Nâzım Hikmet'in Bilinmeyen Şiiri

Dr. Mehmet Perinçek, Rusya’daki araştırmaları sırasında Nâzım Hikmet’in bilinmeyen bir şiiri olan "Kahrolsun Anarko-Sendikalistler!!"e ulaştı.

Nâzım Hikmet'in Bilinmeyen Şiiri

Dr. Mehmet Perinçek, #tarih dergisinin Ocak sayısı için kaleme aldığı yazısında Nâzım’ın bilinmeyen şiirlerini ve Türkiye’deki baskılardan çıkarılmış çok sayıdaki dizelerini okuyucularla buluşturdu.

Bunlar arasında dikkati çeken “Kahrolsun ‘Anarko-Sendikalistler’!!” şiiri, Moskova’da Arap harfleriyle Türkçe basılan “Kızıl Şark” dergisinde çıkmış. Bu popüler bilim, siyaset ve edebiyat dergisinin amacı Türk kökenli işçi ve köylülerine anlaşılır ve sade bir dille Marksizmi anlatmak, Doğu’da Komintern’in fikirlerini yaymak, milli ve sömürgeler sorununun teori ve pratiğini incelemek ve Doğu’daki milli bağımsızlık hareketlerine ve proleter devrimci güçlere dikkat çekmektir. Derginin Moskova, Petrograd, Bakû, Kazan, Ufa, Tiflis, Taşkent, Batum, Erivan, Petrovsk, Vladikafkaz, Simferopol, Gence, Aşkabat, Buhara, Nalçik, Batalpaşinsk, Türkiye ve İran’daki Rus ve Türk devrimci ve komünist basınının çalışanlarının katılımıyla çıktığı ifade edilmiştir.

Derginin Mart-Nisan 1923 tarihli 4-5 sayısında yayımlanan “Kahrolsun ‘Anarko-Sendikalistler’!!” başlıklı şiir, ne Türkiye’deki basımlarda ne de Sofya’daki Türkçe baskısında bulunmaktadır. Şiir, “Kızıl Şark” dergisinden sonra ilk defa okuyucuyla buluşmaktadır:

 

KAHROLSUN "ANARKO-SENDİKALİSTLER"!!

Kısalıyor git gide

merkezle muhit arasındaki boşluk!

Artık

beş parmağı dağınık

bir tokat değil düşman!

Demir muştasında sıkılmış

bir yumruk inmek üzere beynimize!!.

Yoldaş gözet kendini

düşman merkezileşiyor!!

Eğer

sen

merkezileşmesen

bir kağıt külah gibi ezer kafatasını!.

Merkeze yoldaş

zafer için merkeze!!

Kahrolsun “Anarko-Sendikalistler”!!

9 Mayıs - Moskova

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler