AB Ve Dünya'da Dönen Brexit Havası

İngiltere’de yapılacak olan Brexit refarandumu öncesi 19 Haziran Pazar günü halka açık bir forum düzenledi.

AB Ve Dünya'da Dönen Brexit Havası

İngiltere’de 23 Haziran Perşembe günü yapılacak olan Brexit (Avrupa Birliği’nden çıkma) refarandumu öncesi TGB İngiltere Londra Hyde Park’ta 19 Haziran Pazar günü halka açık bir forum düzenledi. Foruma katılan TGBli gençlerin ve farklı iş sektörlerinden ve kesimlerden yurttaşlar ‘Birleşik Krallık, Avrupa Birliği (AB) üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB’den ayrılmalı mı?’ sorusunun cevabını hep birlikte tartıştılar

 

Forumun açılış konuşmasını yapan TGB İngiltere başkanı Musa Ballıkaya, Brexit referandumda ülkenin AB üyeliğinden ayrılmasını isteyen cephede muhafazarkaların kendilerini ülkenin doğal sahibi olarak gören ve saraya yakın gelenekçi kesimi, Britanya Bağımsızlık Partisi (UKİP), Genel Merkezlerine rağmen İşçi (Labour) Partisi tabanın bir kesimi, işçi sınıfın çoğunluğu, Sosyalist İşçi Partisi ve İşçilerin Devrimci Partisi gibi trotskist gruplar, Britanya Kominist Partisi ve Marksit Leninst Britanya Kominist Partisi’nin yer aldığını belirtti. Brexit cephesine destek veren sosyalist sol ve bağımsızlıkçı sağ kesimin İngiltere’nin ekonomisi ve bağımsızlığı için bir tehdit olarak görülen AB-ABD Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTİP) projesine karşı birlikte tepki gösterdiklerini belirtti.

 

 

Referandum ile ilgili ön bilgi veren Ballıkaya, Muhafazar Partili Başbakan David Cameron ve ekibi, hazine, muhafazakarların küresel sermayeden yana olan bölümü, CHP’nin kardeş partisi olan İşçi (New Labour) Partisi, Liberal Demokratlar, Yeşiller, İskoçya Ulusal Partisi ve Galler Ulusal Partisi’nin de AB’de kalmayı destekleyenler arasında olduğunu hatırlattı. AB üyeliğine devam edilmesini destekleyenlerin, uluslararası şirketlerin ve yatırımcılarının bir kısmının AB’den çıkılması durumunda İngiltere’den ayrılacakları ve İngiltere ihracatının büyük kısmını AB ülkelerine yaptığı için AB dışında kalmanın ihracata darbe vuracağı yönündeki söylemlerini dile getirdi. Uluslararası platformda da Amerika, IMF, NATO, Almanya ve küresel tekellerin de İngiltere’nin AB’den çıkmasına karşı olduklarını söyledi. Her iki cephenin de argümanlarını özetleyen Ballıkaya, refarandum hakkındaki düşüncelerini İngiliz halkı, İngiltere’de yaşayan Türkler, Türkiye ve dünya açısından değerlendirerek dile getirmeleri için sözü forum katılımcılarına bıraktı.

 

 

Forumda, İngiltere’nin AB’de kalmasını destekleyen konuşmacılar, İngiltere’siz bir AB’nin ciddi bir şekilde sarsılacağı ve AB’de başlayan parçalanmanın Türkiye’ye doğru ilerleyeceği konusunda endişelerini dile getirdiler. Olası bir AB parçalanmasının, emparyalizmin süper gücü olan ABD’yi daha da güçlendireceğini belirttiler. Konuşmaların bu kısmında, AB ile yolları ayırmayı isteyen cephenin sözcülerinden Londra’nın eski Belediye Başkanı Boris Johnson, Türkiye’ye vize serbestisi verilme olasılığını kampanyasında çirkin bir şekilde kullandığı için eleştirildi. Göç meselesinin insanları kışkırtma ve İngilizlerde yabancı korkusu yaratma amacıyla yanlış kullanıldığına değinildi. Kendisi de Türk kökenli olan Johnson’ın kampanyasında Türkler üzerinden ırkçılık yapmasınınaslında İngiltere demokrasisini ve milli iradesini AB’den kurtarmak isteyen Brexit yanlılarının haklı argümanlarına zarar verdiği vurgulandı. Geçtiğimiz hafta İngiltere İşçi Partisi’nden AB yanlısı milletvekili Jo Cox’un silahlı saldırıda öldürülmesi üzerine referendumda AB’den ayrılma yönünde oy kullanmayı düşünen bazı seçmenler de, forum konuşmalarında İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerinde yaşayan Türklerin karşılaşabileceği olası ırkçılık sorunları sebebiyle son günlerde kafalarının karıştığını dile getirdiler.

 

 

İngiltere’nin AB’den çıkmasını destekleyen forum katılımcıları ise AB’den çıkmanın İngiltere sınıf mücadelesi için önemli bir adım olduğunu vurguladılar.  Cromwell öncülüğünde dünyadaki ilk parlamenterist devrimini gerçekleştirerek kapitalizm ve sanayi devrimine giden yolda önemli izler bırakan İngilizler’in, AB gibi bir ‘üst yapıdan’ çıkması durumunda zayıflamayacağı aksine güçleneceği belirtildi. İngiltere’nin AB’den çıkması diğer ülkelerin çıkma eğilimlerini de artırarak, AB’nin çözülmesi dünyayı daha da kutuplaşmaya götürebilecek olan AB-ABD Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nın (TTİP)  hayata geçme tehtidini de ortadan kaldıracağı anlatıldı. Bu gelişmenin de küreselleşme sürecinin son bulmasına dair umut veren sonuçlar doğuracağı söylendi. Konuşmacılar, İngiltere’nin ABD’ye rağmen AB’den çıkması durumunda, yükselen Çin ve Hindistan gibi Asya ekonomileri ile bağımsız ticari anlaşmalar yapabilmesi için, İngiltere’nin ABD ile arasına siyasi ve ekonomik olarak da mesafe koyması gerekli olduğunu vurguladılar. Böyle bir mesafenin de NATO’yu zayıflatarak Orta Doğu’da ve dünyada istikrarlı bir barış sürecine katkısı olacağını söylediler.

 

 

İngiltere AB üyeliğinden ayrılırsa bu sonucun sıcak para ve borçlanmaya dayalı tüketim ekonomisine karşı “üretim ekonomisi”nin zaferi şeklinde yorumlanacağı ve İngiltere dışında Avrupa ülkeleri ve Türkiye’deki sınıfsal mücadeleye de yol göstereceği belirtildi. Türkiye’nin sıcak para ekonomisi kaynaklarından biri olan AB’nin dağılması durumunda, Türkiye’nin de üretim ekonomisine geçişinin hızlanacağı ve yüzünü Avrasya’ya çeviren Türkiye’nin dünya ölçeğinde daha adil ticari ilişkiler geliştirebileceği dile getirildi. Bu açıdan değerlendirildiğinde İngiltere’nin AB’den çıkma kararının Türkiye ve dünyanın yararına olacağı vurgulandı.

 

 

Forumun genelinde, Brexit nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın emperyalizm ve küreselleşme açısından bir çok şeyin eskisi gibi olmayacağı sonucu çıkarıldı. İnglitere AB’den çıkma kararı alırsa, sonrasındaki sürecin hangi yöne doğru ilerleyeceği sınıf ve sendikal mücadelenin kararlılığına bağlı olsa da AB’nin yaşadığı sorunlar, işçi sınıfı mücadelesi ve üretim ekonomisine geri dönüş açısından hepimize değerlendirilmesi gereken önemli olanaklar sunuyor. Brexit referandumu ile İngiltere ve AB’den çıkma yanlısı diğer ülkeler içindeyoğunlaşan sınıf mücadelesi, Türkiye ve dünya açısından da umut vericidir. Belki de AB’de ve dünyada dönen bu Brexit havası ile Can Yücel’in dediği gibi “çağın çarkına okuyan çarkın tekleme” zamanı artık gelmiştir…

 

TGB İngiltere
Eposta: tgb.ingiltere@gmail.com

Facebook:  TGB-Londra 

 

 

Tarih:
Diğer Haberler