır" diye konuştu.

İRAN: ABD AMBARGOSUNU TÜRKİYE, RUSYA VE ÇİN'LE AŞARIZ

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti, ülkesinin ABD'nin ekonomik yaptırımlarının üstesinden Çin, Rusya ve Türkiye'yle geleceğini belirtti.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'na (ISNA) göre, ABD'nin ekonomik yaptırımları ve ülkesine etkileri hakkında konuşan Velayeti, "Şu an sorunun başındayız ama bu sorunu Çin, Rusya, Türkiye ve diğer dost ülkelerle aşabiliriz" dedi.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler