ABD PKK’ya desteğinin bedelini ödemeli!

Alman Başbakanlığı araştırmacısı Dr. Guido Steinberg, ABD’nin terör örgütünü desteklemesinin diplomatik bedelini ödemesi gerektiğini belirtti.

ABD PKK’ya desteğinin bedelini ödemeli!

Alman Başbakanlığına bağlı kurumda araştırmacılık yapan Dr. Guido Steinberg, Alman devlet radyosunda yayımlanan söyleşide sunucunun, “PYD/YPG Türkiye’nin iddia ettiği gibi PKK’nın terörist bir kolu mudur” sorusunu şöyle yanıtladı: “Şüphesiz. YPG tümüyle PKK’nın bir koludur. Almanya’daki finansman yolları bile aynı. Türkler burada haklı.” Steinberg, ABD’nin bir terör örgütüne karşı diğer bir terör örgütünü kullanmanın yol açtığı çıkmazların sonucunu yaşadığını ve bunun “diplomatik sorunlara” yol açmasının doğal olduğunu belirtti. Steinberg, ABD’nin çıkarlarının Suudi Arabistan ve İsrail ile uyumlu, Türkiye’yle uyumsuz olduğunu söylerken sunucunun “ABD’nin çekilmesinin Esad, Putin ve İran’daki mollaları güçlendireceği yorumu yaygın. Bu konuda ne diyeceksiniz” diye sorması üzerine Steinerg, bu denklemde Ankara’nın bulunmadığını vurguladı.

"KOVULMADAN GİTMEYECEKLER"

Öte yandan Alman devlet televizyonu ZDF, Bolton’un Türkiye’den PYD’ye güvence istemesi ve Türkiye’nin verdiği sert tepkiye geniş yer ayırdı. Programda, Erdoğan’ın TBMM’deki yanıtının yanı sıra askeri uzman Abdullah Ağar’ın görüşlerine de yer verildi. Ağar, Suriye’de çözümün ancak ABD’nin PKK/YPG ile işbirliğini sonlandırmasıyla olabileceğini, Batının PKK/YPG ile işbirliğinden vazgeçmemesinin ABD ile Türkiye arasındaki uçurumu daha da büyüteceğini söyledi. Bu durumun Türkiye ve ABD’nin dolaysız çatışmaya girme riskini bile beraberinde getireceğine dikkat çeken Ağar, “ABD bölgede uzun zamandır faal ve kovulmadan gitmeyecekler. Fakat strateji ve ortaklarını yeniden gözden geçirebilirler” dedi.

"YA PKK YA TÜRKİYE"

YPG için “Suriyeli Kürt milisler ve ABD’nin IŞİD’e karşı müttefiki, ABD’nin savaş yoldaşları” ifadelerinin kullanıldığı haberde “Fakat Türkiye YPG’ye terör örgütü PKK’nın Suriye kolu olarak bakıyor” denildi. Haberde ABD’nin Suriye’den çekilmeyi ertelemesi Türkiye’nin Suriye sınırına yaptığı askeri yığınağa bağlandı.

Alman devlet kanallarının, Türkiye’nin PKK/YPG konusundaki kararlılığına vurgu yaparken, haberlerinde Türkiye düşmanı “karşıt” görüşlere yer vermemesi dikkat çekiyor. Alman basınında, ABD’nin PKK’ya verdiği desteğin, çözümün önündeki tek engel olduğu vurgulanıyor, Türkiye ile ilişkilerinin PKK konusundaki tutumuna bağlı olduğuna işaret ediliyor.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler