"ABD'nin Küresel Liderliği Bitti"

Eski ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Suriye’nin Obama’nın en büyük dış politika hatası olduğunu söyledi ve ekledi: "ABD’nin küresel liderliği bitti."

"ABD'nin Küresel Liderliği Bitti"

Hagel, Bolton’un Suriye’den çekilmek için PYD şartı ortaya koymasıyla ilgili, ‘Bir ülke şunu yapmalı derken çok dikkatli olmalısınız. Bu, kesinlikle gurur meselesi ve yemek istemediğiniz şamarları yedirtir’ dedi

Eski ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Suriye’nin Obama’nın en büyük dış politika hatası olduğunu söyledi ve ekledi: “ABD’nin küresel liderliği bitti.”

Eski ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, CNN televizyonunda Christiane Amanpour’a ABD’nin Suriye politikası konusunda değerlendirmelerde bulundu. Amanpour, 2012’de Suriye’de sahadaki durumu değiştirmek için bir fırsat olduğunu söyleyerek Suriye’nin hedef alınmamasının hata olup olmadığını sordu. Hagel, “Evet hataydı. Büyük hataydı. Obama yönetiminin en büyük dış politika hatasıydı” yanıtını verdi.

"SURİYE POLİTİKAMIZ YOKTU"

Suriye’yi vurma konusunda karar verdiklerini aktaran Hagel, “Aylarca toplantı yaptık ve üzerine mutabık kaldığımız bir karara vardık. Başkan da vurma emri vermişti, sonra geri çekti. Bunu yapınca Rusya’ya ve diğer ülkelere, birincisi ABD Başkanı’nın sözünün çok da iyi olmadığı mesajını verdik. Bu her zaman çok tehlikelidir ama Rusya’ya Suriye’yi alabilirsiniz sinyali verdik.”

Şubat 2015’te bakanlıktan istifa ettiğinde yönetimle arasındaki anlaşmazlıklardan birinin Suriye konusunda olduğunu anlatan Hagel, Suriye konusunda net bir politikasının olmaması konusunda Obama yönetimini eleştirdiğini belirtti. Hagel, “NATO ortaklarımız, Ortadoğu’daki ortaklarımız tarafından ‘Suriye politikanız nedir? Ne yapacaksınız? Ne yapmaya çalışıyorsunuz’ diye sıkıştırılıyordum. Ancak bir Suriye politikamız yoktu. Dolayısıyla haklısınız bence bu temel bir hataydı” değerlendirmesini yaptı.

TRUMP’UN ÇEKİLME KARARI

ABD Başkanı Donald Trump’un Suriye’den çekilme kararını da değerlendiren Hagel, “Başkan Trump’un dış politikadan, dış politikanın nasıl yapıldığından, sonuçlarından ve müttefiklerden bir şey anlamadığını düşünüyorum. Bunun kanıtı da sözde Suriye politikasının ne olduğuna yönelik açıklamasıdır. En iyimser haliyle kafa karıştırıcı, ve tabii ki kaotik, dünyanın kaotik bir bölgesinde ise tehlikeli” dedi. Hagel, Trump’un kararını ulusal güvenlik ekibi ile görüşmeden vermiş olabileceğini iddia ederek, kararın zamanlamasının kötü olduğunu savundu.

"MÜTTEFİKLERLE ORTAK YOL BULUNMALI"

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un Türkiye’den SDG için teminat almadan ABD’nin Suriye’den çekilmeyeceğine yönelik açıklamalarını da değerlendiren Hagel şöyle konuştu: “Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton’un Türkiye’de yaptığı talihsiz toplantılar ABD için aşağılayıcıydı. Erdoğan onu aşağıladı. Onunla konuşmadı bile çünkü Bolton bizim Suriye’den çekilmemiz için Türkiye’nin yapması gerektiği şeylerden bahsetti. Biz bunu yapmadan önce ‘bir ülke şunu yapmalı’ derken çok dikkatli olmalısınız. Bu, kesinlikle gurur meselesi veya dış politikanın başka boyutları üzerinden yemek istemediğiniz şamarları yedirtir. Bu tehlikeli, kafa karıştırıcıdır. Bu büyük meseleler için müttefiklerle ortak bir yol bulmaları gerekir.”

"ABD’NİN KÜRESEL LİDERLİĞİ BİTMİŞ DURUMDA"

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı 2002’den bu yana tanıdığını belirten Hagel, Erdoğan’ın defalarca Suriye Demokratik Güçleri’nin Türkiye için öncelikli tehdit olduğunu söylediğini aktardı. Hagel, “Buna inanmayabilirsiniz, öyle değildir, birinci tehdit IŞİD’dir diyebilirsiniz ama Türkiye’nin değerlendirmesi budur” dedi. Trump’un dünyaya ‘Önce Amerika’, NATO’ya ‘Bizi kullanıyorsunuz’ tarzında çıkışlarını ‘çok taraflı bir dünyada tek taraflılık’ olarak niteleyen ve bunun tehlikeli olduğunu kaydeden Hagel, “ABD’nin küresel liderliği gerçekten bitmiş durumda” diye konuştu.

ABD GENELKURMAYI’NDAN YALANLAMA

Öte yandan ABD Genelkurmay Başkanlığı, Washington Times gazetesinde yer alan ve ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford’un Türk mevkidaşına Suriye sınırındaki Amerikan gözlem noktalarının orada süresiz kalacağını söylediğine yönelik iddiaları yalanladı.

Genelkurmay açıklamasında, “Bu doğru değil. Orgeneral Dunford iki ülke başkanlarının talimatlarını uygulamak için Türk savunma yetkilileriyle yaptığı pozitif ve yapıcı görüşmeler sırasında böyle bir ifade kullanmadı” denildi.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler