Bölge ülkeleri teyakkuzda!

Irak Meclisi İbadi’ye Kerkük'e asker gönderme yetkisi verirken İran sınıra füze yerleştirdi

Bölge ülkeleri teyakkuzda!

KUZEY Irak Bölgesel Yönetimi’nin bütün uyarılara rağmen ‘bağımsızlık referandumu’nu yapması sonrasında bölge ülkeleri teyakkuza geçti. Peşpeşe yaptırım kararlarını açıklayan ülkeler Bağdat’la temas halinde. Irak Meclisi, İbadi’ye tartışmalı bölgelerden Kerkük’e asker gönderme yetkisi verdi.

Iraklı milletvekillerine konuşan Irak Başbakanı Haydar İbadi, “Referandum iptal edilmeli ve anayasal çerçeve içinde diyalog başlatılmalı” ifadelerini kullandı. İbadi referandumun sonucuyla ilgili görüşme yapmayacaklarını da söyledi.

KARAR ÇIKTI

Peşmerge’nin tartışmalı bölgelerden çekilmesi çağrısında bulunan İbadi, “Anayasaya göre tüm Kürdistan bölgesinde Irak kanunlarını uygulamaya koyacağız” dedi. Irak Meclisi, Başbakan İbadi’ye tartışmalı bölgeler arasında olan Kerkük kentine asker gönderme yetkisi de verdi. Irak Devlet Televizyonu Meclis’in ayrıca İbadi’den bu kentteki petrol sahalarının konrolünün alınmasını istediğini de duyurdu. Meclis hükümetten Erbil’deki yabancı ülke temsilcilikleri ile konsoloslukların kapatılmasını da talep etti.

SINIRA FÜZE

Barzani’nin gayrımeşru referandumuna karşı en sert tedbirleri alan İran, hava ve kara sahasını Barzani yönetimine kapatmasının ardından dün de Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile sınırdaş olan batı bölgelerine yeni füze sistemleri yerleştirdiğini açıkladı. Gelişmeyi İran ordusundan bir komutan duyurdu.

Reklamdan sonra devam ediyor


K24’E KİLİT

İran Kültür Bakanlığı, Kuzey Irak merkezli K24 televizyonunun Tahran ofisini kapattığını duyurdu. Türkiye’de de olağanüstü toplanan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Kuzey Irak’taki sözde ‘bağımsızlık referandumu’nun ardından toplanarak WaarTV, Rudaw ve K24’ü Türksat uydusundan çıkarma kararı almıştı.

Öte yandan İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in danışmanı Ali Ekber Velayeti de yaptığı açıklamada, “Irak halkı sessiz kalmayacak. İran, Türkiye ve diğer bölge ülkeleri sessiz kalmayacak ve bu iğrenç sapmaya karşı duracak... Müslüman ülkeler ikinci bir İsrail yaratılmasına izin vermeyecek” dedi. Hameney’e yakın Kayhan gazetesinde yayımlanan bir yorumda ise Barzani’nin bağımsızlık girişimleri ile ilgili olarak, “Dağılmış bir ulusun ancak bir vatana sahip olursa huzur bulacağı görüşü İsrail’in yaratılmasının ardındaki ana fikirdi” ifadeleri kullanıldı.

ALTERNATİF KAPI

Kuzey Irak’ın referandumuyla ilgili yaptırımlara hazırlanan Türkiye, Habur’a alternatif yeni bir kapı açılması için de çalışmalara başladı. Türk işadamlarının Irak’taki taahhütleri incelenirken, ihracatçıların uğrayabilecekleri zararlar da dikkate alınarak ilk aşamada neler yapılabileceğine ilişkin seçenekler ele alınıyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, A Haber televizyon kanalında katıldığı bir programda, Irak’la ticarette Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ni devre dışı bırakacak yöntem üzerinde çalışmalara başladıklarını vurguladı. Tüfenkci, “Habur’a alternatif kapı için çalışıyoruz” dedi. Bu çalışmanın nasıl yürüyeceği konusunda da bilgi veren Tüfenkci şunları söyledi:

“Bu biraz da ilgili kurumların çalışmalarının neticesinde ortaya çıkacak. 2-3 ayda da açılabilir biraz zaman da alabilir. Irak tarafındaki yolların iyileştirilmesi ve o koridorunda da güvenliğinin sağlanması gerekiyor. Bunlar belli zaman alabilir. Biz Kürt halkının her zaman, en zor zamanında dahi yanında olduk. Bizim burada alacağımız tedbirler Barzani hükümetine karşı.

Tarih:
Diğer Haberler