"PYD Deyr ez Zor’da etnik temizlik yapıyor"

Suriye ordusunun ardından Deyr ez Zor’a yönelen PKK/PYD, Arap köylerini yıkarak ilerliyor.

"PYD Deyr ez Zor’da etnik temizlik yapıyor"

ABD desteği ile Suriye ordusunun yolunu kesmek için harekete geçen PYD-PKK güçlerinin etnik temizliğe başladığı duyuruldu. Rusya’nın ‘Federal Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre son 24 saat içinde 113. Tugayı ele geçiren PYD şehre yakınlarındaki el Salihi eteklerine konuşlandı. Ajansın haberinde PYDPKK’nın hızlı ilerleyişinin ardında etnik temizlik olduğunun altı çizildi. Bölgede yaşayan Sünni Arap aşiretlerin IŞİD’e destek vermedikleri halde PKK-PYD’den tarafından cezalandırıldığını dile getiren Rus Federal Haber Ajansı, “Kürtlerin Deyrezor ilindeki ilerleyişi Sünni Arap nüfusunda ciddi kayıplara neden oldu. Kürt grupların “etnik temizlik” için Arap köylerini yıktığına dahil haberler son dönemde iyice çoğaldı” diye yazdı.

"ABD GÜVENCESİ VAR"

Rus haber ajansına bölgedeki gelişmeleri yorumlayan Çağdaş Devlet Gelişim Enstitüsü’nün müdürü Dmitry Solonnikov da Kürt grupların şiddetinin ardında ABD güvencesi olduğunu dile getirdi. Solonnikov şöyle konuştu: “Kürt grupların savaş yöntemlerini şiddetlendirmeleri ve daha önce ilgili alanlarında bulunmayan topraklara göz dikmeleri ABD’nin altında kendilerini daha güvende hissettiklerinden kaynaklanıyor. Kürtler kendileri için en iyi şartları sağlamaya çalışıyorlar. ABD ve bazı Avrupa çevrelerden destek alarak daha büyük amaçlara yöneldiler. Şimdi Kürtler geleceğe hazırlanıyorlar. Bu yüzden ne kadar çok toprağı kontrol altına alabilirlerse gelecekte gerçekleşecek olan görüşmelerde kendilerine o kadar iyi şartlar sağlamış olacaklar. Bu yüzden sadece Kürtlerin yaşadığı alanları değil, diğer alanlar da ilgilerini çekiyor. Ancak; Araplar sadece IŞİD’den kurtulmak istemiyor aynı zamanda Kürtlerin kontrolü altına da geçmek istemiyorlar. Etnik temizliğe bu yüzden başlandı”

SURİYE ORDUSU "DOĞU" İÇİN HAZIR

PKK-PYD’nin Deyrezzor’da terörle mücadeleyi sekteye uğratan hamleleri devam ederken Suriye ordusunun ise kentin doğusunu kurtarmak için harekete geçtiği öğrenildi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi sözcüsü Rami Abdurrahman çok sayıda asker, araç ve ekipmanın Deyrezor’a ulaştığını bildirdi. Rus ve Suriye savaş uçaklarının da Deyrezor ve çevresindeki hedefleri vurduğunu ekledi. Deyrezor üç yıldır IŞİD’in kuşatması altındaydı. Hükümet güçleri ise sadece şehrin merkezini elinde tutuyordu. Suriye Ordusu ve müttefikleri aylardır süren ilerleyişlerinin ardından geçtiğimiz günlerde terör örgütünün kuşatmasını kırmayı başarmış ve şehrin önemli noktalarını ele geçirmişlerdi. Deyrezor ayrıca Suriye’nin Irak sınırında bulunması ile de önem arz ediyor.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler