Ege üniversitesi öğrencileri neandertalleri konuştu

Ege Üniversitesi Biyolojik Araştırmalar Topluluğu, Prof. Dr. Metin Özbek ile "Gizemli Dünyasıyla Neandertaller" isimli söyleşi düzenledi.

Ege üniversitesi öğrencileri neandertalleri konuştu

Ege Üniversitesi Biyolojik Araştırmalar Topluluğu, Bilim ve Ütopya Dergisi yazarı Prof. Dr. Metin Özbek ile "Gizemli Dünyasıyla Neandertaller" isimli söyleşi düzenledi. 

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü topluluğu olan Ege Üniversitesi Biyolojik Araştırmalar Topluluğu(EGEBAT), Bilim ve Ütopya dergisini sürekli olarak takip ediyor. EGEBAT üyeleri, Bilim ve Ütopya'da okuduğu yazıları yazan kişilerle tartışıyor. Bu tartışmalara bir yenisi olan Prof. Dr. Metin Özbek ile "Gizemli  Dünyasıyla Neandertaller"  söyleşisi eklendi. 

Neandertaller çiğ et yemiyordu 

"Neandertal" ismi buluntu yerinden gelmektedir. Almanya'da "Neander" denilen vadide ilk kez bulunduğu için bu isim verilmiştir.  Kendilerine ait bir aile yapısı, yaşam tarzları, gelenekleri olduklarını görülen Neandertaller, çiğ et yerine yavaş yavaş pişirilmiş et yenilmesi gerektiğini bilen bir türdü. Neandertallerin 230 bin yıl önce tipik temsilcilerine rastlandı. En son temsilcileri ise aşağı yukarı 40 bin yıl öncesine ait olan Neandertaller ile ilgili Prof. Dr. Metin Özbek şu noktalara dikkat çekti:

"Homo Sapiens ile Neandertallerin anatomik ve kültürel farklılıkları var. Aynı zamanda her ikisi arasında beyin düzeyi farklılıkları var. Neandertallerin çok büyük bir beyni ve tıknaz bir vücudu, kaslı iri bir yapısı vardı. Homo Sapiensler ise daha uzun boylu, daha ince narin yapılıydı. Vakti itibariyle her ikisinin de insan fakat ayrı birer tür olduğu söyleniyordu. Ancak Neandertaller ve Homo Sapiensler karşılaştığı yerlerde evlilik ilişkilerine girdiyseler o zaman farklı birer tür olmadığı ortaya çıkmaktadır. Belki de alt türlerdi. Ama evlenmiş, çocukları olmuş, melezleri olmuştu. Bu da gösteriyor ki aralarında genetik birer farklılık yoktu"

Neandertaller ölümden sonraki hayata inanıyordu

Özbek, "Neandertaller, ölüme inanmıyordu. Ölen yakınlarının bir uykuya yatacaklarını düşünüyordu. Bu uyku döneminde, yolculukta onlara yardımcı olacak bütün araç gereçleri yanına koyuyorlardı. Uyandıkları zaman da acıkacaklarını düşünerek yanına yiyecek bırakıyorlardı. Dolayısıyla Neandertal dünyasında bir kişi uykuya yattıktan bir süre sonra dirilecek ve dirildiği zaman ikinci bir hayata başlayacaktı. Bu yüzden de dirilişi simgeleyen kırmızı boyayı ölülerinin üzerine serperler öyle mezara gömerlerdi" diyerek Neandertallerin ölümden sonra başka bir hayata inandıklarını vurguladı.

Ege Üniversitesi Biyolojik Araştırmalar Topluluğu, geçen yıl da Ege Üniversitesi'nde gerçekleştirdiği iki gün süren Bilim Okulu'nun ikincisini Mayıs ayında gerçekleştirecek.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler