Batı Asya'dan PKK'ya Net Mesaj: Ya Toprakları Teslim Edin Ya da Biz Alacağız

Suriye, İran ve Irak Genelkurmay Başkanları, PKK'nın paravan örgütü SDG'ye, "Elinizdeki toprakları Suriye'ye teslim edin" uyarısı yaptı.

Batı Asya'dan PKK'ya Net Mesaj: Ya Toprakları Teslim Edin Ya da Biz Alacağız

Suriye Savunma Bakanı Ali Abdullah Eyüp, Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi ve İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri ortak basın toplantısında konuştular. Suriye Savunma Bakanı Eyüp, ABD’den Suriye’deki birliklerini çekmesini talep etti. SDG’yi "ABD’nin elinde kalan tek kart" olarak niteleyen Eyüp, SDG’nin elindeki toprakları Suriye Hükümeti’ne devretmemesi durumunda Suriye Ordusu’nun müdahale edeceğini ve topraklar geri alacağını söyledi.

TERÖRÜ TAMAMEN YOK EDECEĞİZ

Üç komutan da açıklamalarında, Suriye’nin toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin hiçbir şekilde pazarlık konusu yapılamayacağını vurguladı. İran Genelkurmay Başkanı Bakıri, üç ülkenin terörü tamamen yok etme kararlılığında olduğunu söyledi. Suriye ile ortak çalışmaya devam edeceklerini belirten Ganimi de, terör nedeniyle kapal olan Suriye-Irak sınırının önümüzdeki günlerde hizmete gireceğini açıkladı.

Suriye, İran ve Irak, Şam’da askeri zirve yaptı. Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi ve İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri ile ortak basın toplantısı düzenleyen Suriye Savunma Bakanı Ali Abdullah Eyüp, Suriye topraklarından bir karışın bile Hükümet’in yönetimi dışında kalmayacağını tekrarlayarak, ABD ile SDG’ye açık mesaj gönderdi. Suriye Savunma Bakanı Ali Abdullah Eyüp, İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ve Irak Genelkurmay Başkanı Korgeneral Osman Ganimi’nin Şam’daki üçlü zirvesine ABD ile SDG’ye yönelik uyarı mesajları damga vururken, Irak-Suriye sınırının gelecek günlerde açılacağı duyuruldu. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan komutanlar, ABD’den Suriye’deki birliklerini çekmesini talep etti. ABD’nin askeri imkan ve kabiliyetlerinin büyük ve ileri seviyede olduğundan şüphe duymadıklarını, ama Suriye Ordusu’nun harekete geçip sonuç alacak güçte olduğunu vurgulayan Eyüp, “ABD ile müttefikleri, Suriye’den çekilmeli, zira varlıkları hukuka aykırı ve reddediliyor” dedi.

"PKK ABD’NİN ELİNDEKİ TEK KART"

PKK/PYD’yi de hedef alan Eyüp, çatı örgüt SDG’yi ABD ile müttefiklerinin elinde kalan tek kart olarak niteledi. SDG’ye devletin otoritesini kabul etme ve ulusal uzlaşı yapma çağrısında bulunan Eyüp, aksi takdirde Suriye Ordusu’nun SDG’nin bulunduğu bölgeleri, diğer toprakları militanlardan aldığı gibi geri alacağını vurguladı. Suriye Savunma Bakanı, “Ya Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile uzlaşma yoluyla ya da askeri operasyonla toprakları kurtaracağız” diye konuştu. “Suriye Hükümeti, tüm Suriye toprakları üzerindeki kontrolünü er ya da geç yeniden tahsis edecek” dedi. Eyüp, Suriye’nin egemenliğini, bağımsızlığını, toprak ve halk bütünlüğünün yanı sıra kendisini ve halkını savunmadaki meşru hakkının hiçbir şekilde pazarlık konusu olmayacağının altını çizdi. Suriye’nin daveti olmaksızın Suriye’de bulunan herhangi bir yabancı devlet gücünün işgal niteliği taşıdığını belirten Suriyeli bakan, Suriye’nin egemenliğini savunma ve işgale karşı koyma hakkının meşru olduğunu belirtti.

TANAF HAREKATI

Eyüp, İdlib vilayetinin de istisna olmayıp mutlaka tam ve eksiksiz şekilde Suriye’nin egemenliği ve kontrolüne döneceğini sözlerine ekledi. Suriye Ordusu’nun Tanaf bölgesini işgal eden ABD güçlerini çıkarma gücü ve olanaklarına sahip olduğunu söyleyen Eyüp, ABD ve diğer tüm devletlerin güçlerinin kesinlikle Suriye’nin tamamından çıkacaklarını belirtti. Suriye’nin başkalarının dayatmaları ile değil de kendi iradeleri ve istekleri ile sonsuza dek birlik beraberlik içinde yaşama seçeneğini benimsediğine dikkat çeken Eyüp, İsrail’in Suriye’ye saldırıları konusunda şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu saldırılar Suriye Ordusu karşısındaki ağır yenilgi ve yok olmanın gölgesinde moralleri çöken teröristlerin morallerini yükseltme amacı taşıyor. Suriye, İsrail’in tüm saldırılarına başarıyla karşı koyuyor. İsrail, füzelerinin çoğunu imha ettiğimizden hedefine ulaşamadı.”

BAKIRİ: YABANCI GÜÇLER SURİYE’DEN ÇIKACAK

Ortak basın toplantısında konuşan İran Genelkurmay Başkanı Bakıri de Suriye’nin egemenliği ve bağımsızlığının önemine dikkat çekerek, toprak ve halk bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Bakıri, Suriye’de devletin izin ve onayı olmaksızın bulunan yabancı güçlerin varlığına son verme çağrısı yaptı. Bakıri, Suriye, İran ve Irak’ın terörü tamamen yok etme kararlılığı ve azminde olduklarının altını çizerek, üç ülke arasında yüksek düzeyli bir koordinasyon mekanizması ile işbirliği anlaşmasının bulunduğuna dikkat çekti.

GANİMİ: SURİYE VE IRAK’IN GÜVENLİĞİ BÜTÜNDÜR

Irak Genelkurmay Başkanı Ganimi ise, Suriye ve Irak arasında kurulan ortak komitelerin bulunduğuna ve bu komitelerin yoğun çalıştığına dikkat çekti. Ganimi, Suriye ve Irak güvenliğinin parçalanmaz bir bütün olduğunun altını çizerek, Suriye’nin Irak’ın derinliği, Irak’ın da Suriye’nin derinliği olduğunu kaydetti. Ganimi dolayısıyla Suriye ve Irak arasındaki koordinasyonun daha önce teşkil edilen ortak bilgi ve koordinasyon merkezi aracılığı ile devam edeceğini belirtti.

SURİYE-IRAK SINIRI YAKINDA AÇILACAK

IRAK Genelkurmay Başkanı Ganimi, terör nedeniyle birkaç yıldır kapalı tutulan Suriye-Irak sınırındaki bir kontrol noktasının önümüzdeki günlerde hizmete gireceğini açıkladı. Hizmete açılacak sınır kapısının adını belirtmeyen Ganimi, özel bir komite aracılığıyla bu konuda çalışma yapıldığını, iki ülke arasındaki seyahat ve ziyaretlerin yeniden başlayacağını ifade etti. Şehitlerimizin kanları birbirine karıştı SURİYE Cumhurbaşkanı Beşar Esad, İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakiri ve Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi’yi makamında kabul etti. Görüşmede, üç ülke arasındaki koordinasyonun geliştirilmesinin önemi vurgulandı. Cumhurbaşkanı Esad, Suriye ile İran ve Irak’ı birbirine bağlayan ilişkilerin güçlü olduğunu belirtti. Teröristler ve arkalarında duran ülkelere karşı Suriye, İran ve Irak Silahlı Kuvvetleri’nin azimli mücadelesine dikkat çeken Esad, bu savaşta üç ülke şehitlerinin kanlarının birbiriyle karıştığını kaydetti.

SURİYE’Yİ SAVUNMAK BÖLGEYİ SAVUNMAKTIR

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri de Suriye’yi savunmanın Irak ve İran’ı savunmak olduğunu vurguladı. Terörün bütün bölgeyi hedef aldığını söyleyen Bakıri, bölge ve halklarına düşen görevin terörle mücadele çabalarını birleştirmek olduğunu kaydetti. Irak Genelkurmay Başkanı Ganmi ise özellikle sınır bölgesi olmak üzere teröre karşı mücadelede iki ülke orduları arasında koordinasyonun sürdüğünü vurguladı.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler