Atatürk Gençliği 100 Yılın Şöleni'nde Umudu Büyüttü

19 Mayıs 100. yılında Türkiye İçin Kenetlen yürüyüşünde on binlerce genç omuz omuza yürüdük.Görkemli yürüyüşün ardından 100 Yılın Şöleni'nde buluştuk.

Atatürk Gençliği 100 Yılın Şöleni'nde Umudu Büyüttü

Büyük kurtuluşun ilk adımının atıldığı 19 Mayıs 1919’un 100. yılında “Türkiye İçin Kenetlen” yürüyüşünde binlerce genç omuz omuza yürüdük. Görkemli yürüyüşün ardından İstanbul KüçükÇiftlik Park’ta “100 Yılın Şöleni” ile umudun şarkıları söylendik.

Şarkılar, geleceğe umut olmak için söylendi. 19 Mayıs’ın 100. yılında düzenlediğimiz gençlik şölenine kararlılık, neşe ve umut hakimdi. Şölende Ogün Sanlısoy, Ayna, Kurtalan Ekspres, SesVerSus, Mehmet Eti ve Mir Sanat Topluluğu sahne alırken söylenen şarkılar ile 100. yıl coşkusu tüm Beşiktaş’ı sardı. Her zaman Atatürk Gençliğinin yanında olan Cumhuriyet Sanatçısı Gülsen Tuncer de şölende okuduğu şiirlerle 100. Yıl ruhunu yansıttı. Modern dansı kültürel motiflerimizle harmanlayan Mir Sanat Topluluğu’nun dans gösterisi ise büyük beğeni topladı. Şölende Türkiye Liseliler Birliği (TLB) tarafından düzenlenen “Liseler Arası Resim, Şiir ve Öykü Yarışması” kazananlarına ödülleri takdim edildi.

 

“GENÇLİĞİN UMUTSUZ OLMA HAKKI YOKTUR”

Şölende konuşma yapan TGB Genel Başkanı Yıldırım Gençer umuda vurgu yaptı. Gençer, “Sorarım, Mustafa Kemal Atatürk, en ağır şartlar altında, emperyalizmi karşısına alıp Bandırma Vapuruna bindiğinde umutsuz muydu? Millet Harap ve bitap düşmüş, cephelerde yorgun argın kalmış bir durumda milli mücadele önderlerimizin umutsuz olma hakkı var mıydı? Umutsuzluk, karamsarlık ve teslimiyettir. Emperyalizme boyun eğmek, milleti yarı yolda bırakmaktır” dedi.

“Şimdi bir Türk gencinin, PKK’nın saldırılarına alaçaklıklarına karşı korkması, sinmesi mümkün müdür? Bir Türk gencinin, Doğu Akdeniz’de bizlere yönelen tehditlere susması mümkün müdür?” sorularını yönelten Gençer, “Eğer kendimize Atatürk’ün gençliği diyorsak, bizleri yıldırmak, bezdirmek, caydırmak, korkutmak mümkün değildir. Çünkü Atatürk, her koşulda, her durumda çareyi bulmuş ve Türk Milletini içinde bulunduğu bütün olumsuz koşullardan çıkarmıştır.” ifadelerini kullandı.

Gençer, “Şimdi içinden geçtiğimiz bu sancılı süreçte gençliğin Atatürk’ün emriyle en öne atılması gereken zamandır. Yurdumuzu alçaklara çiğnetmemek için bütün milletimiz görev başındadır” sözlerini kaydetti.

GÖREV BAŞINDA 13 YIL

Aynı zamanda TGB’nin 13. kuruluş yıl dönümü de şölende izletilen kısa film ile kutlandı. TGB’nin 19 Mayıs 2006 yılında kurulduğunu ancak köklerinin çok daha derin olduğunu hatırlatan Gençer, “TGB, Türk Devrimcilerinin mirasçısıdır, devamcısıdır. O nedenle Gençtir, çünkü bu topraklarda vatanseverliğe ve ilericiliğe dair ne varsa gençlik vardır.Türkiye Gençlik Birliği, 1865 yılının 7 Haziranında Belgrad Ormanlarında Namık Kemal ve beraberindeki 5 arkadaşının kurduğu Genç Osmanlılardır, TGB 150 yaşındadır” ifadelerini kullandı. “Türkiye Gençlik Birliği, 1908 yılında Hürriyet için daha genç yaşlarında dağlara çıkan Resneli Niyazidir, Enver Beydir, İttihat ve Terakkidir. 111 yaşındadır” diyen Gençer, “ TGB, 1909 yılında 31 Mart gerici ayaklanmasını bastıran o şanlı Harekat ordusuna kumandanlık eden Mustafa Kemaldir. TGB, 1919’da Kurtuluş ateşi Anadolu’nun bağrına yakmış ve milletimizin yüreğini ısıtmış, umut olmuş Mustafa Kemal Atatürk’tür 100 yaşındadır.TGB, 68 hareketine önderlik eden Deniz Gezmişlerin, Yusuf Aslanların anti emperyalist mücadelesinin bugünkü temsilcileridir 50 yaşındadır.O nedenle TGB’nin kökleri derin ve engindir” dedi. Gençer, “İşte bu nedenle büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, vatanımızı gençliğe emanet etmiştir. Bizlere sorumluluk yüklemiştir” sözlerini kaydetti.
Türkiye için mücadelede 13. yıllarını,19 Mayıs coşkusuyla birleştiren gençler, “100. Yılında, Atatürk’ün Yolunda”, “Atatürk Gençliği Görev Başında” sloganları attı ve hep bir ağızdan Andımız’ı okudu.

USTA OYUNCUDAN “NİCE YÜZ YILLARA”

Usta tiyatro sanatçısı Gülsen Tuncer de 100. yıla damga vuran şölende TGB’lilerin yanındaydı. Tuncer “Sevgili TGB ve TLB’liler, yurtseverlik görevine layık olduğunuzu gösterdiniz. Bizlerden aldığınız bayrağı layığıyla devraldınız” dedi. “Bu sadece yurt meselesi değil uygarlık meselesidir” diyen Tuncer, “Uygarlık yolunda barış, laiklik, özgürlük gibi meseleler sizlerin sorumluluğundadır. Tam bağımsız Türkiye, hala 21. yüz yılda emperyalistlerin çizmeleri altında inleyen mazlum halklar ve en önemlisi yurtta ve dünyada barış adına nice iyi işler sizin ellerinizde, sizlerin omuzlarında ve sizlerin sorumluluğundadır. Nice 100 yıllara. Sizleri hep şefkatle kucaklayacağımı bilin” şeklinde konuştu.
Tuncer, gençlere değerli yorumuyla Nazım Hikmet ve Hasan Hüseyin Korkmazgil’den şiirler okudu.

SANATÇILARDAN 100. YIL VURGULARI
Ardından KüçükÇiftlik Park, coşku dolu konserlere sahne oldu. Mehmet Eti, SesVerSus, Kurtalan Ekspres, Ayna ve Ogün Sanlısoy’un sahne aldığı şölende sanatçılar sık sık 100. yıl vurguları yaptı.
Kurtalan Ekspres Atatürk ve Cumhuriyete dair önemli vurgular yaptıktan sonra sahneden kadına şiddete ve çocuk istismarına karşı tepki gösterdi. Kurtalan Ekspres'in lideri Ahmet Güvenç, “Kadına şiddet ve çocuk istismarına asla tavizimiz yoktur. Şu karanlık günlerde bu kadar aydınlık insanları burada görmek ne güzel…” dedi.  Kurtalan Ekspres, 19 Mayıs için özel olarak besteledikleri marşı da çalarak çok büyük beğeni topladı.

Ayna grubunun solisti Erhan Güleryüz, “100 yıl evvel bugün Samsun'a bir vapur yanaştı, bizim özgürlüğe, bağımsızlığa, bir olmaya, Cumhuriyet olmaya ilk adımımız Samsun'dan atıldı” dedi ve sahneden “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganını attırdı.

SesVerSus grubundan Aslı Şahin Güven de, “Milli mücadelemizin ilk adımının 100. yılı kutlu olsun. Bu davayı hepimiz birlikte taşıyoruz. Omuzlarımızdaki sorumluluğun farkındayız. Bu sorumluluğu taşıyan bütün gençlere selam olsun.” ifadelerini kullandı.

Coşku dolu şölen, Ogün Sanlısoy konseriyle sona ererken “100. Yılında Atatürk’ün Yolunda” ve “Atatürk gençliği görev başında” sloganları atıldı.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler