Mısır ABD Güdümlü Arap NATO'sundan Ayrıldı

Mısır, ABD'nin Ortadoğu ülkelerini hegemonyası altına almak amacıyla kurmaya çalıştığı Arap Nato'su diye bilinen MESA'dan ayrıldı.

Mısır ABD Güdümlü Arap NATO'sundan Ayrıldı

ABD'nin İran'a karşı Arap NATO'su kurma çabasından Mısır'ın çekildiğini duyurdu.

Sisi'nin kararı hakkında bilgi sahibi dört kaynağa göre, Kahire, ABD'nin İran'a karşı Arap müttefikleriyle birlikte Arap NATO'su kurma çabasından çekildiğini, Washington ile programın diğer katılımcılarına bildirdi. İngilizce kısaltması MESA olan, Ortadoğu Güvenlik İttifakı denilen projeden çekilme kararı, oluşumun pazar günü Suudi başkenti Riyad'da düzenlediği toplantı öncesi iletildi. Riyad toplantısından 2 gün sonra da Sisi-Trump görüşmesi gerçekleşti. Sis'nin bu kararının Trump yönetiminin İran'ı kuşatıp tecrit etme politikasına ağır darbe indirdiği belirtildi.

ÇEKİLME NEDENLERİ 

ABD'nin Şii İran'a karşı Sünni Müslüman müttefikleri askeri, siyasi, ekonomik paktta birleştirme çabasını ilerletmek için düzenlenen Riyad'daki toplantıya Mısır heyet göndermedi. Arap bir kaynak, Sisi yönetiminin girşimin ciddiliğinden şüphe duyduğu, hala genel çerçeveyi çizen somut bir programı önüne konulmuş görmediği ve projenin İran'la gerilimi tırmandırma tehlikesi nedeniyle çekildiğini söyledi. 

Arap kaynağa göre, Trump'ın 2020 başkanlık seçiminde ikince kez göreve gelip gelmeyeceğine ve olası halefinin projeyi rafa kaldırıp kaldırmayacağına dair belirsizlik  de bu kararda rol oynadı.

İlk kez 2017 yılında Suudi Arabistan tarafından teklif edilen proje için bir Suudi kaynak "İyi gitmiyor" dedi.

ABD PLANLARI BÖLGEDE DİKİŞ TUTMUYOR

ABD'nin bölgede yatığı her girişim yıkıma uğruyor. Dünya'nın ABD'nin tek kutuplu düzeninden kopmasından sonra geçmişte elinin altında tuttuğu ülkeler birbiri ardına ABD karşıtı eylemler gerçekleştiriyorlar. ABD hegemonyasının bölgede askeri ve siyasi olarak yenilmesi bunda en büyük etkenlerden biri. Türkiye'de Türk gençliğinin öncülüğünde emperyalizmin temsilcilerini büyük Atatürk'ün dediği gibi mahv ve nabut edecektir!

tgb.gen.tr

 

Tarih:
Diğer Haberler