İran Devrim Muhafızları'ndan ABD Destekli Protestolara Karşı Açıklama

İran Devrim Muhafızları, ABD'nin destek açıklamaları yaptığı hükümet karşıtı protestolara son verilmemesi halinde harekete geçeceklerini söyledi.

İran Devrim Muhafızları'ndan ABD Destekli Protestolara Karşı Açıklama

Ülke genelinde pek çok şehirde devam eden protestoların sona ermesi için çağrıda bulunan İran Devrim Muhafızları, “Halkın barışını ve güvenliğini bozmaya yönelik devam eden herhangi bir harekete karşılık gerektiği takdirde kararlı ve devrimci adımları atacağız” ifadelerini kullandı.

İran medyası tarafından duyurulan bu açıklama, İran İçişleri Bakanı Abdurrıza Rahmani Fazli’nin, “Gösteriler sürerse, güvenlik güçleri gerekli adımları atmak zorunda kalacak” şeklindeki çıkışından sonra geldi.

İran'daki protestolar benzin fiyatlarına beklenmedik şekilde yüzde 50 zam yapılması ve daha ucuz fiyata benzin satışına kota konması üzerine cuma günü başladı.

İLK DESTEK POMPEO’DAN

İran'da hükümete karşı gösterilerin başlamasının ardından ilk destek açıklaması ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan gelmişti. Twitter üzerinden açıklama yapan Pompeo, İran’da başlayan sokak gösterileri ile ilgili 1.5 yıl önce yayınladığı mesajı hatırlatarak, "İran halkına bir buçuk yıl önce söylediğim gibi ABD sizinle” ifadelerini kullandı.

Pompeo 1.5 yıl önce hem Farsça hem de İngilizce yayımladığı mesajda, "İran halkı hükümetlerinin 40 yıl süren zorbalığına ve suistimallerine karşı sessiz kalmıyor. Biz de sessiz kalmayacağız.

İran halkına bir mesajım var:

ABD sizi duyuyor, destekliyor ve sizinleyiz“ demişti.

BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMA

Pompeo'nun ardından Beyaz Saray’dan da destek açıklaması geldi. Yapılan açıklamada, "ABD, kendilerini yönetmesi beklenen rejime karşı başlattığı barışçıl gösterilerde İran halkına destek veriyor. Göstericilere karşı kullanılan ölümcül şiddet ve ağır iletişim kısıtlamalarını kınıyoruz. Tahran nükleer silahlar ve füze programlarının fanatikçe peşinde koşarak ve terörizmi destekleyerek, yönetici sınıfın halkı terk etmesi ve kişisel güç ve zenginlik için savaş başlatmasıyla onurlu bir ülkeyi bir başka kötü hikayeye bulaştırdı" denildi.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler