Zeytin Dalı Harekatı’na dünyadan destek

Türkiye’nin Afrin’e başlattığı “Zeytin Dalı Harekatı'na uluslararası arenada öne çıkan devletlerden de destek açıklamaları geldi. İşte o açıklamalar:

Zeytin Dalı Harekatı’na dünyadan destek

 


Türkiye’nin Afrin’e başlattığı “Zeytin Dalı Harekatı” farklı milletleri bir araya getirdi. Uluslararası arenada öne çıkan devletlerden de operasyona destek açıklamaları geldi.

 

İşte ülkelerin Zeytin Dalı operasyonuna destek amacıyla yayınladığı açıklamalar:

                              

ALMANYA

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Rainer Breul, “Türkiye’nin Suriye sınırı boyunca “meşru menfaatlerini tanıdıklarını” ifade etti. Alman Leopold tanklarının Zeytin Dalı Harekâtı’nda kullanılmasıyla ilgili de Savunma Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Holger Neumann, Türkiye’nin tankları istediği şekilde kullanma hakkı olduğunu vurguladı.

 

 RUSYA

Rusya, Kremlin’den yapılan açıklamada Türkiye’nin harekâtının meşru olduğunu ifade ederken Afrin ’de bulunan askerlerini Tel Acar ve Tel Rıfat bölgelerine çekti. ABD’nin 30.000 kişilik sınır ordusu kurma hamlesini, operasyonunun sebebi olarak gördüklerini söyledi. Harekât başladıktan sonra PYD, Türkiye’yle beraber Rusya’yı da katliam yapmakla suçladı.

 

 ÇİN

Çin'in resmi haber ajansı olan Xinhua Haber Ajansı'nın Eski Ankara Muhabiri Zheng Jinfa, Türkiye'nin Afrin operasyonunu değerlendirerek bir yandan Türkiye'nin ulusal güvenliği ve istikrarı için tehdit olarak görülen Suriye'deki Kürtlerin güçlenmesinden dolayı Ankara'da duyulan rahatsızlığa dikkat çekerken, öbür yandan ABD tarafından YPG'nin de içerisinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) sağlanan eğitim ve silah desteğine vurgu yaptı

Çinli uzman, ABD'nin Suriye sınırında DSG'den oluşan güvenlik güçlerini kurma girişiminin Türkiye tarafından kendisine yönelik açık bir tehdit olarak algılandığını dile getirerek, Afrin bölgesinde attığı adımlarla Türkiye'nin sadece kendi güvenliğini sağlamakla kalmayıp bölgede sahip olduğu gücünü göstermeye çalıştığını ifade etti.

 

 İNGİLTERE

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Türkiye’nin sınırlarını güvende tutma isteğini “meşru ve haklı” olarak gördüklerini açıkladı.

 

 HOLLANDA

Hollanda adına Dışişleri Bakanı Halbe Zijlstra, Afrin Operasyonu’nu “Türkiye’nin kendini savunma hakkı var” ifadesiyle destekledi. YPG’nin Afrin’den Türkiye’ye açık saldırılarda bulunduğunu vurgulayan Zijlstra, Hollanda’nın PKK’yı da, onunla ilişkili olan YPG’yi de hiçbir zaman desteklemediğini, terör örgütü olarak gördüğünü söyledi.

 

 KATAR

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lulva el-Hatır, Türkiye'nin Afrin'e yönelik "Zeytin Dalı Harekatı"nı, ülkenin ulusal güvenliğiyle ilgili meşru kaygılarından dolayı gerçekleştirdiğini belirtti.

 

 AZERBAYCAN

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hikmet Hacıyev, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye'nin Afrin bölgesindeki Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin "Harekat, Türkiye'nin sınır güvenliğinin teminini, terör tehlikesini ortadan kaldırmayı ve bölgede yaşayan sivilleri terör tehditlerinden korumayı amaçlıyor" dedi.

 

tgb.gen.tr

 

Tarih:
Diğer Haberler