"Çin'de Türkiye denilince akla Atatürk geliyor"

Şanghay Üniversitesi Türkiye Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Changgang Guo: "Türkiye denilince, Çinlilerin aklına ilk Atatürk geliyor."

"Çin'de Türkiye denilince akla Atatürk geliyor"

Bir grup Türk gazeteci, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu’nun davetiyle başkent Pekin, Xi’an ve Şanghay şehirlerine, 7 gün süren dostluk ziyaretinde bulundu. ‘2017 İstanbul Basın Mensupları Dostluk Ziyareti’ adı altındaki geziye, 11 gazeteci katıldı. Çin İstanbul Başkonsolosluğu'nda görevli İkinci Katip Xiufeng Zhu ve Ateşe Xinwei Wang, gezi boyunca Türk gazetecilere eşlik etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin Uluslararası Çalışma Enstitüsü, Çin devlet televizyonu CCTV'nin ziyaret edildiği gezinin son durağı Şanghay Üniversitesi Türkiye Araştırma Merkezi idi. 

Türkiye Araştırma Direktörü Prof. Dr. Changgang Guo, çalışmaları hakkında gazetecilere bilgiler verdi. Prof. Dr. Guo, merkezlerinde 10'u Türk, toplam 30 öğrenci ve 7 akademisyenin çalıştığını söyledi. 2013 yılında kurulan merkezin, çalışmalarını yıllık olarak kitap halinde yayımladığını anlatan Prof. Dr. Guo, şöyle konuştu:

"Medya, iki ülke ilişkileri arasına önemli yer tutuyor. Türkiye Araştırma Merkezi olarak kesinlikle tarafsız olmak ve iki ülke ilişkilerine katkıda bulunmak istiyoruz. 2015 yılında Boğaziçi Üniversitesi ile protokol yaparak, birlikte çalışma yapmaya başladık. Türkiye'nin bölgesel konumu nedeniyle bu merkezi kurduk. Türkiye, darbe girişiminin ardından dış politikasını daha bağımsız sürdürmeye başladı. 15 Temmuz darbe girişimi, Türkiye için bir dönüm noktası oldu. İki ülke arasındaki ilişkiler de daha iyi seviyeye geldi. İki ülke arasındaki ilişkilerde basın mensupları da önemli rol oynuyor. Burası batı medyasının gördüğü gibi bir Çin değil. Karşılıklı ziyaretler çok önemli. Türkiye'de Çince'ye merak artıyor. Çince kursları, üniversitelerde artırılıyor. Kültürel gezi ve öğrenci değişimleri, iki ülke için çok önemli. Ayrıca Çin'de, Türkiye hakkında bahsedilince, Çinlilerin aklına ilk Atatürk geliyor. Atatürk, Çin'de çok ünlü bir isim. Biz araştırma merkezi olarak çok sayıda kitabı Türkçe'den Çince'ye çeviriyoruz. Atatürk ile ilgili kitapları da Çince'ye çeviriyoruz."

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler