PKK Telaşlı: ABD Bizi Satıyor!

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon kararı, hareket alanı daralan bölücü terör örgütü PKK'nın yönetiminde telaş yarattı.

PKK Telaşlı: ABD Bizi Satıyor!

Türkiye’nin operasyon kararı terör örgütü PKK/PYD ile ABD arasındaki dengeleri bozdu. Örgütün yayın organı ANF’de PKK’nın üst düzey yöneticilerinden birinin elinden çıktığı anlaşılan analizde, “Türk devletinin ne yapmak istediği anlaşılıyor ama ABD’nin ne yapmak istediği ciddi şüphe uyandırıyor” denildi.

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon açıklaması PKK saflarında “ABD bizi satıyor” telaşına neden oldu. PKK’nın yayın organı ANF’de yayınlanan bir analizde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı “Operasyona başlıyoruz” açıklamasının ciddi olduğu ve Türkiye’deki yerel seçim gündemiyle ilgisi olmadığı saptanıyor.

PKK’nın üst düzey bir yetkilisinin kaleminden çıktığı anlaşılan analizde döne döne, “ABD nasıl olur da Türkiye’nin operasyon yapmasına izin verir” sorusu tartışılıyor. ABD içinden bazı kesimlerin “kirli pazarlıklar” içinde olduğu ileri sürülüyor.

"ABD’NİN YAPMAK İSTEDİKLERİ ŞÜPHE UYANDIRIYOR"

ANF’nin analizinde operasyon açıklamasının, MİT Başkanı Hakan Fidan’ın ABD ziyaretinin ardından Erdoğan’la görüşmesinden sonraya denk geldiği vurgulanıyor ve şöyle deniyor: “DAİŞ ile savaşta sonra doğru gelinirken, DAİŞ’in elinde bulunan son bölge olan Hacin’in yüzde 50’si temizlenmişken, Türk devletinin yapmak istediği anlaşılıyor ancak, ABD’nin yapmak istedikleri ciddi şüpheler uyandırıyor.

“Hakan Fidan’ın ABD dönüşünde Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrası Erdoğan’ın Rojava-Kuzey Suriye’yi tehdit etmeye başlamasına bu açıdan bakıldığında durumun ciddiyeti anlaşılır oluyor.”

ABD GÜDÜMÜNDE YENİ YAPILANMA

ANF analizinde altı çizilen bir nokta, PKK içindeki kimi tartışmaların da ipucu niteliğinde. ABD’nin PKK’yı tasfiye edip ayrı bir Suriye yapılanması oluşturduğuna dair iddiaları anımsatan bir değerlendirmede, şu satırlar yer alıyor: “Diğer bir nokta ise ABD’nin uzun zamandır Kuzey ve Doğu Suriye’de güdümünde yeni bir yapı oluşturmak için çalıştığı da biliniyor. ABD’nin tüm yönetiminin ve askeri kanadının böyle bir pazarlık yaptığını söylemek için belki erken olabilir. Ancak ciddi ve çok kirli pazarlıkların yapıldığı yönünde de bilgiler mevcut.”

"PENTAGON’DAN ZAYIF AÇIKLAMA"

PKK analizinde, Pentagon’dan Türkiye’nin “Operasyona başlıyoruz” ilanıyla ilgili açıklaması ‘zayıf’ diye niteleniyor: “Pentagon’dan Erdoğan’ın tehditlerine ilişkin zayıf bir açıklama geldi. Zayıf bir açıklama, çünkü Erdoğan açıklamasında, ‘kesinlikle ABD üsleri ve askeri hedefimiz değildir’ demişti. Bu açıklamada da, ‘özellikle ABD askeri personelinin var olabileceği yerlere yapılacak askeri müdahale’ ucu açık bir ibare ve Erdoğan’ın açıklamalarıyla birlikte okunduğunda hâlâ ciddi şüpheler barındırıyor.”

ZEYTİN DALI’NDA DA AYNISI OLMUŞTU

Türkiye’nin bu yılın başında, Afrin’deki PKK varlığına son verdiği Zeytin Dalı Harekatı’nın ilk günlerinde de PKK’da “ABD bizi sattı” değerlendirmesi öne çıkmıştı. Hatta PKK içinden bir kesim Suriye devletiyle anlaşmayı savunmuştu. Suriye yönetimi, PKK’ya silahları bırakıp, işgal ettiği alanları Suriye Ordusu’na teslim etmelerini talep etmişti.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler