TGB Eskişehir Behiç Erkin'i Mezarı Başında Andı

Eskişehir İl Örgütümüz, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Albay Behiç Erkin'i ölümünün 57. yılında mezarı başında andı.

TGB Eskişehir Behiç Erkin'i Mezarı Başında Andı

TGB ve TLB Eskişehir İl Örgütü, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı kahramanı Albay Behiç Erkin'i ölümünün 57. yılında mezarı başında andı.

Anma sırasında konuşma yapan Eskişehir İl Başkanımız Ata Pelvanoğlu şu ifadeleri dile getirdi:

"Bugün, Çanakkale ve Kurtuluş savaşı destanlarımızın gizli kahramanı, sevkiyatlardan sorumlu Miralay Behiç Erkin’i ölümünün 57. yılında anmak için burada bulunmaktayız. Ulu önder Atatürk ile omuz omuza verip Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının ilk genel müdürlüğünü yapan, Bayındırlık Bakanlığı ve büyükelçilik yapan Behiç Erkin, tek bir vasiyette bulunur. Eskişehir'de üç yanından tren yolu geçen yol ayrımına gömülmek ister. Behiç Erkin, Atatürk’ün en yakın ve en eski mesai arkadaşlarındandır ve özel düşüncelerini en açık suretle paylaştığı, ülke ve dünya meseleleri üzerine fikir alışverişinde bulunduğu sayılı kişilerden biridir. Çanakkale savaşlarında cepheye asker ve mühimmat sevkiyatını çok başarılı bir şekilde gerçekleştirip savaşın kazanılmasında büyük payı olmuştur. Bu görev kendisine bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilmiş olup, Atatürk: 'Ben cephelerde ne yapılacağını biliyorum ama ordumuzun cephelere süratle nasıl sevk edileceğini bilmiyorum, siz cephelere askerleri sevk edin ki ben de cephelerde başarılı olabileyim.’ cümlesi Behiç Erkin’in savaşın kazanılmasında ne kadar büyük bir rol oynadığını gösterir. Osmanlı döneminde yabancılar tarafından işletilen demiryollarını, Türkiye Cumhuriyeti döneminde tekrar yabancı şirketlere geri verilmesini engelleyerek millileştirmiştir. Bir başka deyişle demiryollarını Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları yapan kişidir. Atatürk, Onuncu Yıl Marşı yazılırken tek bir dizeye müdahale ederek 'Yurdun her bir tepesinde dumanlar tütüyor' dizesi yerine 'Demir ağlarla ördük ana yurdu dört baştan' dizesini eklettirmiş ve Behiç Erkin’e sizin emeğiniz bu şekilde daha iyi dile getiriliyor demiştir. Behiç Erkin, Paris Büyükelçiliği esnasında yirmi bin Yahudiyi, Nazi soykırımından kurtararak tarihte eşi benzeri bulunmayan insanlık dersinin altına Türk ulusunun imzasını atmıştır. Yine İstanbul Teknik Üniversitesini özerkleştirerek ve derslerini Türkçeleştirerek bir ilke imza atmıştır. Hem ulusumuz hem de tüm insanlık için örnek bir kişilik , kahraman olan Behiç Erkin’in unutturulmasına izin vermeyeceğiz. Saygı ve şükranla anıyoruz."

1/2
2/2

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler