Türkiye ve Çin Uygur Bölgesindeki Teröre Karşı Birlikte Mücadele Edecek

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Türkiye'nin 'terörle' mücadelesinde Çin'i desteklediğini ve Çin'le olan ilişkilerin geliştiğini söyledi.

Türkiye ve Çin Uygur Bölgesindeki Teröre Karşı Birlikte Mücadele Edecek

Çin, ülkenin batısındaki Sinciang Uygur Özerk Bölgesi’nde faaliyetlerini sürdüren ayrılıkçı terör unsurlarıyla savaşında, Türkiye’nin yanında olmasını istedi.

Pekin’in bu açıklaması, Ankara’nın "Uygur Türkleri'ne yönelik baskı"yı azaltması için Çin Hükümeti'ne gönderdiği mesajın ardından geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre Dışişleri Bakanı Wang Yi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile yaptığı toplantı sırasında Çin’in iki ülke ilişkilerine büyük önem verdiğini söyledi.

Wang Yi’nin “Türkiye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne her zaman saygı duyuyor ve Türk tarafının ulusal güvenliği ve istikrarı koruma çabalarını destekliyoruz” dediği belirtildi.

TÜRKİYE'DEN DESTEK GELDİ

“Türk tarafının Çin'in ulusal egemenliği ve güvenliği sağlamadaki ana çıkarlarına saygı göstereceğini umuyoruz” diyen Çinli bakan, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’nin 'Doğu Türkistan' terör örgütüne karşı yürüttüğümüz mücadeleye ve iki ülke arasındaki stratejik ilişkileri korumaya saygı göstereceğini diliyoruz.”

Sinciang’da son yıllarda gerçekleşen saldırıların arkasında Doğu Türkistan İslami Hareketi bulunuyor.

ÖNAL: TÜRKİYE ÇİN'İ DESTEKLEMEKTEDİR

Çin Dışişleri Bakanlığı’na göre Türk Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, toplantı sırasında Türkiye’nin ulusal egemenliğini korumasında ve “terör güçleriyle” mücadelesinde Çin’i desteklediğini, Çin’le stratejik ilişkilerin derinleşmesi gerektiğini ifade etti.

Çin, Sinciang Bölgesi’nde ayrılıkçı terörle mücadele için sabıkalı kişileri eğitim kamplarında eğitiyor.

Pekin, bu eğitim kamplarının bir tür cezaevi değil, radikal fikirlerden arındırma merkezi olduğunu belirtiyor.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler