KKTC'nin Kuruluş Yıl Dönümünde ABD'den Doğu Akdeniz Hamlesi

ExxonMobil, Rumların tek taraflı hak iddia ettiği 10 numaralı parselde doğalgaz aramaya başladı. Uzmanlar, Türkiye'yi sondaja başlaması için çağırdı.

KKTC'nin Kuruluş Yıl Dönümünde ABD'den Doğu Akdeniz Hamlesi

ExxonMobil, Rumların tek taraflı hak iddia ettiği 10 numaralı parselde doğalgaz aramaya başladı. KKTC’nin haklarının açık bir şekilde gasp edildiğini söyleyen uzmanlar, Türkiye’nin bölgedeki diğer parsellerde sondaja başlamasını istedi.

 

ABD’li ExxonMobil ile Qatar Petroleum ortaklığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) tek taraflı ilan ettiği sözde 10 numaralı parselde doğalgaz arama faaliyetlerine başladı. Ada’nın güneyinde Navtex yayınlayan Rumlar, çalışmaların 25 Şubat 2019 tarihine kadar süreceğini duyurdu. Gelişmeleri yakından takip eden Türk Donanması, Saros Körfezi ile Aksaz açıklarında "Fiili Silah Atış Eğitimleri" düzenleyerek, ExxonMobil’in tartışmalı 6 numaralı parsele girmemesi için açık bir uyarıda bulundu. ExxonMobil adına sondaj yapacak ‘Stena IceMax’ isimli geminin ise yerini kaybettirmek için otomatik gemi tanıma sistemini (AİS) kapattığı öğrenildi. ‘Stena IceMax’ gemisi uluslararası denizcilik radarını yayınlayan MarineTraffic sitesinde halen Malta açıklarında görülüyor.

Güney Kıbrıs Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Kıbrıs’ı ziyaret eden ABD Enerji Kaynakları Bakan Yardımcısı Francis Fannon ile Lefkoşa’da bir araya geldi. Lakkotripis, yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs tarafından Delfini olarak isimlendirilen bölgede Exxon Mobil-Qatar Petroleum tarafından gerçekleştirilen sondaj çalışmasının başladığını duyurdu. Rumlar, arama faaliyetleri için dört ay süreli Navtex yayımlarken, Stena IceMax isimli sondaj gemisinin ilk etap çalışmalarının aralık ortasında tamamlanması bekleniyor.

KRİTİK ZİYARETLER

Sondaj faaliyetleri öncesinde Güney Kıbrıs’a gelen ABD’nin Enerji Konularından Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Francis Fannon, Kıbrıslı Rumların ada açıklarında sürdürdüğü doğalgaz arama çalışmalarına destek verdiklerini açıkladı. ABD’nin "Kıbrıs’ın kaynak zenginliğini geliştirme hakkını tanıyan pozisyonunu uzun zamandır sürdürdüğünü" belirten Fannon, bölgedeki enerji kaynaklarını "işbirliği ve ekonomik gelişme için bir katalizör" olarak gördüklerini söyledi. Fannon’un, Doğu Akdeniz’deki iki büyük oyuncu olan Mısır ve İsrail’i de ziyaret için adadan ayrıldığı bildirildi.

 

TÜRKİYE’DEN SONDAJLI CEVAP

ABD ve Rumların Akdeniz’deki hak ihlallerine karşı bürokrasinin tüm kademelerinden sert tepki gelirken, asıl cevabın kendi sondaj faaliyetlerimize hız vererek iletileceği öğrenildi. Türkiye’nin yeni nesil sondaj gemisi Fatih’in Antalya’nın 100 kilometre açıklarındaki Alanya1 bölgesindeki çalışmaları devam ederken, ABD’den kiralanan ‘Rowan Norway’ platformu da sondaj için Mersin’e gönderildi. Burada tanklarına su alarak deniz yüzeyinde yüzer hale getirilen dev platform, 36 saatlik işlemin ardından dün sondaj çalışması için Mersin’den ayrıldı. Mersin Liman Başkanlığı’na ait 3 römorkör tarafından çekilen ve Sahil Güvenlik ekiplerinin eşlik ettiği platformun, Mersin’in yaklaşık 19 mil açığında sondaj çalışmalarına başladığı öğrenildi.

 

ABD TARAFINI BELİRLEDİ

ExxonMobil’in 10 numaralı parsalde sondaja başlamasının KKTC’nin haklarının açık bir gaspı olduğuna dikkat çeken uzmanlara göre, ABD, bu adımıyla Kıbrıs anlaşmazlığında da tarafını net olarak belli etmiş oldu. KKTC’nin 35. kuruluş yıl dönümüne “denk getirilen” sondaj faaliyetiyle ABD, KKTC’nin hükümranlık hakkını ortadan kaldırmaya öncülük etmeye başladı. Uzmanlar, Türkiye’nin tartışmalı 1, 4, 5, 6 veya 7. parselde sondaj faaliyetine başlaması gerektiğini, bu adımın çok etkili bir siyasi mesaj olacağı görüşünde.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler