Mavi Çınar Edebiyat Topluluğu Afşar Timuçin ile Etkinlik Gerçekleştirdi

İstanbul Üni. Mavi Çınar Edebiyat Topluluğu felsefeci-edebiyatçı Afşar Timuçin ile "Estetikte Yabancılaşma Duygusu" adlı etkinlik gerçekleştirdi

Mavi Çınar Edebiyat Topluluğu Afşar Timuçin ile Etkinlik Gerçekleştirdi

İstanbul Üniversitesi Mavi Çınar Edebiyat Topluluğu; şair, yazar, felsefe profesörü, edebiyatçı ve estetik konusundaki yetkin çalışmalarıyla bilinen Afşar Timuçin ile yabancılaşmanın, estetik açısından ele alındığı "Estetikte Yabancılaşma Duygusu" adlı etkinlik gerçekleştirdi. Katılımın yoğun olduğu etkinlikte Afşar Timuçin doğa ve insan ilişkisi ile sunumuna başlayarak "Doğadan koptukça daha mı mutlu oluyoruz? Sürekli alanımızı genişletiyoruz ve doğallıktan kopuyoruz. J.J.Rousseau mutsuzluğumuzu doğadan kopmaya bağlıyordu. Doğaya dönemeyiz ama daha doğal bir yaşam biçimine dönebilirsek ne mutlu." dedi.

"Bilincin kendi içinde yabancılaşması düpedüz bilinç bozulmasıdır."

Bireylerdeki yabancılaşma duygusuna değinen Timuçin, "Her sağlıklı bilinç yabancılaşmayla kendini gerçekleştirir. Yabancılaşmayı dönüşüm koşulu olarak görmemiz gerekir. Her sağlıklı bilinç, yabancılaşmayla kendini gerçekleştirir. Bilincin nesneye yönelik kendini aşması için yabancılaşması ile bir bilincin kendi içinde yabancılaşması farklıdır. Bilincin kendi içinde yabancılaşması düpedüz bilinç bozulmasıdır ve bozulmuş bilinçlerin çözümleri sağlıklı olmaz." diye konuştu.

Estetik ve sanattaki hazların gündelik hazlarla ayrımını da vurgulayan Timuçin, "Genel haz, duyum düzeyindedir. Gündelik hazlar da düşünsel yönü olmayan hazlardır. Sanat yapıtı ise bizi düşündürendir, sanatlarda düşünsel yön vardır. Sanat yapıtını yüksek dozda özümseyebilmek için ise donanımlı olmak gerekir." dedi.

Etkinliğin ardından Timuçin, dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı ve ardından dinleyiciler Timuçin'e kitaplarını imzalattı.

Tarih:
Diğer Haberler