ABD Raporunda Türkiye'ye S-400 Tehdidi

ABD Savunma Bakanlığının hazırladığı raporda, Türkiye'ye Rusya'dan S-400 füzelerini almaması konusunda tehdit içeren ifadelere yer verildi.

ABD Raporunda Türkiye'ye S-400 Tehdidi

Pentagon Sözcüsü Eric Pahon, Pentagon'un ABD Kongresi'ne Türkiye hakkında sunduğu rapor üzerine yaptığı açıklamada, "Türkiye'ye savunma ihtiyaçlarını karşılamada daha iyi çözümler bulmasına yardımcı olmak için çalışırken, aynı zamanda da Rusya'dan S-400 satın alımının geniş kapsamlı etkileri hakkında uyarılarda bulunuyoruz" diyerek tehditte bulundu.

Pentagon, Kongre'ye sunulan Türkiye'yle ilgili raporun bakanlıkla Kongre üyeleri arasındaki bir iletişim olduğunu belirterek, "Bu iletişimi genellikle açıklamıyoruz. Raporu açıklamak Kongre'nin tercihine bağlı. Bu rapor, karar alma değil bilgi verme amaçlı. Rapor, programın kilit alanlarında Kongre'nin karar alma sürecini bilgilendirmek için gerçeğe dayalı bilgiler veriyor" açıklamasında bulundu.

ABD BASININDA YER ALAN RAPOR

Türkiye için "önemli NATO müttefiki" ifadesinin kullanıldığı Pentagon raporunun özetinde, Türkiye’yi Rus S-400 füze savunma sistemi alımından vazgeçirilmeye çalışıldığı kaydedildi. Raporun özetine göre ABD, Türkiye'yi Asya ülkeleri ile arasındaki güçlü ilişkileri bozmak ve NATO'ya daha sıkı bağlı hale getirmek için alternatif paket geliştirildi.

Bloomberg internet sitesinin Pentagon raporunun gizli olmayan özet bölümüne dayandırdığı haberine göre raporda, Türkiye’nin F-35 programına 1,25 milyar dolarlık yatırımla önemli bir ortak olduğu ancak Rusya’dan S-400 füze sistemi alımının gerçekleşmesi durumunda bu katılımın yeniden değerlendirileceği belirtildi.

Pentagon raporunun özetinde, Rus S-400 füze sistemi alımının Türkiye'nin Chinook helikopterleri ve Lockheed Martin firması tarafından üretilen F-16 uçaklarını ve Black Hawk helikopterlerini almasını da engelleyebileceği belirtildi.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler