İnciraltı Tarih Cemiyeti'nden "Türkiye'nin Meclis Birikimi" Eğitimi

İnciraltı Tarih Cemiyeti "Türkiye'nin Meclis Birikimi" üzerine TGB İstanbul İl Merkezi'nde eğitim çalışması gerçekleştirdi.

İnciraltı Tarih Cemiyeti'nden "Türkiye'nin Meclis Birikimi" Eğitimi

İnciraltı Tarih Cemiyeti "Türkiye'nin Meclis Birikimi" üzerine TGB İstanbul İl Merkezi'nde eğitim çalışması gerçekleştirdi.
Cemiyet başkanı Eren Öztürk ve cemiyet sekreteri Mert Gezici'nin verdiği eğitimde Türkiye'nin meclis birikimi vurgulandı. Sened-i İttifak günlerinden günümüze kadarki meclis ve anayasa kültürünün konuşulduğu eğitimde günümüzdeki anayasa tartışmalarına değinildi.
Bu süreçlerin tüm toplumsal ve tarihi boyutları ile irdelendiği eğitimde Eren Öztürk, "Bugün cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik mücadelemiz; Belgrat Ormanları'nda kurulan Genç Osmanlılara, Magosa'ya sürülen Namık Kemal'e ve Taif Zindanları'nda boğdurulan Mithat Paşa'ya vefa borcumuzdur." diyerek sonlandırdığı konuşmasında öne çıkan vurgular şu şekilde;
"Abdülhamit'i meclisi kapatırken bireysel korkusundan ziyade meclisin sömürgeciliğe karşı halkı uyarmasının korkusu sarmıştı.Meclis vatanı bu cephede birleştiriyordu.Mandacılık sevdalıları bu sebepten meclisi hedef almıştır."
"Başkanlık sisteminde ısrarcı olanlara karşı şiarımız "Vatan yahut Silistre'dir."

Eğitiminin ikinci oturumu Mert Gezici'nin "Kurtuluş Savaşı'nda Meclis Kültürü"nü işlediği sunumu ile başladı.O yıllardan günümüz anayasasını incelediği sunumunda öne çıkan vurgular şu şekildeydi;
"Teşkilâtı Esasiye kanunlarını hatırlayalım; "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir!" diye çok net bir şekilde açıklıyor.Gazi meclisin esası da işte tam olarak budur."
"Anayasalar devletin kimliğini belirler.1937'de altı ok anayasada yer alıyor.İşte program budur, anayasa da böyle olur. 1961'de altı ok anayasadan çıkarılıyor.Bu tarihi bir hatadır. Altı ok bir partinin değil devletin programıdır!"
"Namık Kemaller'den gelen meclis geleneğini Abdühamit'lere ezdirtmeyiz."
Soru-cevap bölümü ile son bulan eğitimde Mahmut Şevket Paşa'nın 31 Mart Vakasın'da yaptığı tarihi konuşması dinletildi.
Türkiye Gençlik Birliği'nin cumhurbaşkanlığı sisteminde alacağı tavrın tarihsel zemini yönünde büyük bir adım atıldı.

tgb.gen.tr

 

 

Tarih:
Diğer Haberler