Henri Barkey’den Cerablus Senaryosu!

Eski CIA Ajanı, Yeni PKK Ayaklanmasıyla Tehdit Etti.

Henri Barkey’den Cerablus Senaryosu!

Eski CIA ajanı Henri Barkey, Foreign Policy’e yazdığı makalede 2014 yılında yaşanan ayaklanmaları hatırlatarak, Türkiye’yi Fırat Kalkanı operasyonunu üzerinden tehdit etti.  

WASHİNGTON merkezli düşünce kuru- luşu Woodrow Wilson’un Ortadoğu Direktörü ve CIA’nın Türkiye uzmanı Henri Barkey, 25 Ağustos’ta Foreign Policy’de yayınlanan “Washington’ın Suriye’deki ip cambazlığı” başlıklı makalesinde Türkiye’ye yönelik tehditlerine devam etti.

Türkiye’yi daha önce ‘Ya seçimlerden aynı sonuç çıkacak ya da HDP Meclis’e giremeyecek ve şehirler havaya uçacak’ şeklinde tehdit et- mesiyle bilinen Barkey son yazdığı makalede de benzer tutumunu sürdürdü. Barkey, TSK’nın Suriye harekatının çok boyutlu riskler taşıdığını söyleyerek şu görüşleri savundu: “Türkiye’nin Kürtleri bu operasyonun, hükümetin Suriye Kürtlerine karşı geliştirdiği retorik ışığında, duygusal olarak fazlasıyla angaje oldukları PYD’ye yöneltilmiş olduğunu düşünecekler”

Yakın süreçte yaşanan benzer olaylara da değinen Barkey, “Erdoğan Ekim 2014’te, ABD’nin Suriye’li Kürtlere ait Kobani kentini savunma çabalarına engel olmaya çalıştığında, Türkiye Kürtleri ayağa kalmış ve en az 50 kişi ortaya çıkan bu isyanlarda yaşamını yitirmişti” dedi.

BİDEN’A CERABLUS KARŞILMASI

Barkey makalesinde ayrıca, ABD ile Türkiye arasında, ‘Fırat Kalkanı’ harekatı dahilinde sürdürülen koordinasyonu da sorguladı. Barkey, “Türk yetkililer her ne kadar harekatı ABD ile koordinasyon halinde yürüttüklerini söy- leseler de aynı yetkililer, Suriye’deki Kürt grupların ve 15 Temmuz’daki başarısız darbe girişiminin arkasındaki güç olarak da ABD’yi işaret etti” dedi. Barkey harekatın, darbe girişiminin hemen ardından, tam da Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin bozuk olduğu bir dönemde, ABD Başkan Yardımcısı Jœ Biden’ın Türkiye ziyaretine denk geldiğinin de altını çizdi.

Cerablus’un Türkiye tarafından kontrol altına alınmasının, Kürtlerin, Suriye’nin kuzeyinde kesintisiz bir hatta egemenlik sağla- masını engelleyeceğini ifade eden Barkey, Türkiye’nin bu yeni hamleyle birlikte, Suriyeli Kürtlerin, Irak’ın kuzeyinde oluşturulan türden bir otonom yapı inşa etmelerine engel teşkil edeceğini belirtti.

PYD, ABD’NİN TAKDİRİNİ KAZANDI

Bu bağlamda, mart ayında Türkiye ve Suriye kökenli Kürt lider ve STK temsilcileriyle temaslar gerçekleştirdiğini fade eden Barkey, bölgedeki Kürtlerin, 

Suriye’nin kuzeyideki Kürt bölgelerini temsil eden Rojava’ya büyük önem addettiklerini ifade etti. Bölgedeki Kürtlerin defalarca isyan etmelerine rağmen somut bir şey kazanamadıklarına işaret eden Barkey, buna karşın PYD’nin sahada etkin bir güç olarak ABD’nin takdirini kazandığının da altını çizdi.

Makalesinin devamında, IŞİD ve PYD arasında Münbiç’in ele geçirilmesi sırasında yaşanan kanlı çatışmaların ABD’yi PYD ile çalışma konusunda ahlaki bir 

zorunluluğa ittiğini ifade eden Barkey, Münbiç’in ele geçirilmesinin gerçekte bir gereklilik fakat asla asıl hedef olmadığını vurguladı. Barkey’e göre asıl ve sıradaki hedef, PYD militanlarının da müdaafasında aktif rol oynayacağı IŞİD’in de-fakto başkenti Rakka.

Öte yandan, Biden’ın Türkiye ziyareti sonrası Kürtler’de oluşan ruh haline değinen Barkey, “Biden’ın, Suriye’nin kuzeyindeki Kürt koridoruna kapıyı kapatmış gibi gözüken tavrı, Kürtlerde, (ABD’nin geçmişteki sicilini düşünerek) terk edileceklerine dair şüpheler doğuruyor” dedi.

PYD MASADA DA ABD DESTEĞİ İSTİYOR

Makalesinin sonuç bölümünde PYD’nin asıl hedeflerine ve stratejisine değinen Barkey, “PYD için ABD ile ittifak dahilinde olmanın amacı Münbiç, Rakka ya da başka Arap kasabalarını kontrol altına almak değil. PYD’nin asıl hedefi iç savaş sonrası kurulan masada Amerikan desteğini kazanmak. Bu bağlamda ABD’li yetkililer ittifakın sürdüğüne dair Kürt- leri ikna etmek için çaba göstermelidir” ifadelerine yer verdi.

Barkey bitirirken, “Washington bu denge oyununu iyi kurmalı. Söz konusu denge şudur ki, Türkler isteklerini karşılarken, PYD ile cepheleşmeyi tırmandırmamalı” diye yazdı. 

Tarih:
Diğer Haberler