İsrail'den PKK'ya ve cihatçı teröristlere açık destek

Suriye'de ABD destekli bölücü ve gerici terörün çöküşe geçmesinin ardından Haaretz gazetesi, İsrail’in Golan’da 7 örgüte destek verdiğini duyurdu.

İsrail'den PKK'ya ve cihatçı teröristlere açık destek

Türkiye’nin başarıyla devam ettiği Zeytin Dalı operasyonu, Suriye ordusunun zaferi ve İran’ın varlığı İsrail’de korkuya neden oldu. İsrail’in The Jerusalem Post gazetesi gelişmeler karşısında terör örgütü PKK/PYD’ye koruma talep etti. ABD ve İsrail’in Kürtleri ‘Sahadaki bot’ olarak gördüklerini anımsatan gazete “Eğer Kürtler İsrail ve Amerika’nın hava desteği ile güçlendirilirse bölgedeki statükoyu hem Amerika hem de İsrail lehine değiştirebilir” dedi.

Türkiye ve İran’ın Kerkük’te Barzani’nin bölünme referandurumunu akamete uğrattığını vurgulayan gazete Afrin’de de hava desteği olmadığı için terör örgütü PKK/PYD’nin kuşatıldığını itiraf etti. Rachel Avraham imzasıyla yayımlanan makalede, “Kürtler Afrin ve Kerkük’te uğradığı zarara rağmen bizim en çok güvendiğimiz partnerlerimiz olmaya devam etmedir” ifadesi kullanıldı. Makalede, Suriye ve Irak’ta inşa edilen sözde kantonlar üzerinden ‘rejim değişiliği’ hedefinin tekrar edilmesi dikkat çekici ayrıntı olarak kayıtlara geçti.

"İRAN OLMASAYDI BÖLMÜŞTÜK"

İran’ın Suriye sahasındaki başarıları üzerine yazılan makalede ayrıca Kürtlerin Tahran yönetimine karşı seferber edilebileceği öne sürüldü. “İran olmasaydı Irak üç develete bölünmüştü, Esad rejimi çökmüştü” denilen makalede şunlar kaydedildi:

“Yeni gelişmeler ışığında ABD ve İsrail’in Suriye, Irak, Lübnan ve İran’ın içindekilerle yeni ittifak kurmanın zamanı gelmiştir. IŞİD’le savaş gösterdi ki özgür dünyaya yönelen tehdidi bertaraf etmek için hava desteği yetmiyor. İran rejiminin yaydığı tehdidi engellemek için sahada botlara ihtiyacımız var. IŞİD’e karşı savaş sırasında Kürtler Amerika’nın sahadaki botuydu ve koalisyonun hava desteği Suriye ve Irak’ta IŞİD’in varlığını büyük ölçüde başarıyla sona erdirdiler. ABD ve İsrail, bu modeli temel alarak Suriye’de Kürtlere ve Sünni Araplara ulaşmalı. Lübnan’da Hristiyanlar ve Dürziler, İran’da Beluciler, Kürtler, Azeriler, Ahvaz Arapları ve genç İranlılar ile Irak’ta Kürt otonomilerine de ulaşılmalı. Onlar İran’ın yaydığı olumsuz etkiyi dengelemek için en iyi umudumuzdur.”

İSRAİL'İN KILICI "CİHATÇILAR"

İsrail’in PKK/PYD’ye aradığı korumanın yanı sıra Golan tepelerinde 7 cihatçı örgüte verdiği desteği arttırdığı ortaya çıktı. Haaretz gazetesi, Suriye ordusu ve müttefiklerinin son dönemde kazandığı başarılara dikkat çekerek İsrail’in yeni duruma hazırlık yaptığını duyurdu. İsrail merkezli gazeteye konuşan cihatçılar son dönemde kendilerine gelen silah ve mühhimmat desteğinin yanı sıra para yardımı aldıklarını da belirttiler.

Gazetenin haberinde ayrıca, İsrail’in İran destekli savaçıları sınırın 60 km uzağındaki Dera- Şam hattında tutmayı amaçladığı ancak bunu başaramadığı itiraf edildi.

SALDIRI HAZIRLIĞINA ÜS KILIFI

ABD merkezli Fox kanalı, Suriye’de İran Devrim Muhafızları’na ait yeni bir üs bulunduğunu iddia etti. İran’a ait olduğu ileri sürülen üssün Golan tepelerine 50 km uzaklıkta olduğu iddia edilirken uydu görüntüleri de basına servis edildi. İsrail medyasının geniş yer verdiği iddialar yeni bir saldırı hazırlığı olarak yorumlandı. İsrail, daha önce de İran’ın Suriye’deki varlığını bahane ederek başkent Şam’a saldırı düzenlemişti.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler