Obama'dan İtiraf: "Suriye Stratejisi İflas Etti"

Alman Tagessipiegel gazetesinden Thomas Seibert yazdığı yazıya göre Obama Suriye stratejilerinin iflas ettiğini itiraf ett.

Obama'dan İtiraf: "Suriye Stratejisi İflas Etti"

Alman Tagessipiegel gazetesinden Thomas Seibert, Obama'nın Suriye stratejisinin çöktüğünü itiraf ettiği açıklamasını yazdı. Yazısında ABD stratejisinin, kendi askerlerini göndermek yerine bölgedeki grupları desteklemek olduğunu belirten Seibert, stratejiyi Suriye-Rusya ikilisinin bitirdiğini ifade etti. Ayrıca PYD'nin de Türkiye yüzünden sırtını tamamen ABD'ye dayayamadığını da belirtiyor.

İşte Thomas Seibert o yazısı:

"IŞİD'e karşı hava harekâtı, belli muhalif gruplarla işbirliği ve diplomatik çabalar... ABD Başkanı Barack Obama'nın islamcı terörü bitirme ve Suriye'deki savaşı sonlandırma stratejisi bu şekilde özetlenebilir.

En son ateşkesin uzatılmaması bu stratejinin çöktüğünü net bir şekilde gösteriyor.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry hayal kırıklığı yaşıyor. Üstelik ABD'nin B planı görünmüyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 12 Eylül'de anlaşmışlar ancak bu ateşkes uzun sürmemişti. Şimdi durum daha da zor bir hal almışa benziyor:
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, haber ajansı Associated Press'a yaptığı açıklamada, ABD tarafından yanlışlıkla yapıldığı söylenen ve 60'dan fazla Suriye askerinin öldüğü hava saldırısının, IŞİD'e yardım amaçlı olduğunu ve bilinçli bir şekilde Suriye askerinin vurulduğunu söyledi.
Kesilen ateşkes sonrası Halep kentine Suriye rejim güçleri ve Rus hava kuvvetlerinin yaptığı operasyonlara ABD müdahele edemiyor.

Türkiye ile yeni kriz

Buna ek olarak Washington yönetimi ile Türkiye arasında yeni bir kriz kapıda. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'yi birkaç gün önce Suriye'nin kuzeyinde bulunan Kürt güçleri YPG'ye silah göndermekle suçladı. Ankara yönetimi YPG'yi (PYD'nin silahlı kolu) PKK'nın Suriye uzantısı, dolayısı ile de terör örgütü olarak görüyor. ABD tarafından Suriye'li Kürtlere, IŞİD'ile mücadele amaçlı, gönderilen silahlar Türk Cumhurbaşkanının uzun süredir hoşuna gitmiyor.
Erdoğan, Washington yönetimi'nin IŞİD'i Suriyeli Kürt milisler ile yeneceğini düşünmediğini söylüyor. Türk yönetimi, ABD'yi Ankara ile Suriye'li Kürtler arasında seçim yapmaya zorluyor. Erdoğan'ın sözcüsü Ibrahim Kalın, Türkiye'nin IŞİD'in başkenti Rakka'ya yapılacak operasyona Suriye'li Kürt milislerin katılması halinde destek vermeyeceklerini belirtti.

Sakın kara birlikleri girmesin

Türkiye ile yaşanan sorunlar Obama'nın Suriye stratejisi'ndeki temel yanlışları ortaya koyuyor: ABD iç savaş'ın yaşandığı ülkede Esad'sız siyasi bir çözüm ve IŞİD ile etkin mücadele hedefliyor, ancak Amerikan kara birliklerini kullanmak istemiyor. Bu çekince, Obama'nın Kürtleri bölgede aktör olarak kullanmaya zorlarken,Türkiye, Rusya ve İran gibi ülkeler kendi birlikleriyle savaşa etkin bir şekilde dahil oluyorlar.
Amerika ayrıca bölgede değişen ittifaklar'dan dolayı çaresiz kalıyor. Ilımlı muhalif gruplar bazı bölgelerde El-Kaide kökenli Fetih-el-Şam Cephesi birlikleriyle beraber savaşıyor. Amerika'nın ılımlı muhalif gruplara, islamcı terör örgütleri ile işbirliği yapmama çağrısı muhalifler tarafından kesin bir dil'le reddediliyor ve diktatör Esad'a karşı yapılan mücadele'ye ihanet olarak algılanıyor.
Obama ise 'Vanity Fair' dergisine yaptığı söyleşide Surie politikasının iflasını açıkca değerlendirdi.
Esad rejiminin kimyasal silahlı saldırısı üzerine askeri operasyon yerine diplomatik yolları seçmesini hala doğru olarak değerlendiren Obama, Churchill ve Eisenhower gibi efsanevi liderlerin kendisinin yerinde olsalar başka çözüm yolları görüp göremeyeceklerini merak ettiğini ifade ediyor.
Genel'de aldığı kararlar ile ilgili vicdanının rahat olduğunu belirten Obama, bazen başka seçenekler görmek istediğini söyledi.

Ezeli rakip Rusya

Artık Churchill bile Obama'yı kurtaramaz gibi görünüyor. ABD uyguladığı pasif politika yüzünden Suriye'de ezeli rakibi Rusya'nın gölgesinde kaldı. Kerry kendisinin bile inanmadığı bir ateşkes için uğraşıyor.
Ortadoğu uzmanı Charles Lister 'Foreign Policy' adlı dergide yazdığı makalede, ABD'nin bu tutumunu Einstein'ın ortaya koyduğu 'çılgınlık' tanımına çok uyduğunu belirtiyor: Washington, Rusya ile ateşkes'in işe yaramadığını bile bile her defasında değişik bir sonuç bekliyor."

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler