Türk Subayları Nato Toplantısını Terk Etti

Türk askerleri, NATO'daki devir teslim törenine üye olmamasına rağmen Kıbrıs Rum Kesimi de davet edilince protesto ederek töreni terk etti.

Türk Subayları Nato Toplantısını Terk Etti

NATO’da bugün Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı (SACEUR) devir teslim töreninde gerçekleşen skandal üzerine Türk subayları töreni terk etti.

NATO Genel Sekreteri’nin de katıldığı törene üye olmamasına rağmen Kıbrıs Rum Kesimi davet edildi. Törendeki Türk diplomat ve subaylar bu durumu protesto etmek için töreni terk etti.

Tören Belçika’nın Mons kentindeki NATO Müttefik Kuvvetler Karargahı’nda gerçekleşti.

TÜRK DIŞİŞLERİ: GAFLETTİR!

Dışişleri Bakanlığı'ndan da skandal uygulamayla ilgili açıklama geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy imzalı açıklamada şöyle denildi:

"Belçika’nın Mons şehrinde bulunan SHAPE karargahında bugün (3 Mayıs) tertiplenen SACEUR’ün komuta devir teslim törenine, anılan karargah tarafından diğer AB üyeleriyle beraber, NATO nezdinde herhangi bir statüsü bulunmayan GKRY’nin de davet edilmesi iyi niyetle izahı mümkün olmayan, büyük bir gaflettir.

SHAPE Karargahının kendi inisiyatifiyle yaptığı anlaşılan bu sağduyudan uzak davranışı kınıyoruz. Anılan karargahın, Türkiye dahil, NATO üyelerinin siyasi kontrolünde olduğunu ve bu anlayışla hareket etmekle mükellef bulunduğunu bu vesileyle hatırlatıyoruz.

Bu gelişmeden haberdar olmamız üzerine, söz konusu devir teslim törenine ülkemizce iştirak edilmemiştir. SHAPE karargahının bu affedilemez hatayı nasıl işlediğinin açıklığa kavuşturulmasını teminen gerekli girişimler yapılmıştır.

Bu tür emrivakilerden medet umulmasının, NATO ile AB arasındaki işbirliğine yarar sağlamayacağı açıktır. NATO makamlarını, tüm İttifak yapılarının kollektif kararlara ve iki örgüt arasındaki Uzlaşılmış Çerçeveye uygun biçimde davranmasını temin etmeye çağırıyoruz."

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler