Rusya Ukrayna'nın Provokasyonunu Engelledi

Pazar sabah saatlerinde Karadeniz’de Kerç Boğazında Rusya karasularına giren Ukrayna gemileri, Rus donanması tarafından durduruldu.

Rusya Ukrayna'nın Provokasyonunu Engelledi

Pazar sabah saatlerinde Karadeniz’de Kerç Boğazı yaklaşma sularında Rus savaş gemileri ile Ukrayna savaş gemilerinin karşı karşıya gelmesi, Karadeniz’deki hassas dengeleri bir kez daha akıllara getirdi. Rus karasularına girdiği iddiasıyla Rusya'ya ait savaş gemileri Ukrayna savaş gemilerine müdahalede bulundu.

Azak Denizi'ni Karadeniz'e bağlayan Kerç yaklaşma sularında başlayan olaylarda, Kerç Boğazı’na doğru ilerleyen Ukrayna savaş gemileri Rus Sahil Güvenlik Gemileri ve Sınır Güvenlik Birlikleri tarafından zorla durduruldu. Bir Rus gemisinin Ukrayna karakol gemisine çarptığı kayıtlara yansıdı.

Sahne Karadeniz olunca Türkiye’de akıllara gelenler ise belli. Geçmişte 1.Dünya Savaşı’na girişimizi başlatan olaylar dizisinin başladığı bu alanda şimdi Mavi Akım, Türk Akımı gibi Türkiye ve Rusya’nın büyük ekonomi işbirlikleri görülüyor.

Karadeniz'de Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan askeri gerilim sıcak temasla sonuçlandı. Rusya sınır ihlali yaptığı için Ukrayna'ya ait 3 savaş gemisini alıkoydu.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), sabah saatlerinde Rusya sınırlarını ihlal eden Ukrayna'ya ait Berdyansk, Nikopol and Yany Kapu gemilerinin yerel saatle 19:00 sularında tekrar Rus kara sularını ihlal girişiminde bulunduğunu belirtti.

Söz konusu Ukrayna savaş gemilerinin güç kullanılarak durdurulması amacıyla silahların kullanıldığını ifade eden FSB, gemilerin Rusya'nın Karadeniz'deki karasularında alıkonulduğunu duyurdu.

Azak Denizi'nde Rus savaş gemileri ile Ukrayna savaş gemileri karşı karşıya gelmişti. Rusya'ya ait savaş gemileri Ukrayna savaş gemilerine müdahalede bulunurken, bir Ukrayna gemisi hasar görmüştü.

Olayın ardından Rusya, öğle saatlerinde Kırım Yarımadası’nı ana karaya bağlayan köprüyü ulaşıma kapattı, akşamüstü ise savaş uçaklarını Kerç Boğazı üzerinde uçurdu.

GEMİLER ALIKONULDU

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), daha önce Rusya sınırını ihlal ederek Kerç boğazına doğru ilerleyen 3 Ukrayna gemisinin geri dönerek üslendikleri Berdyansk limanı yönünde gittiğini belirtti. Açıklamada ayrıca Kiev rejiminin Ukrayna Deniz Kuvvetleri’ni kullanarak Karadeniz bölgesinde provokasyon hazırlığı içinde olduğu yönünde kesin deliller elde edildiği, yakında materyallerin yayınlanacağı aktarıldı. Ardından ise 3 savaş gemisinin alıkonulduğu bildirildi.

RUSYA: UKRAYNA PROVOKASYON YAPIYOR

Rusya konuyla ilgilli yaptığı açıklamada, "Ukrayna'nın açıklamaları Rusya ve Türkiye liderlerinin görüşmesine bir yanıt" ifadelerini kullanarak, olayın Ukrayna'nın provokasyonu olduğunu öne sürdü.

Rus senatör Aleksey Puşkov, Ukrayna Deniz Kuvvetleri’nin Karadeniz’de Rusya’ya yönelik kışkırtıcı eylemler için emri doğrudan Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko tarafından aldığını belirtti.

Puşkov, Rossiya-24 televizyonuna açıklamasında, “Emrin doğrudan Devlet Başkanı Poroşenko’dan geldiğine hiç kuşku yok. Böyle şeyler sanırım devlet liderinin bilgisi, onayı ve girişimi dışında gerçekleşemez. Bunun, birkaç amacı olan gerçekten kasıtlı bir provokasyon olduğunu düşünüyorum” dedi. 

Provokasyonun amaçlarından birinin, Türkiye ve Rusya liderleri arasında İstanbul’da gerçekleşen başarılı Türk Akımı zirvesine yanıt olabileceğini söyleyen Puşkov, Kiev’in Rus doğalgazın büyük kısmının Ukrayna’yı pas geçerek Avrupa ulaşması ve onun transit rolünü azaltmasından rahatsız olduğunu kaydetti.

Diğer yandan Ukrayna’da yapılacak devlet başkanlığı seçimleri öncesinde Poroşenko’nun popüleritesini düzeltmeye ihtiyaç duyduğunu dile getiren Rus senatör, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Poroşenko’ya destek oranı sadece yüzde 5. O hiç popüler değil. Ukrayna politikacıları arasında sadece 4. sırada. Devlet başkanlığı seçimlerine 6 ay kala gerilimi tırmandırmaya ihtiyaç duyuyor ki, bu sosun altında, halkın sözde Rus tehdidi karşısında birleşmesi gerektiğini söyleyerek seçimlerde, bugün alabileceğinden daha iyi sonuçlar sergilesin."

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler