Kıbrıs'ın Doğalgazı ABD'ye Çıkmaz!

ABD, 10. parselde doğalgaz bulunmasının ardından Kıbrıs'a terminal kurmaya hazırlanıyor. Rumlar ise süreci hızlandırmaya çalışıyor.

Kıbrıs'ın Doğalgazı ABD'ye Çıkmaz!

Rum Enerji, Ticaret ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, enerji alanında yeni planlamalar yapmak ve Kbrıs’ta bir terminal kurmak üzere ExxonMobil, Total ve ENI şirketlerini toplantıya çağıracağı öğrenildi. Kıbrıslı Türklerin Ada üzerindeki haklarını hiçe sayan Rumlar, zenginliğimizin gaspı için dünya enerji devleriyle görüşmelerine devam ediyor. Rum Politis gazetesinin ‘Terminal Hedefiyle Büyük Şirketlerin Buluşması’ başlığıyla manşetten verdiği haberde söz konusu toplantının, 2019 yılı içerisinde planlanan faaliyetleri kesinleştirmek için yapılacağı kaydedildi.

TEYİT SONDAJI YAPILACAK
Amerika’nın Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği sözde Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) içinde faaliyet yürütmesinin nedenlerinden geniş şekilde söz eden gazete; yeni planın Güney Kıbrıs’a terminal inşa etmek olduğunu, bu amaçla ExxonMobil-Qatar Petroleum konsorsiyumunun hazırlık yaptığını yazdı. Konsorsiyumun, 2019 sonunda 10’uncu parselde yeni bir yatak keşfi beklediği, bu yüzden Vasiliko’da bir terminal inşa etmeyi planladığı, Glafkos’taki rezervin büyük olması durumunda ise terminal inşasına hemen başlanacağı belirtildi. Habere göre, ExxonMobil şirketi, cuma günü Lakkotripis’e bir mektup göndererek, Glafkos yatağında 5-8 tcf (trilyon kübik feet)’lik rezerv tespit ettiğini, teyit sondajı yapmak istediğini bildirdi. Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in ise terminal çabalarına Total ve ENI’yi de katarak sürecin hızlanmasını hedeflediği bildirildi.

ZİRVEDE ELE ALINDI
Amerikalı yetkililerin, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile Güney Kıbrıs’a terminal inşa etme konusunu daha önce ele aldığını hatırlatan gazete, konunun ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun da katıldığı Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail üçlü zirvesinde de gündeme geldiğini bildirdi.
Ayrıca gazete, Güney Kıbrıs-ABD ilişkilerinin gelecek haziran ayında ilk testten geçeceğini, Güney Kıbrıs’ın Amerikalılardan, Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün varlığı konusunda olumlu karşılık beklediğini yazdı.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler