Irak Petrolü Sel Gibi Amerika'ya Akıyor!

Amerika’ya Irak petrolündeki sevkiyat rekor kırarken Katar krizi akıllara yine aynı senaryoyu getirdi.

Irak Petrolü Sel Gibi Amerika'ya Akıyor!

Bloomberg’den David Marino’nun Çarşamba günü yaptığı habere göre Suudi Arabistan’ın üretim kısıntısından sonra Irak petrolü adeta sel olup Amerika’ya aktı.

Habere göre Irak petrolünün Amerika’ya sevki 2 Haziran’da biten hafta sonu itibari ile son beş yıldaki en hızlı artışını gösterdi. ABD Enerji bakanlığı ön verilerine göre ilgili tarihte Suudi petrol sevkiyatlarını geride bıraktı. Irak, OPEC üyelerinin kesintide anlaşmış olmasına rağmen Mayıs ayında petrol üretimini en son gördüğü en yüksek zirve olan Aralık ayının üstüne taşıdı.

ARTIŞ NEDEN?

Birincisi ABD için 2003 yılındaki motivasyon ne ise, şu anda aynı motivasyon var, yani Irak’ın enerji kaynağına sahip olmak onu kullanmak. İkincisi, Suudi Arabistan’ın petrol fiyatlarının düşmesinden dolayı gördüğü zararı telafi etmek için başlattığı üretim kesintisi petrol arzında bir boşluk yarattı. Bu boşluğun doldurulması için uydu devlet olan Irak’a üretimi artır talimatı verildi. Üçüncü ve en önemli neden ise Trump’ın üretim artışı sonucu oluşan düşük enerji fiyatı ile durgunluk yaşayan ABD ekonomisini canlandırmak istemesidir. Ucuz enerjiyi kullanan Amerikan firmalarının girdi maliyetleri düşüp kârlılıkları artarken, üretimin de artması hedeflenmektedir.

Diğer bir konu ise ABD’nin Alaska’da geçen kış dünyanın en büyük petrol rezervlerinden birini keşfetmesine rağmen, bunları kullanmak yerine körfez ülkelerinin rezervlerini kullanması, stratejik bir tercih olarak görülmektedir.

KATAR EMİRİ DURSUN, PETROLU BİZİM OLSUN

Trump’ın düşük petrol fiyatı politikasını desteklemek için Katar rezervlerini kontrol altına alarak üretimi artırmak da son günlerin yeni ekonomik hesabı. Bu kontrol ile Çin’e yapılan petrol sevkiyatını da kontrol altına almak ise, siyasi bir hesap. Bir nevi bir taşla iki kuş vurmak... Amerikan endüstrisinin çarklarının dönmesi ve toplumun daha çok tüketmesi için Katar petrolü zorla da olsa bu ülkeye akıtılacak gibi duruyor.

 

Grafik-Amerika'ya sevkedilen Suudi ve Irak kökenli günlük petrol varil adetleri

Tarih:
Diğer Haberler