Erzurum'da Kardan Kültür Sokağı

Erzurum'da şehrin tarihi eserlerinin yer aldığı ve soğuğunu manidar bir şekilde gözler önüne seren kardan `kültür sokağı` inşa edildi.

Erzurum'da Kardan Kültür Sokağı

Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından düzenlenen `Uluslararası Kış Kentleri Sempozyumu` kapsamında, Erzurum`un tarihi eserlerinin yer aldığı ve soğuğunu manidar bir şekilde gözler önüne seren kardan `kültür sokağı` inşa edildi.

 

Erzurum kültürünü yansıtan tarihi Çifte Minareli Medrese, İstanbul Kapı, Eski Erzurum evleri ve Erzurum kalesi gibi eserlerin bulunduğu kardan sokağın açılışını, geçtiğimiz günlerde Vali Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Takkaç, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yılmaz yaptı. GSF Heykel Bölümü Başkanı Mustafa Bulat, öğretim üyeleri ve 20 öğrenci tarafından yaklaşık 30 ton kar kullanılarak yapılan eserler büyük beğeni topladı.

 

Seyahatname Hikayeleri De Canlandırıldı

 

Kültür sokağında ünlü gezgin Evliya Çelebi`nin Seyahatname`sinde yer alan `Bir kedinin damdan dama atlarken donması’da canlandırıldı.

 

Erzurum`un 5 bin yıllık tarihi bir kent olduğuna dikkat çeken Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yılmaz, düzenledikleri Uluslararası Kış Kentleri Sempozyumuna katılan yerli ve yabancı davetliler için kardan kültür sokağı sürprizi hazırladıklarını belirtti. Erzurum`un öne çıkan simgeleri ve tarihi eserlerini fakülte önüne kardan yapılan kültür sokağında sergilediklerine işaret eden Prof. Dr. Yılmaz, şunları söyledi:
"Erzurum`un kümbetinden, Çifte Minareli Medreseye kadar bütün tarihi dokusunu yansıtmaya çalıştık. Öğrencilerimiz ikinci yarı öğrenimi geldiklerinde onlar da kardan kültür sokağı sürprizi ile karşılaşacaklar. Böylesine güzel bir mekanı Erzurum halkının da gelip görmesini istiyoruz. Kültür Sokağında Evliya Çelebi`nin Seyahatname`sinde yer alan `Bir kedinin damdan dama atlarken donma görüntüsü de mevcut."

 

Uluslararası Kış Kentleri Sempozyumu kapsamında kültür sokağını 20 öğrenci, öğretim üyeleri ile birlikte 4 günde yaptıklarını anlatan Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bulat, çevrede bulunan 30 ton karı malzeme olarak kullandıklarını bildirdi.

 

Bulat,kültür sokağında 8 tarihi eserin minyatürünü yaptıklarını vurgulayarak, "Sempozyuma gelecek yerli ve yabancı davetliler için Erzurum`da ne yapabiliriz diye düşündük. Aklımıza Erzurum`u tanıtan eskiye ait bir sokak yapmak geldi. Kolları sıvadık ve 20 öğrenci ile birlikte 4 gün içerisinde Erzurum`un doğal dokusuna uygun kardan eserler yaptık. Kültür sokağını geceleri ışıklandırınca ortaya muhteşem bir tablo çıktı. Tarihi eserler kadar damdan dama atlarken havada donan kardan kedi heykeli de davetlilerin ilgi odağı oldu" diye konuştu.

Tarih:
Diğer Haberler