%650 Zamma Öğrencilerden Protesto

Muğla'da, 3 gün süren ve 5 bin imza toplanan çalışmanın ardından öğrenciler üniversitede toplanarak eylem gerçekleştirdiler.

%650 Zamma Öğrencilerden Protesto

Geçtiğimiz günlerde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi kampüs içi ring otobüslerinin kaldırılması ve kartlı 20 kuruştan 1.5 TL’ye, kartsız 25 kuruştan 2.5 TL’ye çıkmasından sonra üniversite öğrencileri bu zamları protesto etmek için kampüs içerisinde imza kampanyası başlatmışlardı. 3 gün süren ve 5 bin imza toplanan çalışmanın ardından öğrenciler bugün saat 13.00 ‘de üniversite içerisinde bulunan Karya Cafe önünde toplanarak eylem gerçekleştirdiler.


EYLEM İÇİN ŞARKILAR BESTELEDİLER
3 gün boyunca yoğun çalışma içerisine giren öğrenciler sorunlarını şarkılarla dile getirdiler.
-Ellerimde kentkartlar
Yokuşta sırılsıklam
Görürsen bir gün şaşırma
Bizi böyle çaresiz
Bizi böyle derbeder
Bizi böyle ortalarda bırakma…


-Bindim sana bir kere
Başkasına binemem
Yürü diyorlar bana
Desinler yürüyemem… şarkılarını hep birlikte söylediler.


Otobüs şeklinde tasarlanan pankart, ‘Arkası gelmez zamlarının bıktım illallah’ , ‘Yetersiz bakiye’ , ‘Kampüs içi değil yurtdışı’ , ‘Paran varsa otobüs paran yoksa yürübüs’ , ‘En azından artık otobüs beklemeyeceğiz’ yazılı dövizler eylemi renkli kıldı.
‘Zamlar gitsin öğrenciler binsin’ , ‘Yağmur, çamur, soğuk bir de yokuş’ , ‘Paran yoksa dayan yokuşa’ , ‘Paran yoksa bulan çamura’ sloganları ile birlikte öğrenciler basın açıklamasını yapmak üzere tören alanına doğru yürüyüşe geçtiler.


TGB’DEN EYLEME TAM DESTEK
3 gün boyunca yürütülen çalışmada Türkiye Gençlik Birliği desteklerini sürdürdü. Basın açıklamasını öğrenciler adına TGB Muğla İl Sekreteri Anıl Coşkun yaptı. Coşkun açıklamasına şu sözleri dile getirdi;
‘Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde kampüs içi ulaşımı sağlayan otobüslere Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından öğrenci kartıyla 20 kuruşa olan ulaşım bedeli %650 zam ile 1.5 liraya kartsız ulaşım bedeli ise 25 kuruştan %1000 zam ile 2.5 TL’ye çıkartan bu uygulamayı Muğla Sıtkı Koçman Üniversite'si "Gariban Öğrencileri" olarak kabul etmiyoruz.
Artan ev kiraları ile birlikte öğrencilerin dersliklerine ulaşmasında kullandığı kampüs içi otobüslere de uygulanan bu rekor zam, bizlere bir kez daha üniversite öğrencisinin düşünülmediğini kanıtlamıştır. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Büyükşehir Belediyesi arasında sona eren ulaşım anlaşması sonucunda, konunun tek mağduru biz öğrenciler olmuşuzdur. Öğrenciyi düşünmeyen ve mağdur duruma düşüren uygulama sonucu biz öğrenciler zamların geri çekilmesini ve kampüs içi ulaşımların ücretsiz olmasını talep ediyoruz.
Belediye’nin internet sitesi üzerinden kampüs içi ring otobüslerinin kaldırıldığının ve ulaşım ücretlerinin arttırıldığının duyurulması ile birlikte 3 gündür okul içerisinde yaklaşık 5000 imza toplamış bulunmaktayız. Yaklaşık 5000 arkadaşımızın altına imza attığı, üniversite öğrencisinin sorununun çözülmesine dair işaret eden bu dilekçeler de göstermektedir ki okulumuz içerisinde yaşanan kampüs içi akıl almaz otobüs zamları son bulmalıdır.
3 gündür üniversitede yürüttüğümüz imza kampanyaları ve rektörlükle yaptığımız görüşmeler sonucu, belirli kazanımlar elde ettik. Üniversite içerisinde sabah 8 ile 10 arası ücretsiz olarak ring seferleri başladı. Fakat bu seferler geçici ve aynı zamanda yetersizdir. Üniversite bu kararıyla ikinci öğretim öğrencilerini düşünmemektedir. Üniversiteden, kampüs içerisinde tüm öğrencileri kapsayacak ücretsiz otobüs seferlerini başlatmasını talep ediyoruz.
Üniversite öğrencileri olarak eğitimimizi tamamlayacağımız süre içerisinde ev kiralarını, ulaşım fiyatlarını kaldıramayacağımız bir yük olarak üstlenmek istemiyoruz. Bilimsellikten yoksun bir eğitim anlayışının olduğu yerde bilim adına faydalı işler yapmamız gereken noktada aklımızı bu gibi uygulamalarla meşgul etmek istemiyoruz. Üniversitenin öğrencinin her türlü ihtiyaçlarını karşılaması gereken yerde belediyenin bu uygulaması karşısında herhangi bir adım atmamasını kabul etmiyoruz.
Tekrar belirtiyoruz. Üniversitede başlatılan bu kampanya sabahları ring faaliyetinin başlaması başarısını getirmiştir. Bu durum üniversitenin öğrencilerine ulaşımı ücretsiz sağlayabileceğinin bir kanıtıdır. Aynı zamanda bu yaptığımız kampanyanın bir başarısıdır. Öğrencilere %650 zam uygulamak vicdansızlıktır. Bu zamlar üniversite öğrencisini çamura bulamanın bir aracı haline gelmiştir. Yağmur, çamur düşünülmeksizin yapılan zamlar öğrencileri hayatlarını idame ettiremeyecek konuma getirmektedir. Üniversiteden talebimiz kampüs içerisinde ulaşımın okulumuz öğrencilerine derhal ücretsiz olarak sağlanmasını başlatmasıdır.
Açıklamamızın ardından kampanya boyunca topladığımız yaklaşık 5000 adet imzayı rektörlüğe sunacağız. Belirlediğimiz heyet ile rektörlük arasında bir görüşme planladık. Taleplerimiz yerine getirilene kadar ve bizlerin ulaşım sorunları çözülene kadar sürecin takipçisi olacağız. Kararlıyız, gerekirse her gün rektörlüğün kapısını çalacak, sürecin kazanımlarla tamamlanması için elimizden geleni yapacağız. Üniversite öğrencileri olarak bu haksız zamlara ve vicdansız uygulamalara geçit vermeyeceğiz.
Basın açıklamamıza katılan değerli basın emekçilerine, hocalarımıza ve tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.’


BASIN AÇIKLAMASINDAN SONRA İMZALAR REKTÖRLÜĞE İLETİLDİ
TGB Muğla İl Sekreteri Anıl Coşkun’un yaptığı basın açıklamasından sonra belirlenen heyet 3 gün boyunca toplanan 5 bin dilekçeyi rektörlüğe ulaştırdı.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler