İngiltere’deki TGB’liler 19 Mayıs’ı Coşkuyla Kutladı!

TGB İngiltere 22 Mayıs Pazar günü yurtseverin katıldığı Tekne Turu ile 19 Mayıs ruhunu Londra’da yaşattı.

İngiltere’deki TGB’liler 19 Mayıs’ı Coşkuyla Kutladı!

Türkiye Gençlik Birliği İngiltere 22 Mayıs Pazar günü ‘’Thames’ten Samsun’a Kalkıyor  Bir Bandırma’ sloganıyla 250 yurtseverin katıldığı Tekne Turu ile 19 Mayıs ruhunu Londra’da yaşattı.

 

Etkinlik geniş kesimlerden yurtseverleri bir araya getirdi. Türkiye’den etkinliğe katılmak için Londra’ya gelen TGB Genel Başkan yardimcisi Elif İlhamoğlu’nun yanısıra İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu (ITDF) ve İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği (IADD) başkanı Jale Özer, ITDF eski başkanı Timur Doğruyol, Vatan Partisi İngiltere Temsilcisi Hayrettin Aydın, Londra Hornsey Atatürk Okulu başkanı Türker Çakıcı, Londra Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği (CKD) başkanı Özgür Solma ve CHP Birleşik Krallık Gençlik Kolları başkanı Arda Akartuna ile birlikte Londra’nın önde gelen yurtseverleri de TGB İngiltere üyelerinin 19 Mayıs çoşkusuna ortak oldular.

 


Westminister Rıhtımı’ndan, çalınan marşlar eşliğinde tekneye binilmesi ile başlayan etkinlik, konuklara yiyecek ikramı ve sonrasında yapılan kutlama programı ile devam etti. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve tüm Kurtuluş Savaşı şehitleri için yapılan saygı duruşu ve hep birlikte okunan İstiklal Marşı’nın ardından, TGB İngiltere üyesi İbrahim Çam Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini okudu. Programa Hornsey Atatürk Okulu öğrencilerinin ve tiyatro sanatçısı Müslüm Alataş’ın şiirleri ile devam edildi. 

 

 

Konuşmalar kısmında ilk sözü TGB Genel Başkan Yardımcısı Elif İlhamoğlu aldı ve konuşmasına, TGB’nin en genç üyesi Sümer Kraliçesi Profesör Muazzez İlmiye Çığ, TGB’nin 10.yıl anısına çıkardığı ‘’Şu Çılgın Gençler’’ kitabının ön sözünü yazan gazeteci yazar Yılmaz Özdil ve Türkiye’ deki diğer yurtseverlerin selam ve sevgilerini ileterek başladı. TGB ruhunun yurtdışındaki yurtseverler tarafından yaşatılmasının, Türkiye’de kendilerine ne kadar güç verdiğine değinen İlhamoğlu, konuşmasına TGB’ nin onbinlerce yurtseverin katılımıyla, geçtiğimiz 19 Mayıs günü Atamız’ın Anadolu’ya çıkarak Kurtuluş Savaşı kararını verdiği Şişli Atatürk evinden kendisini sonsuluğa uğurladığımız Dolmabahçe önünde sona eren “Birinci Vazife” yürüyüşünü ve sonrasında düzenlenen umudun şöleni etkinliğini ve başarılarını anlattı. İlhamoğlu sonrasında TGB’ nin onuncu yıl kitabı olan ‘’Şu Çılgın Gençler’’ ile ilgili bilgiler verdi. İlhamoğlu hazırladıkları kitaba neden ‘’Şu Çılgın Gençler’’ adını verdiklerini ve burada adı geçen çılgınlığın hesapsız ve maceracı işler yapan bir çılgınlık olmadığını vurguladı. TGB’ lilerin çılgınlığının, akla, ilme ve bilime dayandığını belirtti ve kast ettikleri çılgınlığını, 150 yıldır emperyalizm ve gericiliğe karşı vatan ve aydınlanma mücadelesi ile başarılan devrimlerin özgüveni ile en umutsuz anlarda Türk milletinin yarınlara umutla bakabilmesini sağlayan işleri yapma cesareti ve kararlığıdır olarak tarif etti. Konuşmasına Türkiye’deki son siyasi gelişmelerin özetiyle devam eden Elif İlhamoğlu, güvenlik güçlerimizin ve Türk Ordusu’nun emperyalizmin güdümünde vatanımızı bölmeye çalışan PKK’ya karşı sürdürdüğü vatan savaşındaki başarılarını anlattı ve Türkiye’nin artık bir yol ayrımına doğru gittiğini belirtti. Bu yol ayrımında ya Türkiye’nin tekrar üretim ekonomisi ve milli hükümetle Atatürk Devrimleri ve laiklik rotasına girerek emperyalizmin baskısından kurtularak ebediyen ayakta kalacağını ya da bu saldırılara teslim olup parçalanmayı ve ortaçağa dönüşü yaşayacağını belirtti. İlhamoğlu konuşmasının sonunda Atatürk Gençliği olarak tüm yurtseverlerle ve halkla birlikte verecekleri mücadele ile bu yol ayrımında Türkiye’mizin yeniden Atatürk’ün cumhuriyetçi, bağımsızlıkçı, laik ve devrimci yoluna girmesini sağlayacaklarının güvencesini verdi.

 


Elif İlhamoğlu’nun ardından TGB İngiltere temsilcisi Musa Ballıkaya söz aldı. Katılımcıların bayramını kutlayarak söze başlayan Ballıkaya, etkinlikteki yemeklerin hazırlanması ve ikramında büyük emeği olan Londra Cumhuriyetçi Kadınlar Derneğinin fedakar üyelerine, TGB'liler adına teşekkür ederek devam etti. Ballıkaya konuşmasında yurtdışında yaşayan Türkler için 19 Mayıs ruhunun ve Cumhuriyet kimliğinin ne anlama geldiğine değinirken, İngiltere’nin son 40 yıldır üretim ekonomisinden tüketim ekonomisine geçmenin bedelini ödemeye başladığını, sosyal ve ekonomik sorunlardan dolayı ırkçılığın günden güne arttığını ve bu zor şartlarda ırkçılığa, ayrımcılığa ve yabancı olduğumuz için aşağılanmaya maruz kalmamanın en önemli koşulunun dik durmak olduğuna değindi ve sözlerine şöyle devam etti ‘’Ne mutlu bizlere ki emperyalizmin ve ırkçılığın doğduğu bu topraklarda bile başımız dik ve göğsümüz ileride gezebiliyoruz ve kimseye kendimize yukarıdan baktırmıyoruz, çünkü bizler gücümüzü ve güvenimizi Çanakkale Zaferleri ve Kurtuluş Savaşımızla kurtardığımız vatanımız ve sonrasında bizi çağdaş değerlere kavuşturan Cumhuriyet devrimlerimizden ve bu devrimlerin bize kazandırdığı ulusal kimliğimizden alıyoruz. Bu kimliğin kaybolmaması için vatan ve Cumhuriyet mücadelesini yurtdışında da sürdürüyoruz. Ballıkaya konuşmasının ikinci bölümünde TGB İngiltere’ nin kuruluşundan günümüze uzanan çalışmalarıyla kazandığı başarıların bir özetini sundu ve TGB İngiltere olarak bunlardan çok daha fazlasını yapmak istediklerini ve geleceğe dönük çalışma programları ile ilgili bilgileri paylaşarak Londra’daki tüm gençleri ve yurtseverleri TGB İngiltere’ye üye ve destek olmaya davet ederek konuşmasını bitirdi.

 


Konuşmalardan sonra müzisyenler Yiğit Çıtak ve Mustafa Hatip çaldıkları şarkılar ile 19 Mayıs çoşkusunu ve heyecanını daha da arttırarak etkinliğin finali gerçekleştirdiler.

Tarih:
Diğer Haberler