TGB fındık toplamaya gidiyor

TGB olarak bütün bir senenin yorgunluğunu attığı ve birlikte üretip paylaşım kültürünü pekiştirdiği yaz kamplarının ardından fındık kampına gidiyoruz.

TGB fındık toplamaya gidiyor

Türkiye Gençlik Birliği (TGB), 8 Ağustos’ta Giresun’un Tirebolu ilçesinin Sekü köyünde fındık toplayarak köylülere yardım edecek, onlardan öğrenecek.

KÖY HALKIYLA İÇ İÇE

Diyarbakır’ın Bismil ilçesi Aslanoğlu köyünde Cumhuriyet okulunu kuran, Malatya köylerinde kayısı toplayan gençler bu sefer de fındık toplama kampıyla halkla bütünleşme, üretim sürecine katılma pratiği yapacak. 8 Ağustos’ta başlayacak ve 15 Ağustos’ta son bulacak fındık kampına onlarca üniversite öğrencisi katılacak. Daha önce hiç köye gitmemiş gençlerin de katılacağı bu ekip; toplama, kurutma ve patos işlemlerinin bütün evrelerini kendileri yapacak. Gençler ayrıca kampta bulunduğu süre içinde yiyecekleri yemeklerden temizliğe kadar kendi işlerini kendileri görecekler. 10 gün boyunca Karadeniz halkıyla iç içe ve el ele yaşayacaklar.

‘ONLARDAN ÖĞRENMEYE GİDİYORUZ’

Fındık toplama kampı ile ilgili “Halkıyla köylüsüyle bütünleşen bir örgüt asla kaybetmez. Biz onların evlatlarıyız ve onların yanına çalışmaya gidiyoruz. Onlardan öğrenmeye gidiyoruz” ifadelerini kullanan Genel Başkanımız Cem Dikmen şunları ekledi: “TGB, 11 yıldır var. Hiçbir zorluğa boyun eğmeden, yılmadan, yorulmadan bağımsız ve üreten Türkiye mücadelesini sürdürüyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri TGB’nin hiçbir zaman kendini halkından ayrı düşünmemesidir. TGB, tüm kadrolarına ilk olarak bunu aşılar. Buna ‘halk için, halkla beraber’ diyoruz. Bu kampta da Karadeniz, köylüsüyle, halkıyla dayanışma içinde fındık toplayarak milletimizin zenginliğini yakından tanıyacağız, arkadaşlarımızın köylüyle dayanışmasını sağlayacağız.”

Köylüsünden, milletinden bir şey öğrenmeyen hiçbir hareketin Türkiye’de ayakta kalamayacağını vurgulayan Dikmen sözlerine şöyle devam etti: “Ordu-Giresun bölgesindeki fındık bahçelerine gidip dayanışma içerisinde çalışacağız. Topraktan ve halktan öğrenmek TGB’nin mayasıdır. Halkıyla köylüsüyle bütünleşen bir örgüt asla kaybetmez. TGB’de yaz kampları sadece tatil yapmak anlamına gelmez; kampta öğrenmek esastır. TGB yaşayarak öğrenmeyi kendisine şiar edinmiştir.”

TOPRAKTAN ÖĞRENİP KİTAPSIZ BİLENLER

Genel Sekreterimiz Özgür Bursalı:

Dayanışma paylaşma ve öğrenme kültürü, kurulduğu yıldan bugüne TGB’nin vazgeçilmezidir. 2012 yılının yaz aylarında Malatya’nın Yazıhan köyünde kayısı bahçelerinde yaptığımız çalışma, bizlere büyük tecrübeler kazandırmıştı. O dönem hem çalışma yaptığımız alanda hem de çevre köylerde edindiğimiz pratik verdiğimiz mücadele açısından da bizlere yeni ufuklar açmıştı. Farklı kültürleri, ürünleri keşfetme, toprağı ve coğrafyayı tanıma, geleceği yönetecek kadroların ufkunu açmaktadır. Bu yaz da Giresun da fındık toplamaya gideceğiz “Topraktan öğrenip kitapsız bilenlerin” yurdunda Karadeniz’in eşsiz doğasıyla buluşacağız. Üretim ve paylaşım kültürünü pekiştireceğiz. Ortak emekle yeni deneyimlerim harcını karacağız.

TÜRK-KÜRT KARDEŞLİĞİNİ YAYMAK İÇİN GİTTİK

Genel Başkan Yardımcısı Bora Çelik:

“Cumhuriyetin okulunu kuruyoruz” projesini yaptığımız zaman Türkiye’nin önündeki esas sorun terör ve geçim sıkıntısıydı. O dönemler milli değerlerimize karşı saldırıların zirveye ulaştığı bir zamandı. Diyarbakır’ın Aslanoğlu köyüne gidip Cumhuriyet’in okulunu kuruyoruz diyerek bir duruş sergiledik. Türkiye’nin dört bir tarafından gelen arkadaşlarımızla birliğe harç koyduk. Burayı seçmemizin esas sebeplerinden biri Aslanoğlu köyünün PKK’ya ve onun siyasi uzantısı olarak HDP’ye karşı bir mücadele sergilemesi, kendi topraklarını eline almak istemesi ve bu mücadeleler sonucunda şehitler vermesiydi. Aynı zamanda bizlerin, o bölgenin sorunlarını orada yaşayarak görmemiz gerekiyordu. Yani teorimizi pratikten çıkardık diyebiliriz. Bugün Türkiye’nin esas ihtiyacı da Türk-Kürt kardeşliğini yaymak. Her zaman emperyalizm bir köylüyü, bir işçiyi herhangi bir sınıfı ezdiği zaman etnik kimliklere bölerek ezmiyor: Bugün Ege köylüsünü de Kürt köylüsünü de Türk köylüsünü de aynı şekilde sömürmeye devam ediyor ve onlarla bir dayanışma içerine girmemiz lazım.

BİLGİYİ PAYLAŞARAK ÇAĞALTTILAR

Mardin’de bir köy öğretmeni köydeki kitap eksikliğini gidermek için Türkiye’nin her yerinden kitap istedi. TGB’liler yardıma koştu. Van Gevaş Destek Kampanyası kapsamında 2 koli Üniversite Hazırlık kitabı, defter, kalem, silgi vs. gibi okul malzemesi hazırlayarak Van’a gönderen TGB heyeti emperyalizme karşı kardeşlik programını öne çıkardı.

BİRLİĞİ KUVVETLENDİRDİLER

Van depreminde bölgeye ilk gidenlerden oldular. Bir ay boyunca insanların yardımlarına koştular. Erciş halkıyla birlikte krize müdahale eden ekiplerin içinde yer alan TGB Deprem Komitesi köyleri dolaşarak enkazla kaldırdı, çadırlar kurdu, ihtiyaç malzemeleri temin etti.

KAMPIN PROGRAMI

Genel Sekreter Yardımcımız Nuri Kaya Giresun’da yapılacak fındık kampının programını aktardı. Kaya şunları ifade etti:

“Sabah 6.30’da kalkacağız. 7.00’de fındık bahçesine gireceğiz. Çuvaldan taşımaktan sorumlu arkadaşlar çuval başına, fındığı toplamaktan sorumlu arkadaşlar ağaç başına geçecekler. Fındık toplama 13.00’e kadar devam edecek. Öğle yemeklerimizi iş bölümü yaparak hazırlayacağız ve yedikten sonra tekrar bahçeye gireceğiz. 16.30-17.00 arasında çay molamız olacak. Sonrasında 1 saat daha bahçemizden fındık toplamaya devam edeceğiz. Fındık bahçesinden çıkışımız 18.00 olacak. Akşamları ise hep birlikte şarkılar türküler söyleyip sohbet edeceğiz.”

DAYANIŞMA TGB’DE BiR GELENEK

2010 yılında Diyarbakır’iı Bismil köyünde Cumhuriyet okulu yaptılar, 2011 yılında büyük Van depreminde yardım için oradaydılar, günlerce çalıştılar. 2012 yılında Malatya’nın bahçelerinde köylülerle birlikte kayısı topladılar. Kardeşliğe köprü oldular, ihtiyacı olan köy okullarını belirleyerek kütüphanelerine kitaplar götürdüler.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler