İsrail 'Kürdistan'ı açıkladı!

İsrail'den Ortadoğu'da ABD destekli Kürt devleti kurulmasına yine destek geldi.

İsrail 'Kürdistan'ı açıkladı!

İsrail hükümeti yıllardır doğrudan ve dolaylı olarak destek verdiği bağımsız Kürt devleti fikrini yeniden gündeme getirdi. Irkçı sözleri sebebiyle kabinenin tartışmalı isimlerinden olan ve ‘Bayan Hitler’ olarak anılan Adalet Bakanı Ayelet Şaked, bağımsız Kürt devleti kurulmasına büyük destek verdiğini ve bu yeni devletin Türkiye ve İran arasında yer alması gerektiğini söyledi.

KÜRTLER IŞİD'LE MÜCADELEDE 'STRATEJİK PARTNER' 

Tel Aviv'deki Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (INSS) güvenlik konferansında konuşan Şaked, “Kürtleri devletsiz en büyük ulus yapan adaletsizliği düzeltecek adımlar atmalıyız. Uluslara Kürt devleti kurulması çağrısı yapmalıyız” dedi. Diğer taraftan Kürtlerle İsrail arasındaki kültürel bağlara dikkat çeken Şaked, Kürtlerin IŞİD ve diğer terör örgütleriyle mücadelede stratejik bir partner olduğunu savundu.

'HİÇBİR ULUSA SALDIRMADILAR'

'Daha önce hiçbir ulusal saldırmayan' Kürt halkını ‘barış isteyen bir ulus’ olarak niteleyen Şaked,  “Kürtlerin mükemmel bir demokrasisi var. Kadınlara eşit haklar veriyorlar” ifadelerini kullandı.

INSS BAŞKANI: IŞİD'LE MÜCADELEDE EN CİDDİSİ KÜRTLER

Diğer taraftan INSS Başkanı Amos Yadlin, "Devleti olmayan ve kimsenin ilgilenmediği 20 milyon Kürt, IŞİD'in yenme konusundaki en ciddi taraf. IŞİD'le birinci öncelik olarak savaşan tek taraf Kürtler" dedi.

'DÜŞMANIMIN DÜŞMANI DOSTUMDUR' 

Öte yandan İsrail’in yine Kürt kartını oynaması, İsrail’in Ortadoğu’da yeni bir devlet kurdurup İran gibi ‘düşmanlarını’ zayıflatmak istediği ve Kürtlerle Araplar arasındaki husumeti kullanıp ‘Düşmanımın düşmanı dostumdur’ politikası güttüğü yorumları yaptırdı.

NETANYAHU 'HAK EDİYORLAR' DEMİŞTİ

Başbakan Benyamin Netanyahu da 2014’te Kürdistan devleti kurulmasına destek vermiş ama sınır çizmemişti. Kürtleri ‘savaşçı ulus’ olarak tanımlayan Netanyahu, siyasi bağlılıklarını kanıtladıklarını ve bağımsızlığı hak ettiklerini söylemişti.

İsrail’in ham petrolünün üçte birini Irak'ın kuzeyinden aldığı biliniyor. Yerel basına göre İsrail özel kuvvetleri 10 yılı aşkın süredir bölgede Kürt güçlere destek veriyor. Tel Aviv’den Erbil’e düzenli bir silah akışı olduğu da iddialar arasında.

Kaynak: tr.sputniknews.com

Tarih:
Diğer Haberler