Topkapı Sarayı'nda Çöküntü Riski!

Geçtiğimiz günlerde Topkapı Sarayı'nda ortaya çıkan çöküntü riskini Kültür ve Turizm Bakanlığı doğruladı.

Topkapı Sarayı'nda Çöküntü Riski!

Osmanlı Devleti'nin yüzlerce yıl yönetim merkezi olarak kullanılan ve Cumhuriyet dönemiyle birlikte de müze olarak faaliyete geçen Topkapı Sarayı'nın hazine bölümünde çatlakların, çöküntü riski oluşturduğu tespit edildi. Basında çıkan haberlerin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, çöküntü riski doğrulandı.

Bakanlıktan yapılan açıklama şu şekilde:

"Çatlaklara ve ayrıklara neden olduğu düşünülen zemin oturmaları sebeplerinin tam teşhis edilebilmesi için zemin ve duvar ölçümleri yaptırılmıştır. Söz konusu çalışmalar sonucunda yapının ve bulunduğu zeminin güçlendirilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. 

Metodolojik sıralamada, sorunun tespitine yönelik zeminsel etkilerin daha ağır bastığı, yakın zamanda da bölgede oluşan istinat duvarlarındaki yıkılmaların zemin kaynaklı olduğu görüşü kabul edilmiştir.

Zemin verileriyle birlikte güçlendirme projesinin ele alınabilmesi için bina içi, çevresi ile yamaç bölgesinden sondaj ve muayene çukuru açılması ve aletsel gözlem tekniklerinin kullanılarak izlenmesi gerektiğine, ayrıca sadece Hazine Bölümünün değil, söz konusu iş kapsamında Hazine ile arşiv-depo binaları arasındaki yamaçtan askeri bölgedeki yola kadar olan bölümün de birlikte ele alınması, söz konusu sondaj verileri sonucunda zemin etütlerinin laboratuvar sonuçlarına dayalı zemin güçlendirme yönteminin belirlenmesine, statik güçlendirme projesinin ise elde edilecek datalar, çatlak ölçerler, zemin zafiyetine göre sağlamlaştırma yönteminin belirlenmesine ve projelendirilmesine karar verilmiştir."

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler