BirArtıBir Dergisi,Devrim Arabasını Ziyaret Etti

BirArtıBir,Türkiye'nin ilk yerli otomobili Devrim Arabaları'nın günümüze kadar kalan tek arabasını kültür-sanat etkinlikleri kapsamında ziyaret etti.

BirArtıBir Dergisi,Devrim Arabasını Ziyaret Etti

Eskişehir'in gençlik dergisi BirArtıBir,Türkiye'nin ilk yerli otomobili Devrim Arabaları'nın günümüze kadar kalan tek arabasını kültür-sanat etkinlikleri kapsamında ziyaret etti.

 

BirArtıBir, Türkiye'nin ilk yerli otomobili Devrim Arabaları'nın günümüzde de görebildiğimiz tek arabası olan ve Eskişehir'de bulunan 'Devrim' arabasını kültür-sanat etkinlikleri kapsamında ziyaret etti.

 

Yapılan ziyaretin ardından edinilen bilgileri ve izlenimleri kısaca aktaralım:

Tüm ülkede üniversitesinden, basınına, bir avuç sanayicisinden, politikacısına, sesini duyurabilen herkes Türkiye'de ne otomobil, ne de motor yapılabileceğine inanıyor, özel sohbetlerde, röportajlarda, hatta film gösterileri ve konferanslarda bu görüş vurgulanıyordu.
Fakat azim ve kararlılıkla 29 Ekim 1961 sabahı Türkiye' de yapılan bir otomobil, kaportası pürüzsüz olmasa da, kendi tekerlekleri üzerinde ve yine Türkiye' de yapılan kendi motorunun gücüyle Büyük Millet Meclisi binasının önüne götürülerek 1 ve 2 numaralı Devrim Arabaları Cumhurbaşkanı Cemal GÜRSEL Paşa'ya sunuldu. 1 numaralı arabaya benzin konuldu fakat 2 numaraya benzin koymayı unuttular. Anıtkabir'e gitmek üzere yola çıkan Cemal Gürsel 2 numaralı Devrim arabasına bindi. 100 metre sonra araba benzini biterek durdu. Paşa' dan özür dilenerek 1 numaralı Devrim' e geçmesi rica edildi. Buna uyan Cemal Paşa Anıtkabir' e bu otomobil ile gitti. İnerken ünlü “ Batı kafasıyla otomobil yaptınız ama, doğu kafasıyla benzin ikmalini unuttunuz ” sözlerini söyledi.
Ertesi gün bütün gazetelerin söz birliği etmişcesine “ 100 metre gidip bozuldu “ başlığını attıkları 2 numaralı Devrim, aynı gün Hipodrom' daki geçit törenine katılmış, ne bundan, ne de Cemal Paşa'nın Anıtkabir' e bir başka Devrim otomobili ile gittiğinden söz edilmiştir.

 

1961 yılında 4 adet üretilen DEVRİM Otomobillerinden sadece birisi günümüze ulaşmıştır. Eskişehir TÜLOMSAŞ Müzesi bahçesinde, özel olarak yapılan camlı garajda muhafaza edilen DEVRİM Otomobili halen çalışır durumdadır.

Tarih:
Diğer Haberler