İstanbul Üniversitesi ADK-HHK Süheyl Batum'la Beyazıt'ta Etkinlik Gerçekleştirdi

İstanbul Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü ve Halkçı Hukuk Kulübü Süheyl Batum'la "Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" adlı etkinlik gerçekleştirdi

İstanbul Üniversitesi ADK-HHK Süheyl Batum'la Beyazıt'ta Etkinlik Gerçekleştirdi

İstanbul Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü ve Halkçı Hukuk Kulübü Süheyl Batum ile "Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" adlı etkinlik gerçekleştirdi.

 

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Üniversitesi'nde yapılan etkinlikte konuşma yapa TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Laiklik yeni anayasada olmamalı." diyerek Cumhuriyet'in kurumu olan üniversitede, Cumhuriyet'e ve laikliğe meydan okumuştu. İstanbul Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü ve Halkçı Hukuk Kulübü Süheyl Batum ile yeni anayasa çalışmalarının, başkanlık sisteminin, ulus-devlet kavramının öneminin konuşulduğu "Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" adlı etkinlik gerçekleştirerek İsmail Kahraman'ın bu sözlerine cevap verdi. Cumhuriyet'in kurumu İstanbul Üniversitesi'nde Cumhuriyet'e ve laikliğe meydan okuyan Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın sözlerini değerlendiren Batum, "İsmail Kahraman, 'Anayasa laik olmaz, devlet dindar olmalıdır.' dedi. Ağzından kaçtı değil, bunu net olarak söyledi. Söylediğinin yanlış olduğunu bilmemesi mümkün değil." açıklamasında bulundu. Hiç kimsenin hayır diyemeyeceği yuvarlak kavramlarla bir anayasa yapılamayacağını belirten Batum, "Solom en iyi anayasa tanımını yaparken şunu sormuştur: 'İlk önce bana hangi dönem ve hangi toplum için olduğunu söyleyin'." diye konuştu.

 



Konuşmasında kavramların içini oymak adına "sivil anayasa", "kısa anayasa" kavramlarının kullanıldığına değinen Batum, "Bir karşı devrimi yapmak isteyenler konjonktürden de faydalanarak kavranların içini boşalttılar. Bizim liberal dediğimiz kişiler de buna destek verdiler." dedi. 

"Başkanlık sistemi Amerikan sistemidir."

 

Başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili olarak, başkanlığın bir Amerikan sistemi olduğunu vurgulayan Batum, " 'Kuvvetler ayrılığı ile demokrasi sağlansın.' değil de 'Güçler tek elde toplansın, istikrar sağlansın.' deniyorsa bu palavradır." dedi. Anayasaların toplum sözleşmesi olduğunu söyleyen Batum, "Oysa AKP, 'Anayasa'nın hepsini biz yapacağız.' anlayışındadır." ifdesini kullandı.

 

Batum konuşmasında ulus-devlet kavramının da önemine dikkat çekti. "Ulus-devlet dediğimiz kavram ırklara değil ulusa dayalı olarak modernleşme olarak ortaya çıktı. Amerika daha sonra 'Ulus devlet bitti. İnsanlar ırksal özelliklerine göre ayrı ayrı toplumlar olmalı.' dedi. Yugoslavya, Sovyetler, Irak, Libya örneklerinde bunun felaket olduğu ortaya çıktı." diye konuşan Batum, "Türkiye bir ulus-devlet olarak kalmalı. Mezhep, din ve ırka dayalı olmayan bir ulus-devlet süreci mutlaka devam etmelidir." dedi. "Eğer parçalanırsak Yugoslavya, Irak, Libya gibi olacağız. Ulus-devlet hala çağdaş ve demokratiktir." açıklamasında bulunan Batum, ülkemizi güçsüz bırakıp Ortadoğu'ya hakim olma amacıyla ulus-devlet kavramın bittiğinin söylendiğini ifade etti.

Etkinliğin ardından öğrenciler Süheyl Batum ile birlikte, Tahkikat Komisyonu'nun kurulmasına dair kanunun protestosu sırasında 28 Nisan 1960 sabahı İstanbul Üniversitesi bahçesinde düzenlenen protesto mitingi sırasında şehit edilen üniversite öğrencisi Turan Emeksiz'i  56.ölüm yıldönümünde yerleşke içerisindeki anıtı önünde andılar.

Tarih:
Diğer Haberler