Öğrenci sağlığı bu kadar ucuz mu?

Öğrenci yurtlarında her sene onlarca zehirlenme vakası yaşanıyor. Ancak öğrencilerin sorunlarına çözüm bulunmuyor.

Öğrenci sağlığı bu kadar ucuz mu?

Öğrenci yurtlarında her sene onlarca zehirlenme vakası yaşanıyor. Ancak öğrencilerin sorunlarına çözüm bulunmuyor. Geçen günlerde Uludağ Üniversitesi Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı Erkek Öğrenci Yurdu’nda 150 öğrenci ve Tokat'ta KYK Kız Öğrenci Yurdunda kalan 69 öğrenci yurt yemekhanesinde yediği yemekten zehirlendi. Yurt yönetimi ise olayın ertesi günü öğrencilere ilginç bir soru yönelterek 'Başka nerede bu kadar ucuz yemek yiyorsunuz?' dedi.
Bu yıl yaklaşık 800 bin genç daha üniversiteli oldu. Üniversiteyi yaşadıkları şehirlerin dışında kazanan öğrenciler genellikle yurt ya da öğrenci evlerinde barınmakta. Fakat ister yurtta, ister evde olsun, yaşadığı yerden başka bir şehirde okumanın maliyeti öğrenciler ve aileler için hiç de ucuz değil. En ucuz seçenek ise devlet yurtları olarak görülüyor. Ancak öğrencilerin şikayetleri göz önüne alındığında ise bu seçeneğin ihtiyaçları yeterince karşılamadığı ortada.

HER YIL ONLARA ZEHİRLENME OLUYOR

2017 yılındaki verilere göre KYK sayısı 727'ye, yatak kapasitesi ise 601 bin 19'a yükseldi. Öğrenciler ise yurt sayısının arttıkça kalitesinin düştüğünü belirterek şikayet ediyor. Şikayetçi olunan sorunlardan bir tanesi ise beslenme. Devlet yurtlarında beslenme, yemek fişleri ile sağlanıyor. Ancak öğrenciler, uzayan yemek sıralarından, yağlı, bayat ve tatsız yemeklerden dert yanarken yenilebilir yemeklerin ise tabakları doldurmadığını belirtiyor. Araştırmalara göre 2014’ten bugüne İstanbul, Manisa, Siirt, Kütahya, Manisa, Denizli, Ordu, Van, Kocaeli, Çorum, Bursa, Tokat olmak üzere pek çok ilde 100’ün üzerinde zehirlenme vakası yaşandı. Gençler ise sağlık ve kalite bakımından çözüm bekliyor ve yetkilileri göreve çağırıyor.
29 Mart 2018 tarihinde Uludağ Üniversitesi KYK’ya bağlı Emir Sultan Erkek Öğrenci Yurdu’nda 150 öğrenci akşam yemeğinde çıkan tavuktan zehirlenerek hastanelere kaldırılmıştı. Olayın üzerine o yurtta kalan öğrencilerle görüştük, sorunu onların ağızlarından dinledik. (Öğrencilerin güvenliği için isim kısaltmaları değiştirilmiştir.)

“DENETİM YAPILMIYOR”

Yurtta kalan öğrencilerden E.F. daha önce de zehirlenmelerin olduğunu ancak üstünün örtüldüğünü söyledi. Olayın yaşandığı akşam civardaki hastanelerde yatacak yerin kalmadığını belirten E.F. “Yurtta kalan öğrencinin başka tercihi yok, yemekleri yemek zorunda kalıyoruz. En üzücü kısmı da bu durumun kullanılmasıdır. Çatal, kaşık ve tabaklar temiz değil. Çıkan yemekler de sanki kötü kokusu bastırılsın diye baharat doldurulmuş gibi. Daha önce sözlü olarak şikayetçi olunsa da kimse dikkate almadı. Yemekler ihale usulüyle özel şirketlere veriliyor. Şirketler ise kar amacıyla öğrencinin hayatını hiçe sayıyor. Gerekli denetimlerin yapılmasını istiyoruz. Böyle bir olayın devletin yurdunda yaşanması kabul edilemez.” dedi.

MECBUR KALIYORLAR

Öğrencilerin pek çoğu ise yurtlarda yemek yiyemediği için dışardan sipariş veriyor. Ancak bu durum hem sağlık açısından hem de ekonomik olarak gençleri etkiliyor. Öğrenci seçenek olarak gördüğü yurt yemeğinden de umduğunu bulamıyor. Yurtta yemek yiyemeyen öğrenci ortalama olarak sabah kahvaltısında 3.75, öğle yemeğinde 11.40, akşam yemeğinde ise 15-16 lira olmak üzere toplamda 30.24 lira harcıyor. Toplam hesap yapıldığında ise bir öğrencinin üniversite hayatı boyunca yemeğe verdiği paranın ortalama 27 bin TL olduğu görülüyor.

ŞİKAYETLERİ SONUÇ VERMEDİ

Zehirlenen öğrencilerden Ş.Z. hastaneye KYK yetkililerinin geldiğini, gayet ilgili olduklarını ama geç kalınmış bir ilgi olduğunu söylüyor. Daha önce de yemeklerden memnun olunmadığını ama yurt yönetiminin konuya kayıtsız kaldığını ifade eden Ş.Z. “Daha önce yapılan şikayetlerde öğrencilerin dışarıdan verilen yemek siparişleri yüzünden rahatsız olduğu ileri sürülmüş ve yurt yönetimi akşam sipariş veren öğrencilerin kayıtlarını tutmuştu. Fakat bu uygulama çok kısa sürdü.” dedi.

Zehirlenen öğrencilerden B. T. ise vakadan bir gün sonra yurda gelen yetkililerin 'Başka nerede bu kadar ucuz yemek yiyorsunuz?' sorularına muhatap olduğunuve kısa süreli bir tartışma yaşadığını anlattı. 

Poğaça, patates kızartması, makarna ve oldukça yağlı sulu yemekler… Yurtta yaşanan beslenme ile alakalı diğer sorunlar arasında temizlik ve sağlıksız besinler de bulunuyor. Hijyenik olmayan ortamlarda özensiz hazırlanan yemekler öğrenciyi sağlıklı beslenmeden de uzak tutarak pek çok sağlık sorununun önünü açıyor.

EN ÖNEMLİ ÖĞÜN SAĞLIKSIZ

Günün belki de en önemli öğünü kahvaltı. Peki öğrenciler kahvaltıda neler yiyebiliyor? Öğrenciler dışarda kahvaltı seçeneklerinin ekonomik durumlardan dolayı pek çeşitli olmadığını dile getiriyor. Öğünler yağlı ve sağlıksız hamur işleri ile geçiştiriliyor. Ancak durum KYK yurtları için de pek farklı değil. Yurtta kalan öğrencilerden C. S. güne başlarken çok sağlıksız seçeneklerle karşı karşıya kaldıklarını ve bazen derse aç gittiklerini anlatarak şunları söyledi: Yurtta verilen kahvaltılıklar çok pahalı ve yetersiz. Poğaçaların fiyatı 1.25 ve hemen tükeniyor. Yurtta verilen sucuklu omlet tam fiş değerinde (3,5 lira) ama çok az. Gramaj usulü verildiği söylense de sağlıklı bir insanın doyması imkansız. Ayrıca tane olarak verilen sucuklar tam olarak pişmiyor. En uygun ve doyurucu tercih olarak patates kızartması tercih ediliyor. Bu durum işletmenin de kolayına geliyor. Her sabah patates yiyoruz. Kullanılan tepsi, çatal, kaşık ve tabakların temizliğine yeteri kadar dikkat edilmiyor.

TGB BURSA'DAN KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

“Yetkilileri göreve çağırıyoruz"

Yaşanan zehirlenme vakasıyla ilgili Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Bursa adına açıklama yapan İl Başkan Vekili Elif Gökkuş yetkililerin ciddi ihmallerinin olduğunu daha önce de bu tip olayların yaşandığını ancak şikayetlerin dikkate alınmadığını belirtti. Açıklama şu şekilde; ‘Uludağ Üniversitesi içerisinde bulunan KYK Emir Sultan Erkek Öğrenci Yurdu'nda akşam yemeğinin ardından öğrenciler; mide bulantısı, ateş gibi çeşitli şikayetlerle ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Yurt temsilcisi arkadaşımızdan; zehirlenme vakalarının daha öncede yaşandığı ancak bu kadar büyük bir olayın ilk kez olduğu bilgisini aldık. Geçmişte yaşanan vakaların üstünün ise hızlıca kapatıldığını öğrendik. Daha bir hafta olmadan Tokat'ta yine KYK’ ya bağlı Kız Öğrenci yurdunda 300'ü aşkın öğrenci 3 günlük süre içerisinde yurtta çıkan yemeklerden zehirlenerek hastaneye kaldırıldı.

İHMAL ORTADA

Her gün yüzlerce öğrenci parasızlıktan dolayı yurtlarda çıkan bayat, bozulmuş yemekleri yemek zorunda kalıyor. Öğrencilerin hayatı maddi sıkıntıları kullanılarak tehlikeye atılıyor. Yaşanılan olayda ihmal olduğu ortadadır. Yemek hizmetini sağlayan şirket kar amacıyla öğrencilerinin hayatını hiçe sayarken yetkililer gerekli denetimi yapmamıştır. Yetkilileri göreve çağırıyoruz ve soruyoruz: Öğrenci hayatı bu kadar ucuz mu? Öğrencilerinin hayatını hiçe sayanlar hakkında işlem başlatılmasını ve gerekli denetimlerin yapılmasını istiyoruz. Arkadaşlarımızın en yakın zamanda sağlıklarına kavuşmalarını diliyoruz. Sürecin takipçisi olacağız.’

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler