Pamukkale ADT'den Cumhuriyet Aydınlanmasında Kadını Yeri etkinliği

Pamukkale Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu, Genel Başkan Yardımcımız Elif İlhamoğlu ile Cumhuriyet Aydınlanmasında Kadını Yerini konuştu.

Pamukkale ADT'den Cumhuriyet Aydınlanmasında Kadını Yeri etkinliği

Pamukkale Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu, Genel Başkan Yardımcımız Elif İlhamoğlu'nun konuşmacısı olduğu, Cumhuriyet Aydınlanmasında Kadını Yeri etkinliğini düzenledi.

PAÜ ADT, Elif İlhamoğlu’nun katılımıyla düzenleyeceği etkinlik öncesinde üniversite öğrencisini bilgilendirmek amacıyla “Milli Mücadele’den Bugüne Cumhuriyet Kadınları” adlı bir sergi düzenledi.

Sergide İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin ilk ve tek kadın üyesi ve aynı zamanda ilk Türk kadın gazeteci olan Selma Rıza Feraceli’den, ilk Türk kadın ilçe Jandarma Komutanı Şehit Yüzbaşı Songül Yakut’a, Norveç’te yapılan NATO tatbikatındaki hainliği teşhir eden Binbaşı Ebru Nilhan Bozkurt’tan, erkek kılığına girerek cephede düşmana göğüs geren Kurtuluş Savaşımızın aziz kahramanlarından Halime Çavuş’a kadar Cumhuriyetimizin tüm aydın kadınlarına yer verildi. Öğrenciler, öğretmenler ve çalışanlar sergiyi büyük bir ilgi ile gezdi.

Cumhuriyet Aydınlanmasında Kadının Yeri etkinliğinde konuşan Elif İlhamoğlu şu sözlere yer verdi: “Kadın hakları, kadına gökten zembille inmiş değildir. Kadınlara haklar verildi diyoruz. Cumhuriyet, aydın kadını yarattı diyoruz ama kadınlar bu hakları toplumsal mücadelenin içinde yer alarak kazandılar. Türk kadını milli mücadelede, savaşta yer alarak milli mücadelenin toplumsal ayağını oluşturdular ve bu mücadeleler sonunda Türk kadını haklarını meşrulaştırdı.

2000'lerde neoliberal dalgaya karşı Cumhuriyet hareketinin baş kaldırdığı toplumsal bir mücadele başlıyor. 2006'da PKK saldırıları üzerine yapılan Mehmetçik Yürüyüşlerinde, 2007'de Cumhuriyet Yürüyüşleri'nde kadınlar da önderlik ediyor" dedi.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler