10 Filmde Uzun Hikayeler: Siyah Bedenler Neden Öfkeli?

ABD'li siyah vatandaşlar neden öfkeli? Neden gözleri bir farklı bakıyor? Neye kızmış ve neye kızmaktadırlar?

10 Filmde Uzun Hikayeler: Siyah Bedenler Neden Öfkeli?

ABD'li siyah vatandaşlar neden öfkeli? Neden gözleri bir farklı bakıyor? Neye kızmış ve neye kızmaktadırlar?

 

İşte, ABD'li ama sadece renkleri farklı olan vatandaşların öfkelerinin sebebini,hikayelerini öğrenebileceğiniz filmler:

 

1) Mississippi Yanıyor

Irkçı geçmişiyle tanınan, ABD’nin güney eyaleti Mississipi’de, 60’lı yıllarda bir zenci için yaşam hiç de kolay değildir. Bunu değiştirmek için çalışan 3 insan hakları eylemcisinin ortadan kaybolması iki FBI ajanının bölgeye gelmesiyle sonuçlanır. Kendisi de bir Güneyli olan tecrübeli ajan Anderson, oralılarla nasıl iletişim kurulacağını gayet iyi bilmektedir ve soruşturmayı kendine has yöntemlerle yürütür. Genç Ajan Ward ise daha çok idealisttir ve delilleri ince eleyip sık dokumaktadır. İki ajanın yanı sıra valiyi, şerifin bürosunu, Ku Klux Klan’ı ve göründüğünden daha fazlasını barındıran esrar perdesini kaldırmak kolay olmayacaktır.

2)Duyguların Rengi

'New York Times En Çok Satanlar’ listesinde bir numara olan ve hakkında çok konuşulan kitaptan uyarlanan 'Yardımcı'da (The Help), 3 cesur kadının şehirdeki katı kuralları ve yerleşik davranışları aralarında gelişen alışılmadık bir arkadaşlıkla nasıl bozduklarının hikayesi anlatılıyor.

1960’lı yılların Mississippi’sinde üç farklı ve sıra dışı kişilikleri canlandıran bu cesur kadınlar, kendilerini tehlikeye atan ve toplumsal kurallara karşı gelen gizli bir yazı projesi sayesinde alışılmadık bir dostluk kurarlar. Beklenmedik bu ittifaktan, önemli bir kardeşlik doğar. Hepsi, onları tanımlayan sınırları aşma cesaretini kendilerinde bulur ve bu sınırların bazen aşılmak için konulduğunu fark eder. Bu, şehirdeki herkesi değişen zamanlarla karşı karşıya getirmek demek olsa bile...

3)Hurricane

Orta siklet boks şampiyonluğunun ucuna kadar gelmiş olan Rubin Hurricane Carter suçu olmamasına rağmen ömür boyu hapis cezasına çarptırılır. Şampiyonluk hayalleri suya düşen Carter ırkçı ön yargılara karşı duyduğu öfke ve çaresizliğini 'The Sixteenth Round' adlı otobiyografisinde dile getirir. Aradan yıllar geçtikten sonra kitabı sayesinde onun suçsuz olduğuna inanan genç Lesra Martin ile birlikte olaylar gelişmeye başlar. Kendisine yardım etmek isteyen üç aktiristin olağanüstü azminden etkilenen Carter yeniden özgür bir insan olabilmek için mücadele etmeye karar verir.

4)Bülbülü Öldürmek

ABD'nin güney eyaletlerinden Alabama'da bir kasabada, büyük ekonomik bunalımın yaşandığı 1930'larda ırkçılığın en doruk noktasında olduğu bir zamanda, beyaz bir kadının ırzına geçtiği iddiası ile tutuklanan siyahi gencin savunmasını, avukat Atticus Finch (Gregory Peck) üstlenir. Irkçı ve önyargılı kasaba halkı davadan çekilmesi için avukata baskı yapar, ancak ilkeli ve idealist bir avukat olan Atticus savunmayı sürdürmeye kararlıdır.

5)12 Yıllık Esaret

Film, hayatta kalma ve özgürlük mücadelesi veren bir adamın inanılmaz gerçek hikayesini anlatıyor. Sivil Savaş öncesindeki Amerika’da, New Yorklu özgür bir siyah adam olan Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor), kaçırılmış ve köle olarak satılmıştır. Acımasızlıkla (Michael Fassbender tarafından canlandırılan kötü kalpli köle sahibi) ve beklenmedik nezaketlerle karşılaşan Solomon, sadece hayatta kalmak için değil, aynı zamanda erdemini korumak için de mücadele verir. Unutulmaz yolculuğunun yirminci yılında Solomon’un Kanadalı kölelik karşıtı ile (Brad Pitt) karşılaşma şansı hayatını sonsuza dek değiştirir.

6)Zincirsiz

Django, Alman bir ödül avcısının (Christoph Waltz) koruması altında olan ve özgürlüğünü kazanmış bir köledir. Gözü kara bir katil olana dek eğitilir. Django, Alman ödül avcısının, kellelerinden ödül kazanacağı banka soyguncularını alt etmesine yardım eder. Bundan sonraki amacı, karısına kötü davranan sahiplerinin köleliğinden karısını kurtarmak ve ona özgürlüğünü bahşetmek olacaktır. Bu süreçte en büyük destekçisi ise Alman ödül avcısı Dr. Schultz'tur

7)Guess Who's Coming To Dinner

Liberal görüşlü hali vakti yerinde San Francisco'lu orta yaşlı Drayton çifti (Katharine Hepburn ve Spencer Tracy) tek kızlarını da kendileri gibi açık fikirli, hoşgörülü ve ön yargısız yetiştirmişlerdir. Ancak bir gün kızları eve yanında evlenmeyi düşündüğü zenci (filmde de bu terim kullanılıyor) bir tıp doktoru ile çıkagelince işin rengi değişir. Bu "beklenmeyen misafir" (Sidney Poitier) gerçektir ve bu liberal çift o güne kadarki söylemleri ile önlerindeki somut gerçeğin arasında sıkışır kalırlar. Şimdi geçmişteki inançları ve düşünceleri sorgulanacak, liberal duruşları ciddi bir sınavdan geçecektir.

8)Malcolm X

Babası Ku Klux Klan tarafından öldürülen Malcolm, çağdaşı bir çok zenci gibi umutsuz ve zor bir çocukluk geçirir. Neticesinde hayatı günlük yaşayan hedonist bir hırsıza dönüşür. Sonunda hapise girdiğinde İslam öğretisi kendisini yeniden tanımlamasına yardımcı olur. Burada dahil olduğu toplulukta kendini bulur ve yükselmeye başlar. Hapisten çıkınca Malcolm, adeta bir mesih işlevi yüklenir ve kendilerini birer suçlu yapan toplumsal adaletsizliğe başkaldırır.

9)Umudunu Kaybetme

Chris, eşi evi terk edince beş yaşındaki oğlu Christopher ile başbaşa kalır. Kısa süre sonrada oturdukları daireden çıkartılırlar ve geceyi geçirmek için düşkünler evi, otobüs durağı, tuvalet, bulabildikleri her yerde kalırlar. Çektiği sıkıntılara rağmen, Chris, babalık görevini sevgi ve özenle yerine getirmeye devam eder ve oğlunun kendisine karşı duyduğu sevgi ve güveni, karşısına çıkan engelleri aşmak için kullanır.

10)John Q

Bir fabrikada çalışan ve sıradan bir işçi olan John Q. Archibald (Denzel Washington), bir gün oğlu Mike'ın bir maç sırasında rahatsızlandığı haberiyle yaşamı değişir. Oğlu'nun kalbi gerekenden üç kat daha büyük olması ve yaşayabilmesi için acil olarak kalp nakli yapılması gerekmektedir. John Q.'nin çalışma hayatında şanssızlıklar peşini bırakmaz. Maddi durumu iyi olmayan John Q, oğlunun yaşaması için en kısa sürede büyük miktarda para bulması gerektiğini öğrenir. Tüm eşyalarını elinden çıkaran, yardım bulabileceği her kapıyı çalan John Q. oğlunun ameliyatı için yeterli parayı bulamaz. Bunun üstüne hastane yönetimi, Mike'ın hastane masrafları karşılanamiyacak kadar yüksek olduğu için, kalp hastası Mike'ı eve gönderme kararı alır. John Q oğlunu kurtarabilmek çaresizlik içinde aralarında kalp cerrahı Dr. Raymond Turner'ın (James Woods) da bulunduğu bir bölüm hastane personeli, bazı hasta ve ziyaretçi'yi aynı hastane'de rehin alır.

Tarih:
Diğer Haberler