Kirli ittifak belgelendi: IŞİD-PKK Ortaklığı!

IŞİD ile PYD/PKK arasında yapılan anlaşma belgelendi. Anlaşmaya göre IŞİD’liler PYD bölgelerinde serbestçe dolaşıp, sağlık hizmeti alacak.

Kirli ittifak belgelendi: IŞİD-PKK Ortaklığı!

IŞİD ile omurgasını PYD’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki anlaşmanın yazılı metni ortaya çıktı. Suriye medyasında yayımlanan anlaşma metninin gerçek olduğunu, Alman yayın kuruluşu RT Deutsch teyit ettirdi.

RT Deutsch’ın Avrasya analisti Ali Özkök’ün verdiği bilgiye göre anlaşma, 28 Kasım - 28 Aralık arası dönemi kapsıyor. İki taraf da istediği takdirde, anlaşmanın 6 ay daha uzatılması gündemde. Anlaşmaya göre IŞİD militanları SDG bölgesinde serbest hareket edebilecek. Sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Ayrıca SDG bölgesi dışındaki alanlara (Suriye ordusunun hakimiyetindeki bölgelere) saldırı düzenleyebilecek.

‘ÖZEL HAT KURULDU’

 

Ortadoğu Forumu Araştırmacısı Aymenn Caawad al-Tamimi de Twitter’daki iletisinde, belgenin teferruatlı bir barış anlaşması olduğunu ifade ederek anlaşmanın içeriğine ilişkin şu bilgileri paylaştı: Petrol bölgeleri IŞİD tarafından kontrol edilmeye devam edecek. IŞİD militanları alışveriş için engelle karşılaşmadan SDG bölgelerine gidip gelebilecek. Gidiş gelişlerde bir yanlışlık olmaması için taraflar arasında bir bağlantı hattı oluşturulacak.”

Tamimi yazısının devamında şunları kaydetti: “Güvenilir haber sitelerinde, Abu Emad al-Nayrabi gibi IŞİD yanlısı bir medya mensubu ve bölge sakinlerinin açıklamalarından da barış yapıldığı anlaşılmakta ve bu barış günlük hayata yansımaktadır. IŞİD mensupları yanında Thuwar al Rakka çevresinden, SDG çatı örgütünden biri de RT Deutsch’a silahların bırakıldığını teyit etmiştir. Bu bilgi doğrudan SDG saflarından gelmektedir.”

 

ABD’NİN AMACI SURİYE’DE KALMAK

 

Anlaşmayı RT için değerlendiren At Otman Merkezi’nden Suriyeli askeri analist Nawar Olivar, “ABD ve SDG sinsi bir plan yaptılar, IŞİD ile sonuna kadar savaşmak yerine ona güvenli bir alan yarattılar ve böylece uzun süreli bir istikrarsızlığın zeminini hazırladılar” dedi. “Neden böyle bir anlaşmaya ihtiyaç duyuldu” sorusuna yanıt veren Nawar “SDG artık ABD ile güçlerini yeniden şekillendirmeye ve eğitmeye öncelik verecek. ABD bu tedbirleri Suriye’de kalma bahanesi olarak alıyor. Çünkü Suriye’de kalmasının hiçbir yasal dayanağı yok. IŞİD’ın varlığı dolayısıyla Suriye’de kalmak için bir sebep bulmuş oluyor” ifadelerini kullandı.

Anlaşma belgesi ilk kez Suriye’de muhalefete yakınlığıyla bilinen SMMS (Spezial Monitouring Mission to Syria) sitesinde yayınlandı. RT Almanca, Ortadoğu uzmanlarına anlaşma belgesinin gerçek olduğunu teyit ettirdi.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler