Türkiye'nin Tercihlerine ABD'nin F-35 Tehdidi Sürüyor

Ülkemizin hava sahasının daha etkili bir şekilde savunulması ihtiyacıyla satın aldığımız S-400'lere karşı ABD F-35'leri teslim etmeme kararı aldı.

Türkiye'nin Tercihlerine ABD'nin F-35 Tehdidi Sürüyor

 ABD, F-35 uçaklarıyla alakalı olan bazı ekipmanların Türkiye'ye teslimini askıya aldığını duyurdu. 

Konuyla ilişkili kaynaklara dayandırılan haberde, ABD'li yetkililerin söz konusu askıya alma işlemini Türk yetkililere bildirdikleri açıklandı.

İsimlerinin gizli kalması koşuluyla konuşan yetkililer, bir sonraki sevkiyatta gönderilmesi planlanan eğitim ve teknik ekipmanların gönderiminin iptal edildiğini söyledi.

KARAR TÜRKİYE'NİN S-400 TERCİHİNDEN KAYNAKLI

Söz konusu iptal kararında Türkiye'nin S-400 alımındaki ısrarının etkili olduğu belirtildi.

ABD, Türkiye'nin S-400 alımının F-35'leri tehlikeye atacağını belirtirken, Ankara rusya'dan S-400 alımı konusundaki ısrarını koruyor.

S-400 SADECE BİR SİLAH TERCİHİ Mİ?

Türkiye'nin geçmişte ABD'nin Patriot Hava Sistemlerini kullanırken şimdi ise S-400 hava savunma sistemlerine geçiş yapması artık ABD hegemonyasından çıktığımızı, Türkiye'nin kamp değişikliği içinde olduğunu gösteriyor. F-35 tehdidi ve ekonomik yaptırımlara rağmen ısrarımız, basit bir inatlaşma veya silah anlaşmasından öte Türkiye için bir zorunluluk olduğunu gösteriyor.

F-35'LER HAKKIMIZ

Türkiye 10 firma ve kuruluşla F-35 projesine destek veriyor. ASELSAN, TUSAŞ, HAVELSAN, ROKETSAN, AYESAŞ, MİKES ile Kale ve Alp Havacılık firmaları F-35 için çalışıyor. TUSAŞ uçağın orta gövdesini üretiyor, kalitesiyle ve teslimat zamanı titizliğiyle takdir ediliyor. ASELSAN komünikasyon, navigasyon ve tespit sisteminde aviyonik arayüz kontrol modülünü hazırlıyor. HAVELSAN mühendislik desteği veriyor, kokpit camı, fren sistemi, iniş takımı kontrol modülleri gibi parçaları projeye kazandırıyor. Proje yönetimi üretimin 12 milyar dolar düzeyinde olduğunu belirtiyor. F-35'ler bir bakıma Türk Mühendislerinin elinden çıkıyor. Bu sebeple satın aldığımız uçaklar hukuki olarak teslim edilmek zorundadır.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler