Gelecek, Ayağa Kalkıyor!

Haftanın Yorumu'nda bu hafta liselerde yandaş müdürlere, baskılara, çağ dışı uygulamalara karşı başlayan ayaklanmaları yazdık.

Gelecek, Ayağa Kalkıyor!

Korku duvarlarının yerle bir olduğu, büyük bir birikimin Türkiye’nin vatan ve laiklik davası için ayağa kalktığı Mayıs ayı, aslında hareketlenecek günlerin bir habercisi olmuştu. Liselerin gericiliğe karşı isyanı, Türkiye’de pek çok dengeyi alt üst etti. Yaşananlar bir haftalık olay değil, aksine uzun yıllar büyük bir mücadele alanının önünü açacak ciddi bir kuvvet kaynağı olarak tarihe geçiyor.

 


Kıvılcım ve Yanardağ

 


İstanbul Erkek Lisesi’nin yayınladığı bildiriye, İstanbul’dan ve pek çok şehrin köklü liselerinden destek gelmesi, aslında bu kıvılcımı çakmış oldu. Bu kıvılcım, Türkiye’de yıllardır yürüyen liseli mücadelesinin en büyük örgütlü kuvveti TLB ile birleştikten sonra, bir yanardağa döndü ve Türkiye’yi sarstı. Bu ciddi hareketin lise sıralarında başlaması aslında hiç de tesadüf değil. Yıllarca pervasızca üzerine gidilen, bozulan, denenen, değiştirilen, keyfi uygulamalarla dengeleri alt üst edilen bir eğitim sistemi var. TEOG sonrası seçeneksiz bırakılan öğrencilerin ve ailelerin yaşadığı ağır mağduriyetler var.

 

YGS-LYS sınavlarında şifre skandallarından, teknik sorunlara kadar pek çok aksaklık ve açık var. Tüm bunların yanında cumhuriyet değerlerine saldırı çerçevesinde gerçekleştirilen müfredattaki gerici uygulamalar, 4+4+4’ler, bugünkü isyanın doğmasının sebeplerindendir diyebiliriz. Eşyanın tabiatı gereği bu enerji açığa çıktı ve kalıcı bir enerji olarak Türkiye’yi ilerletecek birikimde önemli kazanımlar şimdiden elde edilmiştir.

 


Doğru Program, Doğru Talepler

 


365 Liseyi birleştiren bildiri, Türkiye’nin de ortak özlemlerinin bir ispatıdır. Keçirborlu İmam Hatip Lisesi ile Robert Koleji’ni birleştiren değerlerler, bu hareketin programının ve taleplerinin ne kadar sağlam zeminde olduğunu göstermektedir. Liselerini vatan bilen liseliler, okullarını ve vatanlarını savunma iradesiyle isyan etmişlerdir. Proje okullarına, keyfi atanan yandaş müdürlere, baskıcı idarecilere karşı bir savunma birliği oluşmuştur.

 

Bu talepler hayatın ve mücadelenin içindedir. Daha önce elde edilen kazanımlar liselilerin başarıları olarak ceplerindedir. Ancak bugün mücadelenin yaygınlığı ve başarının her noktada elde edilmesi birincil vazifedir. Bu süreçte sadece liseliler değil, mezunlar, akademisyenler, öğretmenler, sendikalar, dernekler toplam bir mücadelenin yekpare öznesi olabilir. Görev, bu mücadeleyi her yaşta ve her alanda çoğaltmaktır.

 

 


Gericiliğe Karşı Her Alanda Barikat

 


Liselilerin önderlik ettiği bu isyan, esasında gericiliğe karşı kurulan en genç ve en sağlam barikattır. Bu barikat, Türkiye’nin gelecekteki birikimini de göstermiş oluyor. Emekçilerin de barikatı var, üniversitelilerin de var. Bu barikat, bir savunmadan ziyade, aydınlık yarınların en kritik adımlarından biri olarak tarihe de kaydedildi. Bu, toplam olarak Türkiye’nin de önündeki sorunları aşma ve çöze anlamında büyük bir ders olarak gözüküyor. Bu bağlamda liselilerin eylemlerinden sonra rahatlıkla söyleyebiliriz: Türkiye’nin önü çok açıktır. Geleceği güvendedir.


Okullarımıza ve kültürümüze sahip çıkacağız!


Vatanımız bildiğimiz liseleri ve üniversiteleri savunacağız!


Gericiliğe geçit vermeyeceğiz!

 

Tarih:
Diğer Haberler