ABD'nin Suriye'deki "terör"üsleri!

PKK/PYD ile Suriye’nin kuzeyini işgal eden ABD, bölgede 13 karargâh ve üs kurdu. Sınırlarımız içinde de 3 kritik üssü bulunuyor.

ABD'nin Suriye'deki "terör"üsleri!

Suriye’nin kuzeyinde PKK’nın Suriye uzantısı PYD/YPG’yi koruma altına alan ABD’nin bölgede 13 karargâh ve üssü bulunuyor. Münbiç’ten Derik’e kadar karargâhlar kuran ABD, Türkiye’yi ve bölge ülkelerini bu merkezlerden tehdit ediyor. ABD’nin sözde Kobani kantonu olarak adlandırılan bölgede 3, Haseke bölgesinde 9 ve Münbiç’te 1 karargâhı bulunuyor.

SINIRIMIZ TERÖR YUVASI

Suriye, İkinci İsrail projesi kapsamında başlatılan iç savaşın ardından cihatçı çeteler ve bölücü terör örgütü unsurları tarafından işgal edildi. ABD’nin başından beri dahil olduğu süreçte plan ise ‘Büyük Kürdistan’ı kurmak. Bu plan dahilinde Kuzey Irak’tan başlayan ve Suriye’nin kuzeyinden Akdeniz’e açılan ‘Kürt Koridoru’ büyük oranda tamamlanmışken Türkiye’nin Fırat Kalkanı müdahalesi ile koridor kesildi. Bu süreçte ABD Türkiye’yi birçok kez tehdit etti. Krizin askeri boyuta taşınaması ise Türkiye’nin hava harekatının ardından başladı. Sınırımızda nöbet tutan, PYD/YPG ile bayrak dalgalandıran ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde 13 merkezi bulunuyor.

FIRAT KALKANI’NA KARŞI

ABD’nin sözde PYD/YPG kantonundaki en batıda bulunan karargâhı Münbiç’te. ABD’nin Münbiç’te kurduğu üsse ABD özel kuvvetlerinin yerleştiği biliniyor. Münbiç’i ‘kara gücü’ PYD/YPG ile denetimi altına alan ABD’nin Fırat Kalkanı’na karşı yaptığı bu harekatın adının ‘Soylu Mızrak Operasyonu’ olduğu ortaya çıkmıştı. Üssün görevi TSK’ya karşı devam ediyor. Öte yandan daha önce yayınlanan fotoğraflarda Türkiye’nin IŞİD tehdidine karşı boşalttığı Süleyman Şah Türbesi’nin eski yerinde ABD askerlerin devriye gezdiği de görülmüştü. Uluslararası anlaşmalara göre o bölge Türk toprağı sayılıyor.

SÖZDE KOBANİ KANTONU

ABD’nin en önemli üs ve karargahlarının bulunduğu yer sözde Kobani kantonu olarak bilinen Ayn el-Arap-Telabyad ve Ayn-el İsa üçgeni. ABD, özel harekat operasyonlarında ana karargah olarak, Ayn el Arab’ın (Kobani) 40 kilometre kadar güneyinde kurduğu üssü kullanıyor. Üssün kurulduğu yer, Türkiye sınırına 45 kilometre mesafede bulunan eskiden Fransızlara ait olan Lafarge çimento fabrikası. ABD Özel Kuvvetleri’nin operasyonlarında karargah olarak kullandığı üs, kuş uçuşu Diyarbakır’a 210, İncirlik’e 300, Şanlıurfa’ya 73 kilometre mesafede. Açık alanda olduğu için YPG tarafından korunduğu anlaşılan üste 500-600 kişilik 25 mobil prefabrik baraka bulunuyor. Üssün uydu görüntülerinde 1 BlackHawk, 1 Chinook, 1 Apache ve 2 adet V-22 Osprey helikopter görünüyor. Bunun birkaç misli daha fazla helikopterin konuşlanmasına yetecek alan düzenlemesi yapılmış olması da görüntülere yansıyor. Bunun dışında ABD Telabyad ve Ayn el-İsa karargâhları ile terör örgütü PYD/YPG ile ortak düzenlediği Rakka operasyonuna destek sağlıyor. Öte yandan buradaki karargâhlardan Cerablus’tan Telabyad’a kadar olan Türkiye sınırını izliyor ve denetliyor. Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesininin karşısında bulunan Telabyad’da YPG flaması ve ABD bayrağının yan yana asıldığı daha önce medyaya yansımış ve Türkiye tarafından büyük tepki gösterilmişti.

HASEKE VE DERİK BÖLGESİ

ABD’nin ikinci önemli karargâhlar bölgesi ise Suriye’deki Haseke vilayeti ve çevresinde yer alıyor. Söz konusu bölgede ABD’nin, biri Tel Tamir’de biri Abdülaziz Dağı’nda olmak üzere 2 operasyon merkezi bulunduruyor. Üçüncü operasyon merkezi ise Haseke yakınlarındaki Rimelan’da kuruldu. Eski ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le mücadele özel temsilcisi Brett McGurk, bu üsse de gidip incelemelerde bulunmuştu. Daha önce ilaçlama uçaklarının kullandığı pist, ağırlıklı olarak Amerikan helikopterlerine hizmet verecek şekilde yapıldı. Bu üslerde sayısı 3 bin 500’e ulaşan ABD birliklerinin bulunduğu belirtiliyor. Bunun dışında Derbesiye, Mebruka bölgesi, Kamışlı, Tel Baydar bölgesi, Hekli Ciblis bölgesi ve Robariye’de de ABD’liler konuşlanmış durumda. ABD’nin bu üslerinin hepsinin kapasitesi farklı ancak sıklıkla helikopterler kullanıldığı biliniyor. Önceki günlerde Ceylanpınar’dan başlayarak Cizre’ye kadar olan sınırın karşısında ABD askerleri devriye ve nöbette görüntülenmişti.

ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİ

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 25 Nisan 2017’de Suriye’nin kuzeyinde bulunan Karaçok ve Irak’ın kuzeyinde bulunan Sincar’a düzenlediği hava harekatının ardından vurulan bölgeye giden ilk ABD’liler olmuştu. İlerleyen süreçte ise ABD, Türkiye sınırının birçok noktasına zırhlılarını yerleştirerek PYD/YPG’lileri koruma altına aldı. ABD’nin PYD/YPG’yi koruma altına alması ilk değil. Türkiye’nin Fırat Kalkanı Harekatı’nda yeni hedefinin Münbiç olduğunu belirtmesinin ardından ABD zırhlıları Münbiç’e gelerek sınırı kapatmıştı. Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump’la görüşeceği biliniyor. Bu görüşmede ana gündem maddesinin ise Suriye olması bekleniyor. Erdoğan’ın Trump’a PYD/YPG rahatsızlığını ileteceği de siyasilerin açıklamalarına yansıdı. Tüm bu gelişmeler ışığında ABD’nin bölgedeki varlığı dikkat çekiyor.

TÜRKİYE’DE 3 KRİTİK ÜS

ABD’nin bölgeyi kontrol ettiği merkezleri sadece Suriye’de değil. Türkiye’de de kullanımına açık olan 3 kritik üssü var. Bu üslerden en önemlisi Adana’da bulunan İncirlik Üssü. 15 Temmuz darbe girişiminde de aktif olarak kullanılan bu üste ABD’nin savaş uçakları yer alıyor. Ayrıca üste Alman keşif uçaklarının bulunduğu ve bölgede aktif rol aldığı biliniyor.

ABD açısından ikinci kritik üs ise Diyarbakır’ın merkezinde bulunan 8. Ana Jet Üssü. Diyarbakır’daki üste AC-130 tipi 2 silahlı ulaştırma uçağı ve 3 adet Sikorsky helikopteri bulunuyor. Üste ayrıca ABD özel kuvvetleri de görev yapıyor. Bu kuvvetler Suriye ve Irak’taki kritik görevlerde rol alıyor.

ABD’nin bölgeyi gözetleme merkezi ise Kürecik Radar Üssü. Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Kürecik nahiyesinde bulunan radar üssü ABD personeli tarafından yönetiliyor. Radarın İran ve Rusya’yı da yakın takibe aldığı biliniyor.

Kaynak: Aydınlık

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler