Suriye'nin YPG'yi Vurmasına ABD'den Tepki

ABD, Suriye ordusunun YPG'ye yönelik hava saldırıları gerçekleştirmesinin ardından bölgeye jetlerini gönderdi.

Suriye'nin YPG'yi Vurmasına ABD'den Tepki

Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke’de Esad yönetimiyle YPG arasındaki çatışmalarda Suriye jetlerinin saldırı düzenlemesi üzerine devreye ABD girdi. Perşembe günü YPG hedeflerini vuran Suriye jetleri, cuma günü Amerikan F-22’leri tarafından karşılanınca bölgeden ayrılmak zorunda kaldı.

SURİYE’nin kuzeydoğusunda terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’nin tek taraflı ilan ettiği Cezire Kantonu’na bağlı Haseke’de Kürtlerle Suriye rejimi arasındaki çatışmalaraABD müdahil oldu. Hafta içinde başlayan çatışmaların ardından perşembe günü Suriye jetleri, PYD’nin silahlı kanadı YPG ve Asayiş’e bağlı bazı noktaları bombalamıştı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis, önceki gün yaptığı açıklamada, bu olayı haber almaları üzerine bölgeye Amerikan uçaklarını gönderdiklerini ancak Suriye jetlerinin bu sırada geri dönmekte olduğunu açıkladı.

 

‘ABD ASKERİNİ KORUMAK İÇİN’

Haseke’de YPG’ye eğitim veren ve danışmanlık yapan Amerikalı komandoları korumak için müdahale ettiklerini söyleyen Pentagon sözcüsü, Suriye uçaklarının yaptığı bombardımanın Amerikalı güçleri etkilemediğini ancak çalışmalarını durduracak kadar yakın bir noktada gerçekleştiğini kaydetti. Benzeri bir olayın tekrarlanmaması için Suriye yönetimini uyardıklarını da ifade eden Davis, “Koalisyonu riske sokan olayları ciddiyetle izliyoruz. Doğal meşru müdafaa hakkımız var” dedi.

Olay sırasında ilk olarak Ruslarla iletişime geçtiklerini, ancak Rus yetkililerin, uçakların kendilerinden olmadığını söylediğini aktaran Davis, Şam yönetimine yönelik uyarı mesajını Ruslar üzerinden ilettiklerini kaydetti. Suriye’de 5 yıldır devam eden savaşta ilk kez Suriye uçakları Kürt hedeflerini vurmuştu. Sözcü Davis de “Bu çok sıradışı. Daha önce rejimin, YPG’ye karşı böyle bir eylemini görmemiştik” dedi. Davis, olayın ardından Haseke ve çevresindeki hava devriyesini de artırdıklarını açıkladı.

Pentagon’dan ismi saklı tutulan bir başka yetkili, önceki gün SU-24 tipi Suriye uçaklarının yine Haseke üzerine geldiğini, ancak devriye gezen F-22 Amerikan uçakları tarafından karşılandığını ve Suriye jetlerinin geri dönmek zorunda kaldığını anlattı. Pentagon kaynağı, Amerikalı pilotların Suriyeli uçaklarla temas kurmaya çalıştığını, ancak cevap alamadıklarını belirtti. Buna göre Amerikan F-22’lerinin varlığı Suriye uçaklarını herhangi bir olay yaşanmadan bölgeden uzaklaşmak durumunda bıraktı. Olay sırasında Amerikan uçakları herhangi bir ateş açmadı.

 

ESAD REJİMİ PKK’YI SUÇLADI

Haseke’deki çatışmalarla ilgili Suriye ordusundan yapılan açıklamada ise olaylardan terör örgütü PKK sorumlu tutuldu. Suriye resmi haber ajansı SANA tarafından yayınlanan açıklamada, “PKK’nın askeri kanadı asayiş güçlerinin son zamanlarda Haseke’de devlet kurumlarına saldırma, petrol ve pamuk gasp edip çalma, öğrencileri sınavlarından menetme, güven içinde yaşayan savunmasız sivil insanları kaçırmakla birlikte Haseke ve kırsalında kaos ve istikrarsızlığı yayma gibi provokatör eylemlerini tırmandırdığı” ifade edildi. Suriye rejiminin, açıklamada PYD ya da YPG yerine PKK ifadesini kullanması dikkat çekti. Açıklamada “Suriye ordusunun bu saldırıları gerçekleştirenlerin ateş ettikleri mevkiler ve toplanma yerlerini hedef alıp uygun ve gerekli karşılığı verdiği” ifadesi yer aldı.

 

(hurriyet.com.tr)

Tarih:
Diğer Haberler